Haberler

Türkan Bebek Şiirlerle ve Dualarla Anıldı

Türkan Bebek şiirlerle ve dualarla anıldı

TEKİRDAĞ - Ergene Belediyesi'nin katkılarıyla Yeşiltepe Mahallesi'ne kazandırılan Türkan Bebek Parkı'nda, Bulgaristan'da 1984 yılında baskıcı rejim tarafından Türklere yapılan zulümde annesinin kucağında hayatını kaybeden Türkan bebeğin vefatının 34. yıl dönümü nedeniyle anma programı düzenlendi.

Ergene Belediyesi tarafından geçen sene açılışı yapılan Türkan Bebek Parkı'nda bu sene Türkan bebeğin vefatının 34. yıl dönümü anma programı düzenlendi. Anma programına Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Ergene Belediye Başkan Yardımcısı Ayça Albayraktar, Ergene ve Çorlu Belediyesi Meclis Üyeleri, Ergene Bulgaristan Göçmen Derneği ile diğer göçmen dernekleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının üye ve temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel anma programında yapmış olduğu konuşmasında, "Vefatının 34. yılında henüz 1,5 yaşındayken katledilen Türkan bebeğimizi rahmetle anıyorum. 1984'te Bulgaristan'da yapılan ad değiştirme zorbalığı sırasında ve sonrasında Belene kamplarında eziyetler çeken, vefat eden tüm soydaşlarımızı da rahmet ve minnetle anıyorum. Bilindiği üzere Ergene'mizde çok sayıda göçmen vatandaşımız yaşamaktadır. Her nereden gelmiş olursa olsun tüm vatandaşlarımız da bizim gözümüzde Ergenelidir ve çok değerlidir. Bizler doğumdan ölüme vatandaşımızın her zaman yanında olduk. Geçmişimizi yad etmek ve gelecek nesillere örnek teşkil etmek için 10 Ocak tarihinde açılışını gerçekleştirdiğimiz Velimeşe Spor Tesislerine Naim Süleymanoğlu'nun adını vererek anısının ölümsüzleştirilmesini sağladık. Yine her yıl düzenlediğimiz geleneksel yağlı güreşlerimize de Kızılcıklı Mahmut Pehlivan adını vererek kültürel zenginliğimiz ve gurur kaynağımız olan atalarımızı yad etme fırsatı bulduk. Geçtiğimiz sene bu günlerde Türkan Bebek Parkı'nın açılışını birlikte gerçekleştirmiştik. Bugün de anlamlı bir program için burada toplandık. Anılar bizlerin tarihle olan bağlantımızın kaybolmamasını ve sürekli canlı tutulmasını sağlar. Türkan bebeğimizin aziz hatırası da hep bizle yaşamaya devam edecektir. Bir daha bu tip acıların yaşanmamasını diliyorum. Bunun için gelecekte geçmişte olduğundan daha çok birbirimize kenetlenmeli ve özgürlüğün kıymetini bilmeliyiz" dedi.

Konuşmasının bir bölümünde Ergene halkına da seslenen Başkan Yüksel, "Anadolu'dan Balkanlara, Akdeniz'den Karadeniz'e tüm vatandaşlarımızın kültürel değerlerini Ergene'de yaşatabilmesi için dört buçuk senedir hemşehri derneklerimizle hep yakın ilişkiler içinde olduk. Memleketi neresi olursa olsun her cenahtan vatandaşlarımızı kucaklayarak Ergeneli kimliğinde birleştik. 'Zulüm ile abad olanın akıbeti berbat olur' sözünü bir kez daha hatırlatarak başta Türkan bebek olmak üzere Bulgaristan'da 1984 olaylarında hayatını kaybeden tüm soydaşlarımızı, vatanı uğruna şehit olan Mehmetçiklerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize de minnet ve şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Başkan Yüksel'in ardından Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Kaymakam Kızıltoprak, "Türk milleti her zaman mazlumlara kucak açmış büyük bir millettir. Yaşadığımız coğrafyada yüz yıldır, iki yüz yıldır görüyoruz etrafımızda gerek savaşlardan gerekse çeşitli eziyetlerden hep mazlumlara kucak açtık, sizlerde 1930'larda, 40'larda, 50'lerde belki onun daha öncesinde Balkan savaşlarıyla çeşitli zulümlere uğradınız ama bunların en yoğununu da 1980 sonrasında yaşadınız. Bunun bir nişanesi olarak 1984 yılında annesinin kucağında 18 aylık Türkan bebeğimiz katledildi. Bu noktadan ötürü hepinizin hüzünlü olduğunu düşünüyorum. Türkan bebeğimiz için burada bu anıtın yapılması bence çok anlamlı olmuş. Gelecek nesillere Türkan bebeği anlatmamız lazım, Türkan bebek bir defa oldu, bundan sonra olmayacak mı? Tekrar olabilir o yüzden hepimiz akıllı ve bilinçli olmamız lazım. Ben ilçemizde bütün derneklerin bir araya gelmesini, bütün halkımızın bir araya gelmesini bugün dolayısıyla çok önemsedim, bunu burada yaşamaktan dolayı da gerçekten gururluyum hepinize sağ olun diyorum" dedi.

Türkan bebek anısına yazılan şarkıyı kucağındaki oyuncak bebekle seslendiren İrem Durgut adlı kız çocuğu, izleyenlerin beğenisini kazandı.

Türkan bebeği anma programı şiirlerin okunmasının ardından son buldu, Ergene Belediyesi program sonunda konuklara pilav ve ayran ikramında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bebek Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
title