Haberler

Tellakların Zorlu Ramazan Mesaisi - Bursa/

İSMAİL ERSAN/MİRAÇ KAYA - Ortam sıcaklığının ortalama 50, su sıcaklığının 60 dereceyi bulduğu hamamlarda çalışan tellaklar, zorlu mesailerine ramazanda da devam ediyor.

İSMAİL ERSAN/MİRAÇ KAYA - Ortam sıcaklığının ortalama 50, su sıcaklığının 60 dereceyi bulduğu hamamlarda çalışan tellaklar, zorlu mesailerine ramazanda da devam ediyor.

Termal turizmin önemli merkezlerinden Yalova ve Bursa'daki tarihi kaplıcalarda tellakların mesaisi, ramazanda da sürüyor.

"Yalova Şehir Hamamı" olarak bilinen Rüstem Paşa Hamamı'nın işletmecisi ve tellak Mehmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda aşırı sıcak ortamda çalıştığı için çok zorlandığını söyledi.

Çelik, 16. yüzyıldan kalma bir hamam işlettiğini belirterek, "Kanuni Sultan Süleyman devrinde Sadrazam Rüstem Paşa'ya yaptırılmış. Rüstem Paşa Camisi, Rüstem Paşa Hamamı bir külliye olarak yapılmış. O günden bugüne hizmet veriyor. 1999'dan bu yana da biz işletiyoruz. Aynı anda 20-25 kişi yıkanabiliyor. Kese salonu, saunası var. Pazartesi ve perşembe kadınlar günü. O gün burada kadın işletmeci, kadın keseci ve kadın personel olur. Hamamımız arife günü sabah bayram namazına kadar açık." dedi.

İşletmeci olmasına rağmen kendisinin de kese yaptığını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Ramazanda içeride yoğun terlemeden dolayı su kaybı yaşıyorum. Su kaybı da oruç tutuğumuz için doğal olarak bizi zorluyor. Normal günlerde gösterdiğim performansı ramazan ayında gösteremiyorum. Ortalama 50-60 derecede çalışıyoruz. Bu sıcaklık yoğunluğa göre de artış gösterebiliyor. Kalabalık olduğunda daha çok sıcaklık var. Bir keseyi aşağı yukarı 20-25 dakikada atarım. Bu, ramazanda 15 dakikaya düşebiliyor. O gün sadece bir kişi gelmişse aynı performansı gösterirsin ama peşinden gelen müşterilerde tabii ki zorlanıyorsunuz."

Çelik, ramazanda hamamlara ilginin diğer günlere nazaran bir miktar azaldığını dile getirerek, "Ramazanda gurbetçi vatandaşlar ile Yalova'ya tatile gelenler, Arap, Rus, Alman, İngiliz turistler, farklı ülkelerden müşterilerimiz geliyor. Hamamı gerçekten bilen insanlar buraya geliyor. Kentimizde kaplıcalar da var ama Osmanlı hamamı ile kaplıca birbirinden farklı. Kese, köpük olayı hamamlarda var. Ramazanda oruç tutan müşterilerimiz de var." ifadelerini kullandı.

"Hem oruç tutup hem de çalışıyoruz"

Bursa'daki Demirtaşpaşa Hamamı'nda keseci olan Fatih Pulat (43) da 18 yıldır bu işi yaptığını belirtti.

Ramazanda hem oruç tutup hem de çalıştıklarını söyleyen Pulat, şunları kaydetti:

"Hayatımızı bu şekilde devam ettirmeye çalışıyoruz. Ramazanda eskisi gibi müşteri olmuyor, diğer günlerde 50-100 kişi oluyorsa ramazanda da 25-30 kişi oluyor. Adam başı 2 veya 3 kişi düşüyor. O yüzden fazla yoğun olmuyor. Allah'ın bize emrettiği bir görev olduğu için orucumuzu tutuyoruz. 18 yıldır oruçların hepsini tuttum. Tüm Müslüman aleminin ramazan ayını kutluyorum. Oruçluyken su kaybımız çok oluyor. İftardan sonra bol bol su içiyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Çelik Termal Yalova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title