Haberler

TBMM Genel Kurulu

HDP'nin "Meclis-i Mebusan'da 1908-1915 yılları arasında mebusluk yapan 7 Ermeni'nin öldürülme nedenlerinin araştırılması"na dair grup önerisi kabul edilmedi.

HDP, Danışma Kurulu toplanamadığı için "Meclis-i Mebusan'da 1908-1915 yılları arasında mebusluk yapan 7 Ermeni'nin öldürülme nedenlerinin araştırılması ve iadeiitibarlarının sağlanması"na yönelik önergesinin, bugün görüşülmesini grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, 1908'de Osmanlı nüfusunda her 5 kişiden 1'inin Ermeni olduğunu, Meclis-i Mebusan'da, demokratik siyasetle, ortak vatanda eşitçe yaşama mücadelesi verildiğini bildirdi.

Paylan, Osmanlı'da milletler sistemi bulunduğunu, milletlerin, kültürel özerkliğe sahip olduğunu, patrikhanelerinde dini örgütlenmelerini yapabildiklerini, ana dil temelli çok dilli eğitimlerini sürdürebildiğini anlattı.

Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1914 seçimleri sonrası tamamen Parlamento devre dışıydı. Ülke, Talat, Enver ve Cemal Paşa cuntalarının elindeydi. 24 Nisan 1915'te, ilk olarak Ermeni aydınlar, kanaat önderleri ve milletvekilleri tutuklandılar. Vekiller Ankara'ya, Ayaş'a getirildiler, güya yargılanacaklardı, oradan oraya sürerken yolda çeteciler tarafından katledildiler. Ermeni halkı kaybetti. Türkler de Kürtler de hep birlikte kaybettik. Bu mesele görüşülecekse, yalnızca TBMM'de görüşülmelidir. Benim acım başka Meclislerin mezesi olamaz."

Paylan, "Ortak vatanda bir arada yaşama hukukunu oluşturmaya çalışan vekillerimizi tanıtmaya çalışacağım" diyerek, kürsüde o dönem milletvekilliği yapan Ermeni mebusların fotoğrafını gösterdi.

Ayrıca HDP sıralarına da bu milletvekillerinin fotoğrafları konuldu.

"Siyasete alet edilmemeli"

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, herkesin düşüncelerini özgürce ifade edebildiğini ancak tarihin, tarihçilere ait olduğunu anımsatarak, tarihi gerçeklerin, siyasete alet edilmemesi gerektiğini belirtti.

Grup önerisi lehinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, dünyadaki hiçbir parlamentonun, bu topraklarda yaşandığı iddia edilen acılarla ilgili bildiriler yayınlamanın haddi olmadığını vurguladı.

Özel, günlük siyasette bunu konuşabilme yetkinliğinde olmadıklarının anlaşıldığını kaydederek, "Tarih, tarihçilere bırakılmalı. Et ve tırnak gibi yetiştiğimiz Ermeni kardeşlerimizle meseleyi, başka ülkelerin dış politika zafiyetimiz olarak kaşımalarına izin vermeden burada konuşulmalı. Bu konu tarihçilerin konusu. Uluslararası siyasetçilerin konusu olursa ne olduğu ortada." diye konuştu.

Öneri aleyhinde konuşan MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, bir şey söylenirken, sebep sonuç ilişkisi kurulması, tarihi belgelere dayanılması gerektiğini ifade etti.

Aydın, 1908-1915 yıllarında ortada devletin ismen olduğunu ancak cismen bulunmadığını belirterek, "Arka, ön bahçede, komşuda yangın var, doğuya asker gidiyor, isyanlar var. Bu haliyle o yüce Osmanlı, içinde barındırdığı tebasını olabildiğince korumaya çalışıyor, emniyetlerini sağlamaya çalışıyor. Bu mebus geçinenler, gündüz Meclis'te kravatlı, fesli ama gece Hınçak'la, Taşnak'la dağda Osmanlı'nın askerine hançer saplıyor, kurşun saplıyor. Bunu, Çerkez Ahmet ve çetesi öldürüyor. Bu çeteyi Cemal Paşa yakalattırıyor, 'Sen benim idaremde olan hiçbir unsuru çetecilikle öldürme hakkına sahip değilsin' diyerek, astırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Vatan gemisini delmekten vazgeçin"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz da öneri aleyhindeki konuşmasında, bir illüzyon yaşadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Görüntüde biraz Ermeni savunuculuğu, biraz İslamcı hassasiyeti, biraz aşırı sol duyarlılık, biraz eşcinsel severlik, biraz barış, biraz Türkiye, esasta teröre, teröristin çukuruna sahip çıkan, terörü sözde direniş hakkı arama olarak meşrulaştıran, siyaseti terörize etme çabasında olan zihniyetin, bugün burada sahte ve ikiyüzüyle karşı karşıyayız. Bu zihniyetin böyle bir öneriyle, tarihin meselesi olayları kaşıması, ayrılıkları kışkırtması beyhude çaba. Bu ayrıştırıcı ve teröre sahip çıkan kışkırtıcı dili ısrarla kullananlar, millet önünde de tarihi vebal altındadır. Tarih ve millet önünde ortak oldukları şiddet ve kanın hesabını mutlaka vereceklerdir. Biz Türkler, Kürtler et ve tırnak gibiyiz, akrabayız, komşuyuz, kardeşiz. Aynı acıları yaşıyoruz, aynı sevinçleri paylaşıyoruz, aynı geleceğe, aynı coğrafyaya bir ve beraber yürüyoruz. Çanakkale ruhuyla birlikte yol aldığımız bu vatan gemisini delmekten lütfen vazgeçin."

Konuşmaların ardından, HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Kaynak: AA / Politika

Kamil Aydın Özgür Özel Cemal Paşa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title