Haberler

Sosyal medyada başlayan "Maske sağlığa zararlıdır" propagandası büyük tepki çekti

Güncelleme:

Sosyal medyada "Maskeleri çıkarıyoruz" etiketiyle yapılan paylaşımların ardından şimdi de "Maske sağlığa zararlıdır" etiketiyle paylaşımlar yapılması tepki çekti. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Maske takmak değil, koronavirüs kesinlikle öldürür. Çünkü koronavirüsün tüm organlarda çok öldürücü etkileri var" dedi.

Koronavirüs salgını ile mücadelede alınan önlemlerin başında gelen maske ile ilgili sosyal medyada yapılan olumsuz kampanyalar, tepkilere neden oldu. Twitter'da, 'maskeleri çıkarıyoruz' etiketiyle kısa süre önce yapılan paylaşımların ardından şimdi ise 'maske sağlığa zararlıdır' etiketiyle paylaşımlar yapıldı. Özellikle sağlık çalışanları, bu duruma tepki gösterdi.

Sosyal medyada başlayan 'Maske sağlığa zararlıdır' propagandası büyük tepki çekti

"1 YILDIR MASKE TAKIYORUM, VİRÜS İLE KARŞILAŞMADIM"

Doç. Dr. Savaşçı, Twitter'da yapılan 'maske sağlığa zararlıdır' gibi paylaşımların toplumu yanlış yönlendirdiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, maske takmanın önemine dikkat çekerek, "Ben 1 yıldır maske takıyorum. Özellikle biz cerrahi müdahaleler olsun, çeşitli işlemler sırasında yoğun bakımlarda da özellikli maske takıyoruz. 12 PCR testim negatif geldi bugüne kadar, virüs ile karşılaşmadım" dedi.

Sosyal medyada başlayan 'Maske sağlığa zararlıdır' propagandası büyük tepki çekti

"YÜZDE 90'IN ÜZERİNDE KORUYUCULUK TESPİT EDİLDİ"

Doç. Dr. Savaşçı, maske takarak aşının yaptığı bağışıklık sisteminin oluşturulduğunu vurgulayarak, "Maske taktıkça virüsün bulaş riskini azaltıyoruz, böylece toplumsal bulaş genel olarak azalmış oluyor. Az bir virüs ile karşı karşıya kalsak bile, maske sayesinde bu kişiler çok ağır hasta olmuyor veya başka kişileri de hasta etmiyor. Maske damlacık ile bulaşan enfeksiyonlara karşı çok koruyucudur. Bu konuda özellikle Tokyo Üniversitesi'nde çok ciddi bir çalışma yapıldı. Biyo güvenlikli bir kabin içerisinde örnek modeller oluşturuldu. Yüksek virüs yükü ile beraber çeşitli maskeler ile deney yapıldı. Bunun sonucunda özellikle pamuklu ve cerrahi maskelerde yüzde 50'ye kadar koruma, özellikle N95 dediğimiz maske de takılırsa yüzde 90'ın üzerinde bir koruyuculuk olduğu tespit edildi, bu çok önemli bir çalışma. Bunun testi yapılarak ispatlanmış bir çalışma da ortaya çıktı. Maske takmak aşılama kadar önemli bir olay aslında. Koruyuculuk oranları tabii ki taktığımız maskenin kalitesine, filtresine göre değişir. Özellikle 3 katlı maskelerde orta katmanın filtreli ve TSE belgesi olmasına dikkat etmek gerekir" diye konuştu.

Sosyal medyada başlayan 'Maske sağlığa zararlıdır' propagandası büyük tepki çekti

"HATALI BİLGİLER TOPLUMU YANLIŞ ETKİLİYOR"

Doç. Dr. Savaşçı, özellikle sağlık çalışanlarının 12-18 saat süren ameliyatlarda maske taktıklarına ve maskeden kaynaklı hiçbir sağlık sorunu yaşamadıklarına dikkat çekerek, "Bu 1 yıl içinde toplumda çok sık maske kullanıldı. Hiçbir şekilde ne akciğer ne kalp üzerine, solunum sistemi, beyin üzerine etki oluşmadı. Akciğerin oksijenlenmesi ile beyine oksijen gitmemesi ile ilgili ön yargılı, hatalı bilgiler toplumu yanlış etkiliyor. Maske takmak hiçbir şekilde karbondioksit birikimi, çeşitli organlarda beslenme bozukluğu değil, koronavirüsü kaptığımız zaman aslında organlarda çok ciddi hasar, akciğerde, kalpte, beyinde çok ciddi hasarlar bırakan pıhtı ve virüse bağlı çeşitli hasarlar oluşmakta. Dolayısıyla biz maskeyi çok iyi takmamız gerekiyor, yoğun ortamlarda şu andaki mutasyonlardan dolayı da çift maske takmayı şiddetle öneriyoruz. Şiddetle uyarıyoruz, kişiler aşı yaptırdıktan sonra bile maske taksınlar belirli bir süre, antikor oluşana kadar bu çok önemli. Antikor oluştuktan sonra halen daha virüsü kapıp taşıyıcı olabilirler, başkalarına bulaştırabilirler; ama maske takarsalar virüsü kapmayıp bulaştırıcılıkları da olmayacaktır. Dolayısıyla maske çok önemli vaziyette devam edecek hayatımızda" ifadesini kullandı.

