Haberler

Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Türkiye'nin, Avrupa'da yükseköğrenim alanında öğrenci sayısı yönünden ikinci ülke olduğun belirterek "Elbette sorunlarımız var ama yeni YÖK olarak, önümüze öncelikli olarak kalite konusunu koyduk." dedi.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Türkiye'nin, Avrupa'da yükseköğrenim alanında öğrenci sayısı yönünden ikinci ülke olduğun belirterek "Elbette sorunlarımız var ama yeni YÖK olarak, önümüze öncelikli olarak kalite konusunu koyduk." dedi.

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) tarafından, 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı anısına düzenlenen, "Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi", Antalya Kundu'da başladı. Kongreye 180'i Türk dünyasından olmak üzere 450 bilim adamı, YÖK üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Prof. Dr. Şişman, açılış töreninde yaptığı konuşmada, günümüzde insani sorunların her geçen gün arttığına şahit olduklarını, modern sosyal bilimlerin insani sorunları çözmede yeterli olamadığını ve doğa bilimleri kadar başarılı olamadığını söyledi. Şişman, "Sosyal bilimler anlayışımızı yeniden inşa etmek durumundayız. Batı'dan ödünç aldığımız kavramlar, terimler, modeller, teorilerle kendi sosyal gerçeklerimizi ve sosyal problemlerimizi anlamamız ve çözmemiz mümkün değildir." dedi.

Türk dünyasının, kendi tarihi, kültürü ve değerlerinden beslenen sosyal model ve teoriler üretmek zorunda olduğuna değinen Şişman, "ithal eden değil, ihraç eden bir millet" olmak gerektiğine işaret etti.

Eğitim alanında kendi kalite standartlarını oluşturarak dünyayla yarışan, özgün modeller üreten bir Türk dünyasından söz etmek gerektiğini vurgulayan Şişman, şöyle devam etti:

"Başkalarının akredite ettiği eğitim sistemleri değil, kendi eğitim anlayışımızı, felsefemizi standartlarımızı oluşturarak, bunları başkalarına da ihraç edebilecek bir noktaya gelebilmemiz gerektiği kanaatindeyim. Türkiye'de yükseköğretim her geçen gün büyüyor. Bugün Avrupa'da yükseköğrenim alanında öğrenci sayısı yönünden ikinci ülke konumundayız. Elbette sorunlarımız var ama yeni YÖK olarak, önümüze öncelikli olarak, kalite konusunu koyduk. Yükseköğretim Kalite Kurulunu oluşturduk. Nicel problemleri bir tarafa bırakırsak önümüzde duran nitel yani kaliteyle ilgili sorunları ivedilikle aşmak durumundayız. Bununla ilgili birtakım konularda, kaliteyi, niteliği artırmak için tedbirler almaya çalışıyoruz."

"77 oturum yapılacak"

Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk da birliklerinin zaman içerisinde sosyal ve kültürel alanda bugünden daha ileriye taşınmasını temenni ederek bu anlayışın pekiştirilmesi için üniversitelere büyük görev düştüğünü anlattı.

Hedeflerin büyütülmesi gerektiğine dikkati çeken Koncuk, "Türk dünyası asla ihmal edilebilecek bir alan değildir. Elbette yönümüz Avrupa, gelişmiş dünya olmalı ama biz kimlerle beraber yürüyebileceğimizi, kimlere rahat sırtımızı döneceğimizi iyi düşünerek, bütün politikalarımızı da bunun üzerine inşa etmek zorundayız." diye konuştu.

22 ülkeden 480 konuşmacının katıldığı kongrede 77 oturum gerçekleştirileceğini dile getiren Koncuk, kongreye bin 48 başvuru yapıldığını ancak komisyonlarının bunlardan 418'ini kabul edebildiğini bildirdi. Koncuk, kongrenin istişare ve eğitim bakımından önemli olduğunu aktardı.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan ise Ahmet Yesevi'nin tozlu raflardan indirilip yeni anlanmaya başlandığını söyledi. Türk coğrafyasının öz klasikleri olan Mevlana, Yunus Emre ve Ahmet Yesevi'nin batıda, Avrupa'da yankılandığını belirten Gürhan, "Eğer batı dünyası Yunus'un klasikleri için bizim tecrübelerimize başvurmasalardı Rönesans'ı gerçekleştiremeyeceklerdi." dedi.

MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy da Ahmet Yesevi'yi yeniden okumak ve gelecek kuşaklara aşılamak gerektiğini vurguladı.

Kongre yarın sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Koncuk Avrasya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title