Haberler

Umutlar Yerini Acıya Bıraktı

Güncelleme:

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, iki kol ve iki bacak nakli yapılan Şevket Çavdar yaşamını yitirdi.

Organ naklinde filizlenen umutlar, yerini derin üzüntüye bıraktı. Çift kol ve çift bacak nakli yapılan daha sonraysa nakledilen organları geri alınan Şevket Çavdar hayatını kaybetti. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi yetkilileri, Şevket Çavdar'ın metabloik dengesizlik sebebiyle hayatını kaybettiğini açıkladı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin yazılı açıklamasında 24 Şubat tarihinde çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar'ın nakil sürecine ilişkin bilgilere yer verildi ve yaşanan gelişmeler şöyle anlatıldı:

"Hastamızda gelişen metabolik dengesizlik maalesef hastamızın yaşamını ciddi düzeyde etkileyecek duruma gelmiş, alınan tüm önlemler ve uygulanan yoğun tedavi yaklaşımlarına rağmen hastamız 27.02.2012 tarihinde saat 19.20'de kaybedilmiştir. Yaklaşık 90 saate varan süreyle 200'e yakın doktor ve sağlık personelinin insanüstü bir çaba göstermesine karşın hastamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü duymaktayız" denildi.

Çavdar'ın cenazesi, gece saatlerinde Ankara'dan Nevşehir'in Derinkuyu ilçesi Yazıhüyük beldesindeki evine getirildi. Buradan Yazıhüyük Merkez Camisi'ne götürülen Çavdar'ın cenazesi, kılınan namazın ardından belde mezarlığına defnedildi.

DONÖR'ÜN AİLESİ KOL VE BACAKLARI GERİ İSTEDİ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ölümle sonuçlanan kol ve bacak naklinin ardından bağışçı aile uzuvların kendilerine geri iadesini istedi. Dünyada ilk olacağı belirtilerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 27 yaşındaki Şevket Çavdar'a gerçekleştirilen çift kol ve çift bacak naklinin başarısız sonuçlanması ve Çavdar'ın yaşamını yitirmesi bağışçı ailenin üzüntüsünü ikiye katladı.

İzmir Çeşme'de, geçirdiği trafik kazasının ardından başka hayatlara umut olması adına oğlunun organlarını tereddüt etmeden bağışladıklarını belirten baba Kazım A., Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde ilki yapılan yüz ve kol, bacak nakilleri ile tıbbi müdahalelerin ilerlediğini düşünerek bağışta bulunduklarını ancak hüsrana uğrayacak bir sonuç tahmin etmediklerini söyledi. Şevket Çavdar'ın ölüm haberini televizyonlardan duyduğunu belirten acılı baba Kazım A., şöyle konuştu: "Antalya'da yüzü nakil ettiler bayağı bir ilerlemiş diye hesap ettik, ama böyle bir sonuç olacağını tahmin etmezdik. Üzüntü tazeleniyor. Eğer operasyon başarılı olsaydı, güzel olurdu belki kısa süre sonra o aile ile de görüşürdük, buluşurduk ama böyle oldu ne yapalım"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne organların gönderilmesi yönünde herhangi bir tercihte bulunmadıklarını açıklayan Kazım A., şunları söyledi: "Biz koordinatörlük yapamayız. Onların başında hangisi başarılı hangisi değil bilemeyiz. Biz doktorluktan da anlamayız. Eşimi hayatta onlar tutuyor yine. Allah razı olsun. Güvencemiz tam da ne bileyim böyle olacağını."

KOL VE BACAKLARI VERSİNLER DEFNEDELİM

Operasyonun ölümle sonuçlanmasının ardından yetkililerden bağışlanan uzuvları oğullarının naşının yanına defin etmek kaydıyla istediklerini anlatan baba Kazım A., 'Talebim şu, getirsinler nasıl aldılar madem uymazmış getirsinler defnedelim naaşının yanına. Başka bir talebimiz yok. Eğer imkan yoksa kalsın. Yasaksa biz devlet değiliz karşı gelecek durumumuz da yok. Derlerse kalır napalım. Eğer varsa imkan gelsin yoksa kalsın. Yetkililerden istedik, diyecek bir şey yok tekrar defnedeceğiz. Ama herhangi bir sonuç yok henüz."

Kazım A., ayrıca her sabah eşi ile birlikte oğlunun mezarını ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi.

"ÜNİVERSİTEYE HAKSIZLIK EDİLMEMELİ"

Gazetecilere konuşan Şevket Çavdar'ın dayısı ve Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, ''Operasyon başarısız oldu diye üniversiteye haksızlık etmek gerekmiyor. Büyük emekler harcandı, terler döküldü. Bunu da söylemek lazım. Ülkemizin başı sağ olsun. Emek verenlerden Allah razı olsun'' dedi.

Ülkenin her yerinden telefonlar geldiğini ve herkesin üzüntülerini paylaştığını belirten Çavdar, şöyle devam etti:

''Herkes üzüntülü. Hasta bizimdi ama yapılan müdahale Türkiye adınaydı, tıp adınaydı. Başarılı olsa daha iyi olurdu. Nakil bildiğimiz kadarıyla başarılıydı fakat kan dolaşımı yetersiz kaldı. Vücuda büyük bir parça eklendi, kalp ise dolaşımı sağlayamadı. Dün akşam bizim akrabalar, basın mensuplarıyla tartışma yaşamış. Özellikle yakınlarım adına özür diliyorum, yanlış bir şey oldu. Bu hadise, acıyla ve anlık ortaya çıkan bir konu. Basın mensubu arkadaşlarımızın affedeceklerini düşünüyorum''

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Cengiz Çavdar Yazıhüyük Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title