Haberler

Türkiye, Doğu Akdeniz'de angajman seviyesini indirdi: Gemi komutanlarına "vur" emri verildi

Güncelleme:

Doğu Akdeniz'de, çatışma dahil her türlü seçenek için hazırlık yapan TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirdi. Gemi komutanları, Oruç Reis ya da savaş gemilerine olası bir tacizde Ankara'ya sormaksızın anında karşılık verebilecek.

Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim devam ederken, Türkiye'den Doğu Akdeniz'e ilişkin sürpriz bir hamle geldi. TSK, angajman seviyesini gemi komutanına kadar indirerek Ankara'ya bildirmeksizin hareket edebilecek.

Doğu Akdeniz'de gerilim, sahada fiili atışlı tatbikatlar üzerinden gövde gösterisine dönüşürken, diplomasiyi gölgeleyebilecek kaza ihtimali de her geçen gün artıyor. Yunanistan'ın Oruç Reis sismik araştırma gemisinin görev sahasına yönelik tatbikat hamlesinin ardından Kıbrıs güneyinde dün de devam eden tatbikatlar Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) batılı ortaklarıyla gövde gösterisine dönüştürüldü. Türkiye bu süreçte ardı ardına ilan ettiği Navtex'lerle Oruç Reis'in donanma unsurları eşliğindeki faaliyetlerinin devamına karar verdi.

GEMİ KOMUTANLARI ANKARA'YA BİLDİRMEKSİZİN HAREKET EDEBİLECEK

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; Oruç Reis başta olmak üzere Türkiye'nin araştırma ve sondaj platformlarına yönelen tehdidin arttığı bu süreçte Doğu Akdeniz'deki angajman seviyesi de gemi komutanına kadar indirildi. Mevcut durumda, bölgede görev yapan gemilerin komutanları olası tacizlere anında karşılık verecek. Doğu Akdeniz'deki gemilerin komutanları özellikle şu günlerde Ankara'ya bildirmeksizin hareket edebilecek.

BAKAN AKAR AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, geçtiğimiz günlerde katıldığı Anadolu Ajansı Editör Masası programında, ihlal durumunda Türkiye'nin atacağı adımın da belli olduğu kaydederek, "Tatbikatlar yapacağız diyorlar. E yapın, bizim buradaki sınırlarımız belli. Prensipleri, kuralları koyduk. Eğer bir ihlaliniz olursa bizim yapacaklarımız da belli. Biz bunu istemediğimizi, diyalogdan yana olduğumuzu 50 kere söyledik. Aksi halde istenmeyen olaylar olabilir. Angajman kuralları vardır, düşünmeye tartışmaya vakit yoktur. Bütün komutanlarımız, gemilerimiz, hava kuvvetlerimiz, deniz kuvvetlerimiz yetkilidir, bilgilidir" ifadelerini kullanmıştı.

BARBAROS'LA BAŞLADI

Doğu Akdeniz ve Ege'de artan Yunan tacizlerine karşı sözkonusu angajman, Barbaros sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'de Güzelyurt sahasındaki faaliyetleri sırasında bir Yunan fırkateyni tarafından taciz edilmesi üzerine değiştirilmişti. TCG Giresun ve TCG Gaziantep fırkateynleri hızla bölgeye hareket etmiş ve Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisine refakat etmeye başlamıştı. Olayın meydana geldiği 2018 yılından bu yana bölgedeki araştırma ve sondaj gemileri Türk donanması koruması altında faaliyet yürütüyor. Yine aynı günlerde olası tahriklere karşı Genelkurmay Başkanlığı ve Türk Deniz Kuvvetleri yeni angajman çalışmaları yaparak uygulamaya koymuştu.

