Haberler

Türkiye-Polonya Traktörü

Güncelleme:

Zafer Çağlayan, Hattat Holding'in, 5 bin adet HEMA markalı traktörlerini Polonya'ya ihraç edeceğini, duyurdu.

Recep Demir - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hattat Holding'in, 5 bin adet HEMA markalı traktörlerini Polonya'ya ihraç edeceğini, bunun için bir anlaşmanın imzalandığını bildirdi.

Bakan Çağlayan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Polonya'nın başkenti Varşova'da Türkiye- Polonya İş Forumu'na katıldı.

Türkiye ile Polonya arasında uzun yıllara dayanan bir dostluk olduğunu vurgulayan Çağlayan, bugün iş adamları arasında yapılacak görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğini ifade etti.

Türkiye'den Polonya'ya bugün çok önemli iş adamlarının ve bürokratların geldiğini belirten Çağlayan, traktör yatırımı, havayolu yatırımı ve metro yatırımı konusunda Türk iş adamlarının önemli çalışmaları olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, Lozan Antlaşması'nın Avrupa devletlerince imzalanmasından bir gün önce Türkiye Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülkenin Polonya olduğunu anımsatarak, "Bunu hiç bir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Aynı şekilde Türkiye de her zaman Polonya'nın yanında olmuştur" dedi.

Polonya'nın Türk iş adamlarına vize konusunda gösterdiği kolaylıklara teşekkür eden Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ancak, aramızdaki karşılıklı yatırımları artırmak istiyorsak, bunun yolu iş adamlarının daha rahat iş yapabileceği ortamları sağlamaktan geçiyor. İş adamlarının çalışma ve oturma izinlerini çok daha kolay vermeliyiz ki yatırımlarımız daha fazla olsun. Bu anlamda aramızdaki ticari ilişkilerin hukuki zeminini de sağlam tutmalıyız."

-"Fransız halkı Sarkozy'yi tıraş etti"-

Türkiye'de önümüzdeki 10 yıl içerisinde 130 milyar dolardan fazla enerji yatırımı, 100 milyar dolarlık demiryolu yatırımı yapılacağını belirten Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz aramızdaki bu yapıyı güçlendirdikçe iş yapmamız daha da kolaylaşacaktır. Yunanistan'ın bugün böyle bir krize girmesinin temel nedeni, Avrupa'nın bu krizi yönetmesindeki başarısızlıktan kaynaklanmaktadır. Maalesef Merkozy ikilisi, yani Merkel ve Sarkozy ikilisi aylarca hatta yıllarca Yunanistan'a nasıl bir tıraş yapacağını konuştu ama onlar bunu konuşurken Fransız halkı Sarkozy'yi tıraş etti ve onu devre dışı bıraktı."

-"5 bin traktör ihraç edilecek"-

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, Hattat Holding'in Polonya ile traktör ihracatına yönelik 350 milyon avroluk bir anlaşma yaptığını bildirdi.

Hattat Holding'in HEMA markalı traktörlerden Polonya'ya daha önce bin adet ihraç ettiğini, bugün yapılan anlaşmayla da 5 bin traktörün daha ihracı konusunda anlaşıldığını aktaran Çağlayan, çok kısa sürede büyük gelişmelerin kaydedildiğini ifade etti.

Bu arada, Hattat Holding Yönetim Kurulu Üyesi İpek Hattat da bu gelişmeler sayesinde önümüzdeki yıllarda Türkiye'de veya Polonya'da bir traktör fabrikası kurulabileceğini söyledi.

Türk firmalarının yurt dışında yapacakları yatırımlar için hibe şeklinde 200 bin dolara kadar para verdiklerini anlatan Çağlayan, tüm dünyada "Türk Özel Ekonomi Bölgeleri" kurmak istediklerini ve bu sayede Türk firmalarının dünyaya açılmalarını kolaylaştıracaklarını ifade etti.

Bakan Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemi'nin yüksek teknoloji ve yüksek katma değeri desteklediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Başbakanımızın yerli otomobil talebinin ve bununla ilgili babayiğit aramasının altında yatan gerçek budur. İşte size babayiğitler, bizim aradığımız bu. Yoksa öbür türlü otomobilin veya traktörün adının 'Ali, Veli, Ahmet, Mehmet' olması önemli değil. Oraya takılmayalım. Bizim istediğimiz bugün otomotiv sektöründe Türkiye'nin yerlilik oranını çok daha artırmak. Bunun yolu da Türk mühendisinin, Türk yatırımcısının, emekçisinin, tasarımcısının ortaklaşa yaptığı yatırımla olacak. HEMA bunu gerçekleştirdi. Şimdi biz bu traktör alanında elde edilen bu başarıyı otomobil alanında da tesis edelim istiyoruz. Yoksa Türkiye her yıl 6 milyar dolar motor ithalatı yaparak, otomobil sektörünü istediğimiz noktaya getiremeyiz."

Bakan Çağlayan daha sonra HEMA markalı traktörü, Polonya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Waldemar Pawlak'la birlikte test etti. Çağlayan, traktörün direksiyonuna oturarak kameralara görüntü verdi.

-Varşova Metrosu-

Varşova Metrosu inşaatını yapan konsorsiyumda olan Gülermak AŞ'nin sahibi Kemal Güleryüz de metro inşaatının 1 milyar avroluk bir proje olduğunu söyledi.

Projenin 7 istasyon ve toplam 8 kilometre olduğunu anlatan Güleryüz, metro inşaatının 2 yıl daha devam edeceğini, bunun ardından başka projelerin de olacağını ifade etti.

Konuşmaların ardından iki ülke arasında sanayi, eğitim, inşaat demiryolları gibi bir çok sektörün geliştirilmesine yönelik mutabakat zabtı imzalandı.

- VARŞOVA

Kaynak: AA / Ekonomi

Çağlayan Varşova Polonya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title