Haberler

Türkiye'nin 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75'ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor

Güncelleme:

Bloomberg'in koronada sürü bağışıklığının kazanılmasıyla ilgili araştırmasına göre, aşı dağıtımı bu hızla devam eder ve yeni varyantlara karşı da etkili olursa küresel bağışıklığın kazanılması 7 yıl alabilir. İki doz aşıya göre yapılan hesaplamada, Türkiye'nin 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75'ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor.

Dünyada şimdiye kadar 124 milyon kişinin koronavirüse karşı aşılandığı bildirildi. Sürü bağışıklığı için nüfusun yüzde 75'inin aşı olması gerektiği hesaplanırken Amerikan Bloomberg'in modellemesine göre, aşılamada hızlı davranan İsrail 2 ay sonra, ABD ise 2022 itibariyle sürü bağışıklığı kazanabilir.

328 milyon nüfuslu ABD'de aşılanan kişilerin nüfusa oranı 9.1. Ülkenin yeni başkanı Joe Biden, görevdeki ilk 100 gününde 100 milyondan fazla kişinin aşı olmasını hedefliyor. Bloomberg'in haberine göre, aşılama mevcut şekilde ilerlediği takdirde, 1 Ocak 2022 itibariyle nüfusunun yüzde 75'ini aşılamayı başaran Amerika sürü bağışıklığı kazanmış olacak.

İSRAİL VE İNGİLTERE ÖNDE GİDİYOR

Aşılama konusunda dünyada en iyi ülke konumundaki İsrail'de, yalnızca 2 ay içinde nüfusun yüzde 75'i aşılanmış olacak. 8.8 milyon nüfuslu ülkede, Amerikan Pfizer ile başında Türk bilim insanları Prof. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci'nin bulunduğu Alman BioNTech'in ortak geliştirdiği aşı kullanılıyor.

Aşılamada bir başka başarılı ülke de İngiltere. Oxford Üniversitesi ile AstraZenaca'nın ortak geliştirdiği aşının yoğun şekilde uygulandığı Birleşik Krallık'ın, bu modellemeye göre 6 ay içinde sürü bağışıklığı kazanacağı belirtiliyor. AB aşılamada geri kalırken İngiliz basınında AB'den çıkmış olmanın İngiltere'yi aşılamada öne geçirdiği yorumları yapılıyor.

TÜRKİYE, AVRUPA ÜLKELERİNİN ÖNÜNDE

İki doz aşıya göre yapılan hesaplamada, Türkiye'nin ise 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75'ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor. Bu süre, 3.2 yıl ile Almanya, 3.4 yıl ile Brüksel ve 3.9 yıl ile Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesinin önünde.

Mevcut tabloda, kuzey ve batılı ülkelerin görece daha kısa sürelerde sürü bağışıklığı kazanması ise dikkat çekiyor. Tüm dünya nüfusunun yüzde 75'inin aşılanmasının ise 7 yıl alması öngörülüyor.

Ancak yeni aşılar ve tedavilerin bulunması, üretim ve lojistik sıkıntıların aşılması durumunda bu sürenin kısalacağı düşünülüyor. Söz konusu modellemenin 67 ülkeden gelen günlük aşı verileri dikkate alınarak yapıldığını, bazı verilerin güncellenmemiş olabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Türkiye'nin 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75'ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyorTürkiye sürü bağışıklığı tablosunda pek çok Avrupa ülkesini geride bıraktı

ÇİN: CORONAVAC KORONA ÖLÜMÜNÜ ENGELLİYOR

Çin, Türkiye'de de kullanılan 'CoronaVac' adlı koronavirüs aşısının ülkesinde yaygın kullanımı için onay verdi. Çin'de temmuzda acil durum kullanımına onay verilen aşı adayının 3'üncü aşama klinik denemeleri Brezilya, Şili, Endonezya ve Türkiye'de yürütülmüştü. Aşının 12 bin 396 kişiyle gerçekleştirilen yeni testlerinin sonuçları da açıklandı. Deneylerde aşının etki oranının katılımcılara iki doz halinde uygulanmasından 14 gün sonra değerlendirildiği belirtilirken, aşının hastaneye kaldırılma ve ölümleri yüzde 100 önlediği bildirildi. Aşının tıbbi tedavi gerektiren vakaları önlemede yüzde 83.7 etkili olduğu belirtilirken, hastalığın bulaşmasını önlemede yüzde 50.65 etkili olduğu açıklandı.

