Haberler

15 CHP'li Vekil İstifa Edip İyi Parti'ye Geçti! İşte O İsimler

Güncelleme:

15 CHP'li milletvekilinin İyi Parti'ye geçtiğini doğrulayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, o vekillerin ismini tek tek açıkladı. İYİ Parti, böylelikle Meclis'te grup kurarak seçimlere girebilecek.

CHP'li milletvekilleri ile birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'li 15 milletvekilinin istifa ederek İYİ Parti'ye geçtiğinin açıkladı. Altay, "Demokrasi bizim için değil, herkes içindir. Bu sebeple, demokrasinin kazanması için, yargının siyasi kararının ortadan kaldırılması için 15 sayın milletvekili, istifa ederek İYİ Parti'ye katıldılar." dedi. Bu hamle ile İYİ Parti'nin TBMM'de grup kurarak seçime girmesinin sağlanacağı belirtildi.15 CHP'li milletvekili geçtiği için 5 milletvekili olan İYİ Parti TBMM'de grup kurma sayısına ulaşıyor. Akşener'in cumhurbaşkanı adayı olması için 100 bin imza şartı da gerekmiyor.

ALTAY DUYURDU: 15 VEKİL İSTİFA EDİP İYİ PARTİ'YE KATILDI

24 Haziran'da yapılacak seçimlere katılabilecek partilerin standartlarının mevzuatla, kanunlarla belli olduğunun altını çizen Altay, "Ama geldiğimiz noktada biz artık demokrasimizin daha fazla tahrip edilmesini doğru bulmuyoruz. Buna direneceğiz. Biz artık toplumun daha fazla kutuplaşmasına imkan ve fırsat vermeyeceğiz. Biz yok edilen adaleti yeniden inşa edeceğiz. YSK'nın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından hangi siyasi partilerin seçimlere katılabileceği ile ilgili istediği görüş İYİ Parti bakımından müspet ve lehte görüş olmasına rağmen yapılan toplantıda İYİ Parti'nin seçimlere katılma ehliyetine sahip olduğuna dair bir kararın alınamamış olması hukuki değil, siyasi bir tasarruftur. Doludizgin seçimlere giderken seçimleri yönetecek organın siyasi tasarruflarda bulunması kabul edilemez. Biz CHP olarak demokrasi ayıbına karşı demokrasi arayışımızı sürdüreceğiz. Siyasallaşan yargıya karşı da demokrasi içinde, demokratik norm ve kurallar içinde mücadele edeceğiz. YSK'nın bir demokrasi ayıbına zorlanması, YSK'nın bir demokrasi ayıbına imza atması ve atamamasına fırsat ve imkan tanımak istiyoruz. YSK'nın değerli üyelerinin de OHAL ve iktidar baskısına maruz kalmamasını istiyor. Türkiye'de bir rahatlamaya ve her kesin 'evet, şimdi oldu, hak eden herkes seçime girebiliyor' görüş ve algısının toplumda oluşmasını istiyoruz. Bu sebeple demokrasinin kazanması için, yargının siyasi tasarrufunun ortadan kaldırılması için, siyasi değil ama demokratik bir tasarrufla CHP'ye mensup 15 milletvekili partimizden bugün istifa ettiler ve İYİ Parti'ye katıldılar" diye konuştu.

İSTİFA EDEN VEKİLLERİN LİSTESİ

İYİ Parti'ye geçen CHP'li 15 milletvekilinin isimleri şöyle;

  1. Afyonkarahisar Milletvekkili Burcu Köksal
  2. Amasya Milletvekili Mustafa Tuncel
  3. Ankara Milletvekili Nihat Yeşil
  4. Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız
  5. Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın
  6. Burdur Milletvekili Mehmet Göker
  7. Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca
  8. Bursa Milletvekili Erkan Aydın
  9. Çorum Milletvekili Tufan Köse
  10. Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu
  11. İzmir Milletvekili Tacettin Bayır
  12. Kayseri Milletvekili Çetin Arık
  13. Kocaeli Milletvekili Fatma Kaptan Hürriyet
  14. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer
  15. Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş

TEZCAN: GENEL BAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA İYİ PARTİ'YE GEÇTİLER

CHP'li 15 milletvekilin istifa ederek İYİ Parti'ye geçmesine ilişkin TBMM'de açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "15 milletvekilimiz Genel Başkanımızın talimatıyla istifa ederek İyi Parti'ye geçmiştir. Tarih bu arkadaşlarımızı demokrasi kahramanları olarak hatırlayacaktır. Demokrasinin önüne kurulan tuzakları temizleme adımıdır. İyi Parti'nin seçimlere girme hakkı olduğunu herkes biliyor. 15 milletvekili arkadaşımızın katılmasına gerek olmadan İyi Parti'nin seçimlere girme hakkının var olduğunu herkes biliyor. Seçimlere girme hakkı olan bir partiyi seçimlere sokmamaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Tezcan, bu "görev"in hayırlı olması temennisinde bulundu.

MECLİS'TE GRUP OLUŞTURABİLECEKLER

Toplam milletvekili sayısı 5 olan İYİ Parti, CHP'den 15 milletvekilinin katılımıyla TBMM'de grup oluşturabilecek sayıya ulaştı.

Seçim Kanunu'nda, "Siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması şartı" hükmü yer alıyor.

YSK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

YSK Başkanı Sadi Güven, "Herhangi bir siyasi parti ile ilgili bir tespitimiz olmadı. Kayıt tutma yetkisi Yargıtay Başsavcılığı'na ait. Bunları değerlendirmek YSK'ya ait." dedi.

"İYİ Parti'nin, CHP'li vekillerin katılmasıyla seçime girmesi ümkün mü?" sorusuna yanıt veren Güven, "Siyasi partilerin ne şartlarda seçime gireceğinin hükümleri belli. Farazi şeylere yorum yapamam." diye konuştu.

YSK Başkanı Sadi Güven, bugün yaptığı açıklamada seçim takvimi için uyum yasasının çıkması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Engin Altay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title