Haberler

Tarım Bakanı Eker İlimizi Ziyaret Etti

Eker, süt sığırı dağıtım töreni ve soğuk hava deposu açılışına katılmak üzere ilimizi ziyaret etti.

Şarkikaraağaç İlçesine bağlı Çiçekpınar Kasabasında Vali Memduh Oğuz ve Isparta protokolü tarafından karşılanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, aynı kasabada Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel, SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Numan Taner, Isparta Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Ömer Uyan, İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Şarkikaraağaç Kaymakamı Okan Leblebicier, Eski Milletvekillerinden M. Sait Dilek, siyasi parti temsilcileri ve halkın katılımıyla düzenlenen Çiçekpınar Kasabası, Çaltı, Köprü ve Yeni Köy kooperatif kanalıyla 156 aileye 4'er büyükbaş süt sığır dağıtım törenine, ardından Gelendost Bağıllı Kasabası soğuk hava deposu açılışına son olarak Senirkent Büyükkabaca Kasabasında 30 aileye 6'şar büyükbaş süt sığırı dağıtım törenine katıldı.

Törenlerde önemli açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Isparta'ya müjdelerle geldiğini ifade etti.

Bakan Eker; "Isparta bizim verdiğimiz destekleri en iyi kullanan illerden bir tanesidir"

Bakan Eker; "Hayırlı hizmetlerin açılışı için sizlerle birlikteyiz, öncelikle dağıtımını yapacağımız süt sığırlarının ailelere ve ülke ekonomisine hayırlı katkılar yapmasını diliyorum. Isparta bizim dönemimizde tarım ve hayvancılık projelerinde çok önemli destekler aldı. Biz Türkiye'nin her tarafına bu hizmetleri taşıdık, ama şunu içtenlikle söylüyorum Isparta bizim verdiğimiz destekleri en güzel kullanan, en iyi kullanan illerimizden bir tanesidir. Onun için ben Ispartalılara özellikle çok teşekkür ediyorum.

Isparta'da bizim dönemimizde 45 tane tarımsal kooperatif desteklendi. Biz bu kooperatiflere yaklaşık 41 milyon lira destek sağladık. Burada 2232 aile desteklendi, bu destekler kooperatif kanalıyla gerçekleşti. Bunun haricinde Isparta çiftçisine bu güne kadar nakden 207 milyon lira destek sağladık. Bütün bunlarla birlikte Isparta'da 58 tane tarımsal tesis kurduk, bunlara 10 milyon liranın üzerinde hibe destek verdik ve bugün buralarda 365 tane vatandaşımız çalışıyor. Ayrıca 1287 tane ekipmana destek verdik ve bugün bu tarımsal ekipmanlar üretimde kullanılmaktadır.

Sayın valimizin de söylediği gibi Isparta elma üretiminde çok önemli bir merkez, biz bu üretimi göz önünde bulundurarak elmanın pazar ömrünü uzatabilmek amacıyla bugüne kadar 28.300 tonluk soğuk hava deposu yaptırdık. Bu gün Bağıllı Kasabasında 5000 tonluk soğuk hava deposunu daha açıyoruz.

Buradan sizler adına, bakanlığım adına projeleri günü gününe takip eden bu dönem ve daha önceki dönem milletvekillerine çok teşekkür ediyorum. Çünkü bu projelerin gerçekleşmesinde onların gayretleri çok önemli olmuştur.

Bu desteklerin Isparta'da iyi değerlendirildiğine şahit olduk, bütün destekler sizlere helal olsun. Çünkü biz sizlere bir veriyoruz, siz bunu emeğinizle, alın terinizle çoğaltarak, üreterek ülke ekonomisine on misli olarak geri veriyorsunuz" dedi.