"MASKE TAKMAK DEĞİL KORONAVİRÜS ÖLDÜRÜR"

Doç. Dr. Savaşçı, maske ile ilgili çok ciddi yayınların olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Maske ile ilgili bizim tıbbi tarama veri tabanında çok ciddi yayınlar var. Koruyuculuk oranları da test edildi. Hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, toplumda bir hezeyan oluşturan, 'karbondioksiti yükseltiyor', 'gereksiz yere maske takıyoruz' şeklindeki eleştirileri asla haklı bulmuyoruz. Bugüne kadar çoğu sağlık çalışanı maske ile korundu. Hatta aşı yaptırıp ona güvenerek maskesini çıkartan çeşitli sağlık çalışanlarımız koronavirüse yakalanıp, hastanede yatmak zorunda kaldı. Maske takmak değil, koronavirüs kesinlikle öldürür. Çünkü koronavirüsün tüm organlarda çok öldürücü etkileri var. Maske takarak ölen hiçbir sağlık çalışanı, toplumda herhangi bir hasta bu şekilde bize gelmedi; ama koronavirüs nedeniyle biz her gün can kayıpları yaşıyoruz. Maske takmaya devam etmek zorundayız."

Doç. Dr. Savaşçı, açık alanda, parkta kimse yokken, spor yaparken ise maske takılmasına gerek olmadığını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Koronavirüs Twitter Ankara Gata Haberler

Bakmadan Geçme

Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500

Yorumlar (29)

doctor:

ölümlerin hangisine otopsi izni verilmiş, hangi ölüm virüsten ölmüş, bir tane kanserden ölen veya diğer hastalıktan ölen kişi söyleyin ölenlerin hepsi ne hikmetse covit ten dolayı. grip bitti, diğer hastalıklar da bitti. bu doktorların hepsi satılmış, kendi ettikleri hipokrat yeminlerini ayaklar altına almış kişiler. bilim kurulu denilen yerdekilerin sadece kişileri hak ve hürriyetinden nasıl mahrum ederiz planları yapmaktan ve küreslcilerin oyununu oynamaktan başka yaptıkları bir şey gösterin.

22
37
yanıtYanıtla
Anlayın artık:

Çok fazla komple teorisi okuma

yanıt6
yanıt8
vay be:

Ne beyinler harcanıyor. Biz ne bilelim bu oyunların döndüğünü biz cahil insanlarız. Sağol abi aydınlattın bizi artık çift maske takacağım.

yanıt8
yanıt3
cvp:

sen kafayi yemisin zaten efsane okumaktan ALLAH sana sifa versin

yanıt3
yanıt1
Maske:

kendini bilmez insanlar toplumu galeyana getirip diğer ülkeler gibi karıştırmak istiyorlar. buna müsade etmeyeceğiz. . . . . maske takmak gerekli, başka çaremiz yok

35
14
yanıtYanıtla
klc:

bence siz daha neyi savunduğunuzu bile bilmiyorsunuz. . maske korusa idi şimdiye kadar hastalık biterdi. ikincisi maskelerin yapıldığı malzeme ne olursa olsun bunu akciğerlerin sindirmesi ya da parçalaması söz konusu değil. . her nefes alışta bir parça lif ciğerlerinde birikir. akciğerde biriken bu maddeler zamanla solunum yetmezliğine sebep olur. akciğerin kendini yenilemediğini de biliyorsanız. . her nefeste boğularak ölürken bunları düşünürsünüz. .

yanıt16
yanıt19
Handan:

Ne kadar cahil ilkel bir toplumuz maske takmamak intihar gibi takmazsanda görürsün olacakları cahil cesareti ile taköayanlar sorumsuz insanlar

28
16
yanıtYanıtla
aaa a:

maskenin zararlarını açıp okusa insanlar kimse takmak istemez ama malesef tvde ne deniyorsa onu uygulamaktan başka bişey yapan yok. ayrıca 1 yıldan fazla bi zamandır maske takılıyor değişen bişey yok olan takanlara oluyor oksijensiz kalan vücut tüm organlar zarar görüyor bunu nasıl göremiyor insanlar gözlerine de mi takıyorlar acaba maskeyi ya da tüm kafa . tak deseler takarlar ama itiraz eden olmaz herkes atlar

18
24
yanıtYanıtla
Ali:

Kardeşim sen Hanki unuversitede calisiyosun

yanıt5
yanıt3
Ft.:

tamam boş yapma

yanıt4
yanıt0
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title