Haberler

Türkiye'nin En Zenginleri Açıklandı

Türkiye'nin en zengin 100 ismi açıklandı.

Türkiye'nin en zengin 100 ismi açıklandı. Geçen yıl dördüncü sırada yer alan işadamı Ferit Şahenk bu yıl birinci oldu. Listedeki 100 kişinin toplam 117 milyar 85 milyon dolarlık servetinin, geçen seneki küresel zenginler listesinin ilk iki ismi olan Carlos Slim ve Bill Gates'in toplam 130 milyar dolarlık servetinden daha az olduğu açıklandı.

Forbes Türkiye'nin bu yıl yedincisini hazırladığı "En Zengin 100 Türk" araştırmasının sonuçları açıklandı. Geçen yıl ülkenin en zengin 100 isminin toplam serveti 95 milyar dolar olarak açıklanırken, 2013 listesinde bu rakam 117,85 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin en zengin ismi 3 milyar 400 milyon dolarlık servetiyle Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk oldu. Listede ilk 10 ismin sıralaması ise şöyle; Ferit Şahenk 3 milyar 400 milyon dolar, Semahat Arsel ve Hüsnü Özyeğin 3 milyar 200 milyon dolar, Murat Ülker 3 milyar 100 milyon dolar, Filiz Şahenk 3 milyar dolar, Rahmi Koç 2 milyar 900 milyon dolar, Şarık Tara 2 milyar 800 milyon dolar, Ali Ağaoğlu 2 milyar 700 milyon dolar, Suna Kıraç 2 milyar 600 milyon dolar, Erman Ilıcak 2 milyar 500 milyon dolar. Nezih Barut, Hamdi Ulukaya ve Cemil Kazancı ise ilk kez bu listeye giren isimler oldu.

Araştırmanın sonuçları Çalık Holding'de yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu. Basın toplantısına Forbes Türkiye Yayın Yönetmeni Burçak Güven, Yazı İşleri Müdürü Handan Bayındır ve editörler Nilgün Çavdar ile Özer Turan katıldı.

Forbes Türkiye Yazı İşleri Müdürü Handan Bayındır, aylar süren bir çalışma sonucu 200 kişiyi incelediklerini belirterek, "Bu çalışma sonrasında para kavramımızda tamamen değişiklik oldu. Örneğin Ferit Şahenk'in 39 milyon dolarlık uçağı bize ucuz geldi. Varlık hesaplaması 15 Şubat itibariyle kapatıldı. O tarihten itibaren de toplam servet rakamı 117.8 milyar dolar. Geçen yıl bu rakam 95 milyar dolardı. Geçen yıla göre yüzde 26'lıuk bir artış var. Bu çok önemli bir artış. 'Neden arttı?' sorusunun cevabı olarak listedeki toplam servetin yüzde 41'i halka açık şirketlerden geliyor. Servet artışındaki en önemli nedenlerden biri borsadaki artış. Biz bu duruma dalga sörfü dedik, yani servetlerine servet kattılar. Ama tabi bunu sadece boraya bağlamak mümkün değil, her şeyden önce çok çalıştılar. Türkiye'nin en zengin adamı Ferit Şahenk, 3.4 milyar dolarla liseye girdi. İkinci ve üçüncü sırada Semahat Arsel ise Hüsnü Özyeğin var" dedi.

Bayındır, listede kendi servetini oluşturan erkek sayısının 63 olduğunu, hiç kadının olmadığını belirterek, "Üzücü bir durum" diye konuştu.

Editör Nilgün Çavdar ise bu sene listede 9 yeni ismin yer aldığını ifade ederek, "Bunlardan en dikkat çekici Hamdi Ulukaya. Amerika'da yoğurt pazarında önemli bir paya sahip. Boydak ailesinden ise 3 isim bu listeye girmiş durumda. Boydak ailesi 21 kişiyle en zengin aile listesinde de yer alıyor ancak bu aileden 3 kişi 450 milyon dolar sınırını aştığı için bunlar listede yer aldı" dedi.

Listede yer alan en genç milyarderin 41 yaşındaki Hamdi Ulukaya olduğunu dile getiren Çavdar, listede 17 bekar bulunduğunu ve listedekilerin toplam çocuk sayısının 255 olduğunu söyledi.

Editör Özer Turan ise listede 8. sırada yer alan Ali Ağaoğlu'nun Maslak 1453 projesiyle ön plana çıktığını belirterek, "Geçen sene Emlak Konut'un İMKB'ye bildirdiği bilgiye göre 3 milyar liralık bir cirosu var. Yüzde 40'a yakın bölümü Ali Ağaoğlu'nun aldığı ihalelerden oluşuyor. Yani Emlak Konut'un cirosunun yüzde 40'ını geçen sene Ali Ağaoğlu gerçekleştirmiş" dedi.

Öte yandan, listede 44 milyarder ve 56 milyoner bulunduğu belirtildi.

2012'de 20 olan milyarder aile sayısının bu yıl 159 toplam kişiyle 28'e yükseldiği açıklandı. Listedeki 100 kişinin 117 milyar 85 milyon dolarlık servetinin, geçen sene küresel zenginler listesinin ilk iki ismi olan Carlos Slim ve Bill Gates'şn toplam 130 milyar dolarlık servetinden daha az olduğu ifade edildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ferit Şahenk Ali Ağaoğlu Türkiye Forbes Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title