Haberler

Stop'tan İzmir Temiz Hava Eylem Planı Talebi

İzmir'de kurulan Ana Yaşam Vakfı (AYVA) ve Sivil Toplum Platformu (STOP) temsilcileri, 'Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği' kapsamında, her kent için 'Temiz Hava Eylem Planı' hazırlanması gerektiğini, ancak İzmir için herhangi bir plan hazırlanmadığını savundu. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bilgi istedi. Çevre konularında açtığı davalarla tanınan avukat Senih Özay, eylem planının bir an önce yapılması gerektiğini dile getirdi.

İzmir'de çevre konularında açtığı davalarla tanınan Avukat Senih Özay, aile fabrikasında sanat okulu açan, hissedarı olduğu arsaya gökdelen yerine 8 katlı mevcut imarın uygulanması için dava açmasıyla tanınan işadamı Mehmet Refik Soyer, gazeteci Feyzi Hepşenkal ile Avukat Murat Fatih Ülkü'nün kurduğu AYVA- STOP, İzmir'in 'Temiz Hava Eylem Planı' ile ilgili bilgi almak üzere girişimde bulundu.

6 Haziran 2008 tarihinde yürürlüğe giren 'Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği' ve bu yönetmeliğin uygulanması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge kapsamında her il için 'Temiz Hava Eylem Planı' hazırlanması gerektiğini kaydeden AYVA-STOP temsilcileri, İzmir'de böyle bir planın hazırlanmadığını öne sürdü.

Çevreciler İzmir'deki hava kirlilik değerlerinin, ulusal sınır değerlerinin 4 katına, Avrupa Birliği ortalamasının ise 6 katına çıktığını vurguladı. Çevreciler, hava kirliliği sorununun İzmir'in uzun yıllardır gündeminde bulunduğunu, kirliliğe Aliağa'daki sanayi tesisleri, taş ve kum ocakları, kalitesiz kömür ile egzoz gazlarının yanı sıra, birçok etkenin neden olduğunu kaydetti.

12 AY KİRLİLİK

İzmir'deki kirliliğin, yılın 12 ayına yayıldığını dile getiren avukat Senih Özay, "Bunda Aliağa'daki sanayi tesislerinin büyük etkisi var, ancak bu tek başına kirletmiyor. İzmir'de maalesef zehir soluyoruz ve bu durum hepimizin sağlığını etkiliyor. Buna karşı bir an önce önlem alınması gerekiyor. Bakın 'Temiz Hava Eylem Planı'nın 1.5 yıl önce hazırlanması gerekiyordu. Ancak kamuoyuna yansıdığı kadarıyla görüyoruz ki hazırlanmamış. Kurumlara sorumluluklarını anımsatmak istiyoruz. Kirli hava İzmir'i yavaş yavaş öldürüyor. Bizler yaşamdan yanayız ve hava kirliliği sorununun unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İl Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bilgi talep ettik. Dilekçemizi gönderdik. Gelecek cevabı bekliyoruz. Bu konunun takipçisi olacağız" dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Murat Fatih Senih Özay Aliağa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title