Bakan Eker; "Türkiye tarımsal üretimde dünya 7'incisi"

Türkiye'nin tarımda çok ileri bir ülke olduğunu belirten Bakan Eker, "Biz ülke genelinde tarım sektöründe hayata geçirdiğimiz projelerle verimliliği arttırdık. Bundan 8-9 sene önce çiftçilerimiz yıllık 23 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyorlardı ve bu hasılayla Türkiye dünyanın 190 ülkesi içerisinde 11. sırada bulunuyordu. Bugün uygulamış olduğumuz doğru projelerle ve çiftçimizin çabasıyla yıllık tarım hasılasını 62 milyar dolara çıkardık. Bu başarıyla Fransa, İtalya, İspanya ve Rusya'yı geride bırakarak Türkiye 7. sıraya yükselmiştir. Bu başarıdan dolayı ülke çiftçisi adına büyük mutluluk duymaktayım" dedi.

Vali Oğuz; "Sofradaki 4 elmadan bir tanesi Isparta elmasıdır"

Isparta'nın güney bölgesinin kalkınmasında hayvancılığın çok önemli olduğunu ifade eden Vali Memduh Oğuz; "Isparta meyve bahçesidir, burası 610 bin ton elma üreten bir bahçedir. Türkiye elma üretiminin % 22'si buradadır, sofradaki 4 elmadan bir tanesi Isparta elmasıdır. Bununla birlikte Isparta'da 21 bin ton kiraz üretilmektedir. Bunlar Isparta'nın, ülkemizin zenginliğidir. Ama Isparta'nın güney bölgesi için bunları söyleyemiyoruz, gelişmişlik bakımından bu bölgede bir dengesizlik vardır. Bu bölgede ekonominin iyi hale getirilmesi için bir tek yol var, oda hayvancılığın desteklenmesidir.

Hayvancılık bilincini, dünyada rekabetin ne olduğunu, küçükbaş büyükbaş oranının ne olduğunu, desteklendiği zaman sonucun ne olacağını, ülke potansiyelinin nasıl harekete geçirileceğini sayın bakanımız göstermişlerdir. Bu güzel gelişmelerden Isparta hayvancılığı da nasibini almıştır. Bu destekler nedeniyle Sayın Bakanımızın şahsında bakanlığımıza, hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Vali Oğuz; "Fransız kozmetiğine hayır, Isparta gülüne evet"

Isparta'nın alametifarikasının gül olduğunu belirten Vali Oğuz; "Isparta dünyanın gül başkentidir, dünya gül üretimini % 65'i Isparta'da üretilmektedir. Dünyanın hiçbir şehrinde bir ürünün dünya çapında % 65'nin tek başına üretildiği bir yer yoktur. O bakımdan Isparta dünyanın en önemli vilayetinden birsidir. İşte bu vilayet bu gün Anadolu Ajansımızla bir ortak karar alarak, 'Fransız kozmetiğine hayır, Isparta gülüne evet' kampanyası başlatmıştır.

Gül olmazsa kozmetik olur mu? Gülden başka koku olur mu? Esasında gül bizim değerlerimizin en üstüdür, dünyayla rekabet edebileceğimiz en önemli değerimiz güldür. O bakımdan gül kokan tarihimize iftirada bulunan Fransa'ya karşı bundan sonra 'Fransız kozmetiğine hayır, Isparta gülüne evet' diyoruz" dedi.

Bakanlık olarak her noktada Isparta'ya destek olunduğunu belirten Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel; "Sayın bakanımız gerçekten Isparta'ya çok önemli projeler noktasında destek olmaktadır. Gerek tarımsal projelerde, gerekse hayvancılık projelerinde bakanlık olarak Isparta'ya ayrı bir önem verilmektedir. Bunun örneklerinden bir tanesini bugün hep birlikte yaşamaktayız.

Bu gün dağıtımını yapmış olduğumuz süt sığırlarının hayırlı uğurlu olmasını, hemşerilerimizin sofralarına rızık katmasını diliyoruz. Ayrıca Bağıllı Kasabasında açılışını yapmış olduğumuz soğuk hava deposunun da elma üreticisine hayırlı olmasını diliyoruz. Ispartalı çiftçi kardeşlerimiz adına Sayın Bakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz" dediler.

Törenlerde 186 aileye toplam 804 adet süt sığırı dağıtımı yapılırken, 5000 ton kapasiteli soğuk hava deposunun da açılışı gerçekleştirildi.

Isparta programını akşam saatlerinde Büyükkabaca Kasabasında tamamlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, karayoluyla ilimizden ayrıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title