Haberler

Son Dakika! Küba'nın Efsanevi Lideri Fidel Castro Hayatını Kaybetti

Güncelleme:

Küba devriminin lideri Fidel Castro, 90 yaşında hayatını kaybetti. Castro'nun ölümü kardeşi Raul Castro tarafından açıklandı.

Küba Devlet televizyonu, Küba'nın eski cumhurbaşkanı ve komünist devrimin lideri olan Fidel Castro'nun 90 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. Castro'nun ölümünü kardeşi Raul Castro açıkladı.

YARIM ASIRLIK LİDER

1959'da Küba devrimine liderlik eden Castro ve ABD'nin çabalarına rağmen yarım yüzyıl boyunca ülkeyi yönetti ve yetkilerini 2008'de kardeşi Raul Castro'ya devretti.

ÖVEN DE VARDI, YEREN DE

Destekçileri, Castro'yu Küba'yı halka geri veren lider olarak överken , muhalifleri onu muhalefeti vahşice bastırmakla suçladı.

İlgili Haberler

"KANIMIN SON DAMLASINA KADAR SAVAŞACAĞIM" DEMİŞTİ

Kuzey Kore, Vietnam, Çin ve Laos ile dünyadaki 5 komünist ülkeden biri olan Küba'yı neredeyse yarım yüzyıl idare eden Castro, uzun siyasi hayatını bu ideolojiye adamış ve "kanının son damlasına kadar savaşacağını" defalarca açıklamıştı.

10 ABD BAŞKANI DEVİRDİ

Görevde kaldığı süre içerisinde 10 ABD Başkanı deviren Castro, ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve geldiği yıl olan 2008'de görevi bıraktı. Castro, Küba vatandaşlarının büyük çoğunluğunun gözünde bir kahramandı.


FİDEL CASTRO KİMDİR?

Tam adı Fidel Alejandro Castro Ruz'dur. Fidel Castro, 13 Ağustos 1926'da Küba'nın ilk çiftliklerinin açıldığı Mayari'de dünyaya gelmiştir. Ailesi İspanyol kökenli olan Fidel Castro Mayari'de toprak sahibi orta halli bir ailenin ikinci çocuğudur.

Havana Üniversitesi'nden 1950 yılında Hukuk Doktoru olarak mezun olduktan kısa bir süre sonra avukatlık yapan Fidel Castro, 1952 seçimlerinde Temsilciler Meclisi için Küba Halk Partisi'nden adaylığını koyarak aktif politikaya atıldı. Diktatör Batista'yı devirmek için 26 Temmuz 1953'te kendisine inananların oluşturduğu 125 arkadaşı ile bir gerilla grubu kurdu.

Santiago'daki Moncada kışlasına darbe girişiminde bulundu. Ama bu girişim başarısızlığa uğradı ve Fidel Castro tutuklandı. 16 Ekim 1953'te Santiago'daki Küba Yüksek Mahkemesi'nde yapılan yargılamada "Tarih beni Aklayacaktır (La Historia Me Absolvera)" cümlesiyle biten ünlü savunma yaptı; 16 yıla mahkum oldu. Juventud Adasında 21 ay hapis yattıktan sonra çıkan bir aftan yararlanarak serbest bırakıldı.

Küba'dan 1955 yılında ayrılarak Amerika'ya geçti ve 26 Temmuz Hareketi adlı yeni bir örgüt kurdu ve çatışmalarını, gerilla savaşlarını dört yıl sürdürdü. Siyasi desteğini yitiren ve bir dizi askeri yenilgiye uğrayan Batista, 31 Aralık 1958'de Dominik Cumhuriyeti'ne kaçtı. Fidel Castro 1959'un ilk günlerinde Havana'ya girdi. Hukukçu Doktor Manuel Urrutia Leo devlet başkanlığına, Fidel Castro da başbakanlığa getirildi.

Yerel seçimlerin yapıldığı ve devlet yapısında yeni düzenlemelerin geliştirildiği 1976'da Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu başkanlığını üstlenen Fidel Castro, güçlü ve merkezi bürokrasiye dayanarak toplumsal ve ekonomik yaşamdaki yönlendirici rolünü sürdürdü.

Fidel Castro 31 Temmuz 2006 tarihinde sağlık problemleri nedeniyle yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve Küba Komünist Partisi Lideri Raúl Castro'ya devretti. 19 Şubat 2008'de bir açıklama yaparak, 1976 yılından beri yürütmekte olduğu Devlet Konseyi Başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı. Dünyada en uzun süreyle iktidarda kalan üçüncü lideri, Küba devriminin öncüsü, görevden ayrıldıktan sonra "Yoldaş Fidel'in Düşünceleri" adıyla yazdığı makalelerde gündemdeki önemli olayları yorumladı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Fidel Castro Raul Castro Küba Dünya Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title