Haberler

    Elektriklli Akünün Babayiğidi Bulundu

    Güncelleme:

    Yerli otomobil için 'babayiğit' arayışları sürerken, elektrikli otomobilin babayiğidi Türk mühendisler yerli elektrikli aküyü geliştirdi.

    Türkiye, ilk yerli otomobili üretmek için bir babayiğit ararken, elektrikli otonun aküsü için aranan babayiğit Ankara'dan çıktı.

    TAMAMEN YERLİ ELEKTRİKLİ AKÜ

    Daha elektrikli oto gündemde yokken 2008'de bu alanda araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarına başlayan Yiğit Akü, kendi teknolojisini ve bilgi birikimini yarattı. Avrupa'dan hazır bilgiyi almanın pahalı olduğunu gören Yiğit Akü yönetimi, kendi araştırmalarıyla ilk lityum iyon akünün üretiminde son aşamaya geldi.

    11'i yüksel lisans seviyesinde 18 kişilik bir Ar-Ge takımı kuran ve elektrikli akü için 6 milyon dolarlık yatırım yapan Yiğit Akü, Distalong adını verdikleri akünün ilk 25 amperlik hücrelerini üretmeyi başardı.

    ODTÜ İLE ÇALIŞIYOR

    Bu hücrelerin bir araya getirilerek 21 KwA'lık yani 10 dakikalık şarjla 150 kilometre gidebilen bir akü üretilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Yiğit Akü Genel Müdürü Erinç Çetin Miser, "Otomobilin gittiği uzaklıktan çok bizim için önemli olan Türkiye'deki lityum iyon aküye sahip ilk firma olmamız" dedi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) bu konuda araştırma yapan bir laboratuvara destek olduklarını ve nanoteknoloji konusunda araştırmalar yaptıklarını vurgulayan Miser, Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu'nun (TÜBİTAK) açtığı ihalede de ilk 5 şirket arasında yer aldıklarını söyledi.

    CİRO'NUN YÜZDE 4'Ü AR-GE'YE

    Miser, geçen yıl Ar-Ge için 3 milyon 435 milyon liralık harcama yaptıklarını belirterek, rakamın bu yıl 8 milyon 120 milyon liraya çıkmasının hedeflendiğini vurguladı. Miser, "Bu yılki Ar-Ge bütçesi ciromunuzun yüzde 4'üne denk gelecek. Araştırma için cironun binde 1'lerinin harcandığı Türkiye'de bu oran teknolojiye ne kadar yatırım yaptığımızın da önemli bir göstergesi" diye konuştu. Teşviklerin niteliksiz alanlara verildiğini bu konuda bir düzenlemenin yapılması gerektiğini söyleyen Miser, "Katma değerli alanlara teşvik verilmesi hedefleri yakalamadaki ön önemli etkenlerden" dedi.

    Şarj süresi 10 dakikaya indi

    Yiğit Akü'nün geliştirdiği modele göre elektrikli otomobil kullanıcılarının şarj istasyonlarında geçirdiği 6 saatlik sürenin de en aza indirildiğini söyleyen Miser, "Otomobil dolum için sadece 10 dakika kalacak, korkulduğu gibi saatlerce beklenmeyecek. Tüketici bataryayı şarj etmeyi unutup yolda kalsa bile "şarj yenileme uygulaması" ile aracını 10 dakika içerisinde hazır hale getirebilecek. Kapıya kadar şarj hizmeti de elektrikli araç kullanıcılarını rahatlatacak bir hizmet. Şarj istasyonlarında ödenecek küçük dolum ücretinden başka bir maliyet kalemi olmaması da tüketicinin cebini ilgilendiren bir başka önemli ayrıntı" dedi.

    ASELSAN'lLA ANLAŞMA YAPTI

    Yeni teknolojilerini tablet ve askeri amaçlı elektronik araçların pillerinde de kullanacaklarını söyleyen Yiğit Akü Genel Müdürü Erinç Çetin Miser, "Lityum iyon akü çalışmalarının devamında farklı sektörler için de yeni inovatif ürünler geliştirdik. Bunlardan biriaskeri alanda kullanılacak. Elektronik aletlerin pilleriyle ilgili geliştirdiğimiz bir ürün Aselsan'ın ürettiği jammer'larda kullanılacak" dedi. Konuyla ilgili olarak kısa süre önce Aselsan'la imzanın atıldığını belirten Miser, "Jammer'ların pillerini biz üreteceğiz" diye konuştu.

    Kaynak: Sabah

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Ortadoğu Teknik Üniversitesi Yiğit Akü Aselsan Türkiye Teknoloji Haberler

    Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

    Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

    Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

    Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

    Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

    Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

    Bakmadan Geçme

    Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Onur Yüksek Teknoloji halka arz ne zaman? Onur Yüksek Teknoloji halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne? Özyaşar Tel halka arz ne zaman? Özyaşar Tel halka arz kaç lot veriyor, eşit mi oransal mı, hisse fiyatı ne?
    CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

    CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title