Haberler

Süryani Patrik'ten Suriye'deki Kimyasal Saldırıya Tepki

Türkiye Süryanileri Katolik Patrik Vekili Mgr.Yusuf Sağ Suriye'nin İdlip kentinde yaşanan kimysal saldırıyı sert sözlerle eleştirdi.Sağ; "Bir baba olarak kendimden utanıyorum. Bu insanlara eziyet edenlerin hiç mi çocukları yok vicdanları yok. Biz din adamları olarak bunların haksızlıklarını ortaya çıkarmalıyız."

20. Avrasya Ekonomi Zirvesi ikinci gününün "İslam'la Dayanışla Ruhu Çerçevesinde Şiddet ve Terör Ortamında Dinlerin Barışa Katkısı, Mültecilik ve Terörün İlişkisi" oturumuyla devam etti. Oturuma, T.C. Diyanet İşleri eski Başkanı Ali Bardakoğlu, Patrik Bartholomeos, Türkiye Süryanileri Katolik Patrik Vekili Mgr.Yusuf Sağ, Azerbaycan Cumhuriyeti Dini Kurumlarla İş Devlet Komitesi Başkanı, Türk Süryani Kadim Cemaati Ruhani Reisi Yusuf Çetin, Türkiye Hahambaşısı İsak Haleva, Kafkasya Müslümanları İdaresi Başkan Yardımcısı Müftü Salman Musayav ile çok sayıda katılımcı iştirak etti.

"100 milyon insan açlık sınırındadır"

Oturumda konuşan tüm din adamları dinin terör örgütlerinin propagandası haline getirilmesine tepki gösterdi. Türkiye Süryanileri Katolik Patrik Vekili Mgr.Yusuf Sağ din adamlarının sadece kiliselerde veya camilerde vaaz veren kişiler olmaması gerektiğini başgösteren haksızlıklara karşı bir araya gelerek ortak hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. Sağ; "Bir din adamı olarak diyorum ki haklılar haksızlardan çok daha güçlü ve cesur olmalıdır. Din önderleri sadece kiliselerde dua etmek vaaz vermek demek değil yaşanan haksızlıklara isyan etmektir. Biraraya gelerek hey zalimler nereye gidiyorsunuz? Demektir. Çünkü aç kalan insanının gözü görmez. Aç kalan hayvanlar bile köylere hücum etmektedir. Bu doğa ile bitecek iş değildir. 100 milyon insan açlık sınırındadır. Niye göçmen olmasın niye başka memleketlere göç etmesin ki? Onun kaybedecek biryeyi yoktur. Silahlara harcananlar açlık için harcansa yüzde 5'i dünyada açlık kalmaz" dedi.

Suriye'deki kimyasal saldırıya tepki

Türkiye Süryanileri Katolik Patrik Vekili Mgr.Yusuf Sağ Suriye'nin İdlip kentinde yaşanan kimyasal saldırıya da sessiz kalınmaması gerektiğini dile getirerek şunları söyledi: " Suriye'de yaşanan manzaraya bir baba olarak kendimden utanıyorum. Bu insanlara eziyet edenlerin hiç mi çocukları yok vicdanmları yok. Biz din adamları olarak bunların haksızlıklarını ortaya çıkarmalıyız. Çünkü bunlar ne Allahtan korkarlar ne de kendi menfaatini düşünürler. Onun için haklılar haksızlardan çok daha cesur olmalıdır. Allah insanı yaratırken ona "sen şusun- busun" dememiştir. Lütfen Başta Cumhurbaşkanımıza milyar milyar teşekkürler. Hiç olmazsa onları alıyorlar içeriye. Türkiye 3 milyon göçmeni barındırması bundan daha büyük bir şey olamaz. Terörü engellemek için insanları uyarmak lazım."

"Dinleri rahat bırakalım"

Oturumda konuşan Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu da dinin günlük heveslere alet edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Rasyonelleşmenin ve birey olarak inisiyatiflerin oluşturulduğu takdirde olumlu adımların atılacağını belirten Bardakoğlu; " Din bir ilahi yardım elidir. Dinleri rahat bırakalım dinleri doğru anlayalım. Dinin yüce değerlerini günü birlik programlarımıza heveslerimize fazla alet etmeyelim. Rasyonelleşelim, birey inisiyatifini oluşturduktan sonra inanıyorum ki herkes olumlu adımlar atacaktır" diye konuştu.

"Din barış için hayati önem taşıyor"

Fener Rum Patriği Bartholomeos da oturumda yaptığı konuşmada barışa katkı sağlama da dinler arası diyaloğun önemine dikkat çekti. Dinlerin insanları fanatizm noktasına getirebileceğini söyleyen Patrik Bartholomeos,"Dünyada barış, savaşın olmadığı anlamına gelmez aynı zamanda adaletin de insan haklarına saygı olarak görüyoruz. Bu ortak bir başarı standart olarak tarif edilebilir. İnsan onuru en yüce insanlık değeridir. Askeri çatışmaların gelişmesi, insan kaçakçılığı trajedileri, ibadet yerlerinin tahrip edilmesine dini ve kutsal yerlerin kültürel varlıkların tahrip edilmesine karşı en önemlisi de insan hayatını korumalıyız. Mülteci krizi gittikçe artmaktadır. Bütün sivil ve resmi makamlara bu çağırıda bulunuyoruz. Dinin gerçekten de bütün insanlığın barışabilmesi için hayati rol oynayabileceğin inanıyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Patrik Bartholomeos Türkiye Suriye İdlip Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title