"AVRUPA RUSYA'YA AŞI İÇİN GİTTİ"

Üç Avrupalı diplomatı sınır dışı ettiği ve muhalif Aleksey Navalni'ye hapis cezası verdiği bir dönemde, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Moskova'da Rusya'nın aşı çalışmalarını övmesi eleştiri konusu oldu. Önceki gün Josep Borrell ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı düzenlemişti. Toplantıda Borrell, Rus Sputnik V aşısından övgüyle bahsetti. İngiliz Daily Telegraph'a konuşan bir Amerikalı yetkili, Borrell'in Rusya tarafından 'oyuna getirildiğini', muhtemelen teslim edilebilir aşıları almak üzere anlaşmaya gittiğini savunurken, İngiliz Muhafazakâr Parti'nin lideri Sir Duncan Smith de ziyareti argolu bir dille eleştirdi. Tepkiler üzerine "Diplomatik kanallar açık kalmalı" diyerek ziyaretini savunan Borrell, ayrıca Lavrov ile görüşmesinde, Navalni'nin serbest bırakılmasını ve zehirlenmesine ilişkin soruşturma başlatılmasını talep ettiğini de kaydetti. Rusya, Sputnik V aşısına onay almak için Avrupa İlaç Ajansı'na başvurmuştu.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Amerika Birleşik Devletleri Münir Karaloğlu Türkiye Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (9)

selim:

pandemiden kurtuluş için yaklaşık 4 sene eder bu pandemi başından beri. . . yalnız tahminle genelde yanılır hz yusuf aliyesselamdan beri kıtlık ta bollukta hastalık ta sağlıkta 7 yıl sürer bu pandeminin süresi 7 yıl bu bir döngü uzarsa toplamda 10-11 yıl kimse kendini kandırmasın

4
4
yanıtYanıtla
X:

vay vay vay. . . . . teolojik bir tespit. . . bir alim için harikasın cd. . tam oturmuşsun. . . ayağa kalk. . . ve halkını aydınlat. . . Lütfen tvlerde bu kusursuz tespitinden bahset. . . seni çıkarmazlarsa instagram ve youtube. . . dene. . . . sen bir dahi çocuksun. . . . cd

yanıt3
yanıt3
x''e cevap:

ne desem boş senin gibiler anlamaz yaşa gör; zamanı gelince bu mesajı hatırla

yanıt2
yanıt2
Ruhi:

Canim bizim ülkeyi oyle tahminlerle anlayamazsın,bi bakmışın 6 ayda aşılama tamam olmuş:)) yani demem o ki milleti demoralize etmek için yirtinmayin, sonucta en iyi olduğumuz konulardan biri teşkilatlanma organizasyon 6 ayi geçmez asilaniriz

4
3
yanıtYanıtla
Faruk:

20 günden fazla oldu 2 milyon 600 bin kişi anca aşılandı . Bu hızla söylediğin şey mümkün değil

yanıt0
yanıt0
X:

HEHE. . . .

yanıt0
yanıt0
x:

DURUM ANCAK VE ANCAK ŞUNDAN İBARETTİR: KÖRLER VE SAĞIRLAR BİRBİRLERİNİ AĞIRLAR. . . SALLAYIP SALLAYIP SALLIYORLAR. . . . . OLAN HALKLARA OLDU VE OLACAK. . . . ÖZELLİKLE DE ALT SOSYO-EKONOMİK DÜZEYDEKİLERE. . . . . .

1
0
yanıtYanıtla
REALİST:

yav bizde zaten sürü bağışıklığı var daha da mı sürü olacağız :p

0
0
yanıtYanıtla
mentli:

çok bir eksiğimiz kalmadı sadece aşımız yok çin aşının koruyucu etkisi ½56 diyor bizim sağlık bakanlığımız ½92 diyor bu çin bu işten anlamıyor demekki

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title