Türkiye, Doğu Akdeniz'de angajman seviyesini indirdi: Gemi komutanlarına 'vur' emri verildi

ANGAJMAN 2 YILLIK

2018 yılında değişen angajmanla birlikte Türkiye'nin araştırma ve sondaj gemilerine olası taciz ve tehditlere karşı Deniz Kuvvetlerine misliyle karşılık verme serbestisi getirildi. O süreçten bu yana Doğu Akdeniz'de angajman kuralları tahrik seviyesine göre tedricen devreye alınıyor, gerilimin tırmanması halinde emir yetkisi gemi komutanına devrediliyor. Oruç Reis gemisinin Türkiye sahillerinden 250 kilometre güneyde araştırma yapmak için sefere çıkmasıyla gerilimin Yunanistan ve Fransa tarafından günden güne tırmandırıldığı şu günlerde de aynı angajman devrede. Bölgedeki gemiler herhangi bir taciz ve tehdit durumunda derhal karşılık vermekle yetkilendirildi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Doğu Akdeniz Türkiye Ankara Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (18)

aga:

bence ne kadar fuze silah var ise yunanistana kilitle ve orda gemilere hic olmaz ise tatil icin gelecek olan da gelmez ekonomisi bitsin akil veren almanya biraz daha para versin bunlara bence dogru karar eger korkarsan ustune gelirler bunlar vur yetkisi verirsin zaten savac istiyorlar onun icin neronlara ve gemileri vuracak dilahlari hazirlar

151
27
yanıtYanıtla
H-I-07:

EGER YUNANISTAN TURK YUNAN SINIRINI KAPATIRSA BIR TIR BILE TURKIYEDEN AVRUPAYA GITMES BU NE DEMEK TURKIYENIN EKONOMISINI COKERTMEK DEMEK

yanıt3
yanıt5
VURUCU:

Yunanlılar sınırı kapatsa da sorun olmaz, tırlarımız Bulgar sınırından Avrupa''ya girer. Bilmem anlatabildim mi?

yanıt4
yanıt1
macit:

Bence TÜRK Silahlı Kuvvetleri Devletten aldığı emirleri harfiyen yerine getirecek güçtedir. KARADA DENİZ DE HAVADA TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ ve destekçileri 85 milyon olan bu güçün karşısında kim olursa olsun daima hüsrana uğrayacaktır. Düşmanlara duyurulur.

54
6
yanıtYanıtla
Riza:

Alayi gelsin alayini dogu akdenize gomecektir turk silahli kuvetleri

43
1
yanıtYanıtla
Aslan MOLLAOĞLU:

Türk silahlı kuvvetleri Türk Milletinin bağrından çıkmış vatan aşkıyla canını seve seve verebilenlerden kuruludur. Verilen her görevi en iyişekilde yapacağına inanıyor , kendilerine güveniyoruz. Son söz;Türk milletine saldırmak her yiğidin harcı değildir. Düşünülmesi gerekir. Yoksa Tokadını yiyen bir daha iflah olmaz.

24
1
yanıtYanıtla
Tekin:

Uçağa bombaya ne gerek var bu Yunan Fransız her ne zikkimlarsa gelsin yumruk yumruğa kavga edek bakak kim daha yürekli güzel dayak atıyor tabi yerse .

17
7
yanıtYanıtla
BARIŞOLSUNSEVGİOLSUNNESİLLEREGÜZELGELECEKOLSUN:

Demeçlerle askeri tatbikatlarla kirliemellere sahip sözde ittifaklarla durum ciddiyet kazandı. Ülkemiz aleyhine atılacak her adım her hamle sert karşılık bulacaktır. Sürekli ifade ediyoruz milletçe barış barış barış devletimizde belirtiyor. Vurma olayı burda sınırlı kalmaz kalmayacaktır umarım yosun kokan Paris Sirtaki dinlenen dizilerimiz seyredilen Atina çapulcu sözde islam ülkesi B. A. E. umuyorum geri dönüş olur ederler Mısır ve başaktör Yunanistan komşumuz durumu ciddiyet boyutuna getirdiler.

20
1
yanıtYanıtla
mustafa:

yunanıstanın sonunu getirelım bu her ne pahasına olursa olsun burnumuzun dibindeki adaları alalım.

17
1
yanıtYanıtla
Memleketim:

Yapilmasi gerekende bu zaten.

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title