Haberler

Türkiye Mücevher Sektörü İhracatını Artırıyor

Türkiye kuyumculuk ve mücevherat sektörü ihracat performansını arttırmaya devam ediyor.

Türkiye kuyumculuk ve mücevherat sektörü ihracat performansını arttırmaya devam ediyor. Global pazarlarda yaşanan durgunluğa rağmen kasım ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösteren sektörün ihracatı, bir önceki aya göre ise yüzde 11.8 yükseldi.

Türkiye kuyumculuk ve mücevherat sektörü global pazarlarda yaşanan durgunluğa rağmen ihracatını arttırıyor. 2015 yılı Kasım ayında 205 milyon dolar olan mücevher sektörü ihracatı 2016 yılının aynı döneminde  25'lik artışla 256 milyon dolara yükseldi. Ekim ayında 228 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen mücevher ihraçtı aylık bazda da yüzde 11.8 arttı.

Kayıp telafi ediliyor

Geçen yılın ilk 11 aylık döneminde toplam 2.4 milyar dolar ihracat gerçekleştiren mücevher sektörü, 2016 yılının aynı döneminde yüzde 13'lük kayıpla 2.1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmıştı.

Türkiye ekonomisi ve ihracatçısına güven artıyor

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, ihracattaki artışı değerlendirirken ortaya çıkan tablonun uluslararası pazarların da Türkiye ekonomisi ve ihracatçılarına olan güvenin göstergesi olduğunu söyledi. Ayhan Güner, Ekim ayında gerçekleştirilen ve global mücevher endüstrisinin en önemli organizasyonlarından biri haline gelen Istanbul Jewelry Show'a gösterilen ilginin memnun kaldıklarını dile getirerek şöyle dedi:

"Yabancı misafirlerimizi ağırlamak için düzenlediğimiz alım heyetine gösterilen talep tahminlerimizin çok üzerindeydi. 2 kez rezerve ettiğimiz oda sayısını arttırmak zorunda kaldık. Talebin fazla olması ülkemize olan güvenin bir göstergesiydi. Kasım ayında ihracatın hem geçen yıla hem de geçen aya göre artması, fuara gelen ziyaretçilerin geçtiği siparişlerle de doğru orantılı. Uluslararası alıcıların Türkiye kuyumculuk sektörüne duyduğu güven ve gösterdiği ilgi artarak devam ediyor. Ortaya çıkan rakamlar da bunu kanıtlıyor."

Aynı ilgiyi mart ayındaki fuarda da bekliyoruz

Global mücevher sektörü fuar takviminin en önemli organizasyonlarından olan İstanbul Jewelry Show March için de talepleri şimdiden toplamaya başladıklarını belirten Güner, fuarda 1500 nitelikli yabancı alıcıyı ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.

En büyük pay Orta Doğu'nun

Türkiye mücevher endüstrisinin Kasım ayı ihracatının yüzde 61'i Yakın, Orta Doğu Asya Bölgesi'ne gerçekleşti. Bu bölgeye gerçekleştirilen ihracat yüzde 35 artışla 155.6 milyon dolar oldu. Kasım ayında Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilen ihracat ise yüzde 7.8'lik artışla 40 milyon dolara yaklaştı.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ayhan Güner Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title