Haberler

Talat: "Kıbrıslı Türkler Adım Atmaya Hazır"

KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin uluslar arası platformda tecrit edildiğini belirterek, "Tecridin en büyük acısını Kıbrıslı Türkler yaşamaktadır ve tabii ki Türkiye'de yaşamaktadır. Türkiye Avrupa Birliği bağlamında, uluslar arası ilişkiler bağlamında bu sıkıntıları yaşamaktadır. O nedenle adım atma görevi bizimdir ve biz o adımları atmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz" dedi.

Akhisar Genç İşadamları Derneğinin daveti üzerine Cumartesi gününden bu yana Manisa'da olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat, beraberindeki heyetle Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı ziyaret etti. Valilik girişinde karşılanan eski Cumhurbaşkanı Talat, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Kıbrıs sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Manisa'da KKTC'nin ikinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, "Kendileri birkaç günlük ziyaret için ilimizde. Akhisar'da çeşitli temasları oldu. Bugün de burada bir takım temaslarda bulunacaklar. Kuzey Kıbrıs bizim için önemli. Birkaç kez Kuzey Kıbrıs'ta bulunma şansı buldum. Tarihimizi geçmişimizi biliyoruz. Orada süren davayı biliyoruz. Kıbrıs'ta bizim kardeşlerimiz var. Onlar orada var olma, kendi ayakları üzerinde durarak varlıklarını devam ettirmeye çalışıyor. Ülkemiz de oradaki varlığa her türlü desteği veriyor. Özellikle Kuzey Kıbrıs'ın ekonomisinin gelişmesi için ciddi çalışmalar yapılıyor. Umarız bu ziyaretlerinde de bu çerçevede bazı girişimler olur. Ben kendilerine tekrar hoşgeldiniz diyorum. Kendilerini Manisa'da görmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" dedi.

ÇOK SICAK KARŞILANDIM

Cumartesi akşamından beri Manisa'da olduğunu anlatan KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, "Akhisar'da çok geniş bir temas trafiğimiz oldu. Tarihi yerleri gezdik. Önemli ekonomik faaliyet alanlarını tanıdık. Markalaşmış işyerlerini ziyaret ettik. Özellikle zeytin ürünü ile ilgili yapılan sanayi çalışmalarını izledik" diye konuştu. Dün akşam Kıbrıs konusunu Türkiye ile ilişkileri ele alan bir konferans verdiğini belirten Talat, şunları söyledi: "Dolayısıyla son derece yararlı olan, benim açımdan Türkiye'nin bu çok yakından bilmediğim bölgesini tanımama yol açan bir ziyaret oldu. Umarım Akhisar'da verdiğim konferans konuyla ilgilenen insanları aydınlatabilmiştir. En azından benim bakış açımı ortaya koyabilmem bakımından onları aydınlatabilmiştir. Tabi her şeyden önce karşılaştığım misafirperverlik için teşekkür etmem lazım. Gerçekten Akhisar Genç İşadamları Derneğinin bu daveti ve yaptığı sıcak karşılama bununla birlikte bütün Akhisarlıların ve bütün kurumların sıcak karşılaması beni son derece memnun etmiştir. Son derece yararlı ve sıcak bir temas trafiği oldu."

ADIM ATMA GÖREVİ BİZİM

Yıllardır verdikleri mücadeleyi şimdi de pekiştirmek için çalıştıklarını anlatan Talat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın valimizin de ifade ettiği gibi ayakları üzerinde duran bir ekonomi ve kimliğini koruma, varlığını sürdürme mücadelesi verdik. Bundan sonra da bunu pekiştirme mücadelesi veriyoruz. Türkiye ile birlikte yürüttüğümüz siyasetle Kıbrıs sorununu nihai olarak çözümlemeye çalışıyoruz. Nihai çözümün hem Türkiye açısından hem de Kıbrıslı Türkler açısından ve tabii ki bölgemiz açısından çok büyük yararı olacağını düşünüyoruz. Akdeniz'i bir barış havzası haline getirebilmenin ön koşulu Kıbrıs sorununun çözümüdür. Bunun farkındayız. Burada en büyük rol aslında bize düşmekte. Biz derken, başta Kıbrıslı Türkler olmak üzere, Türk tarafına yani Türkiye ve Kıbrıslı Türklere düşmektedir. Çünkü uluslar arası platformda tecrit edilmiş olan Kıbrıslı Türklerdir. Tecridin en büyük acısını Kıbrıslı Türkler yaşamaktadır ve tabii ki Türkiye'de yaşamaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği bağlamında, uluslar arası ilişkiler bağlamında bu sıkıntıları yaşamaktadır. Kıbrıslı Türkler de tecrit bağlamında bu sıkıntıları yaşamaktadır. O nedenle adım atma görevi bizimdir ve biz o adımları atmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Şu sıralarda Kıbrıs'ta başlayamayan müzakerelerin biran önce başlayabilmesi için çaba ortaya koyuyoruz. Bu çabaların başarıya ulaşması ve müzakerelerin yeniden başlamasının bir ilk adım olacağını düşünüyoruz. Nihai çözüm olmayabilir bu ama bir ilk adım olur ve dünyanın da ilgisiyle bir takım ilerleme sağlanabilir. Şimdi hedef budur. Bu konuda doğru politikanın Kıbrıs sorununun çözümü yönünde ilerleme olduğunu bir kere daha ifade etmek istiyorum."

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, ziyaretin anısına Talat'a el işlemesi bir vazo ile içinde Manisa'yı tanıtan kitap ve Mesir macununun olduğu bir paket hediye etti. Valilik ziyaretinin ardından Talat ve beraberindeki heyet, Manisa Genç İşadamları Derneği ve Manisa Büyükşehir Belediyesini de ziyaret ettikten sonra Manisa'dan ayrılacak. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Talat Oya Talat Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title