Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada, sanıkların savunmalarının alınması tamamlandı.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan ve 13 Nisan Pazartesi günü görülmeye başlanılan davanın altıncı celsesinde, tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Mühendis Ertan Ersoy, Teknik Müdür İsmail Adalı, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik, tutuksuz 37 sanıktan 28'i ile mağdur aileleri ve tarafların avukatları katıldı.

Tutuksuz sanıklardan üretim amiri Fahri Pançar savunmasında, ocakta üretim zorlaması olmadığını ifade ederek, "Hiç sensör taşımadım. İş güvenliği uzmanları, sıkıntı olursa haber verirdi. Her dinamit atıldığında başında emniyetçi olmazdı. Hava temizlendiği hissedilince işe devam ederdik" diye konuştu.

Üretim vardiya mühendisi Hilmi Karakoç da mekanize ayak panosunda görevli olduğunu belirterek, kömür yangınlarının, daha çok klasik ayaklarda meydana geldiğini ancak iş güvenliği sorumlularının, hemen duruma müdahale edip üretimi bu bölgede durdurduğunu aktardı.

-"Bilirkişi su birikintisinden geçememiş" iddiası

Emniyet teknikeri Serhat Dinç de klasik ayaklarda daha çok dinamit patlatıldığını ancak kendisinin de aralarında bulunduğu emniyetçilerin, bunlara ölçüm yapmak için yetişemedikleri zamanlar olduğunu dile getirdi.

Kazadan 4 gün sonra, aldığı talimat doğrultusunda olayın çıkış noktası U3 bölgesinden, çöküntüler nedeniyle yaklaşık 50 metre tek başına emekleyip geçerek havalandırma kapılarını anlatan Dinç, mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın aynı zamanda bilirkişilerin söz konusu bölgeye giremediğini hatırlatması üzerine, "Bilirkişiler, su birikintisinden geçememişler diye duydum" ifadesini kullandı.

-"Olaydan sonra bayağı hafıza kaybım var"

Maden teknikeri Mehmet Uçkun da en çok dinamit atılan bölge olmasına rağmen ocaktaki klasik ayaklarda emniyetçi sayısının yetersiz geldiğini yineledi.

Sorumluluk bölgesinde uzun süreli karbonmonoksit değer aşımlarıyla ilgili soruya Uçkun, "Olaydan sonra bayağı hafıza kaybım var. Dinamit atımından dolayı 1-2 saatliğine işi durdurduğum olmuştur ancak günlerini hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

Üretim teknikeri Saltuk Alpdemir de emniyetçilerin yetişemediği durumlar yaşanabilmesine karşın dinamitlerin patlatılmasından sorumlu topçuların, emniyetlerini kendileri alabilecek nitelikte olduğunu ileri sürdü.

Vardiya teknikeri Uğur Karabulut da diğer sanıkların ifadesi doğrultusunda madende acil durum tatbikatı yapılmadığına değinerek, olayın yaşandığı gün izinli olduğunu, cenaze çıkartılmasında görev aldığını kaydetti.

-"Doğruyu söyle, vicdanın var mı ?"

Madenci yakınları, ocakta hiçbir eksikliğin ve riskin olmadığını savunan, kurtulanlardan bazılarının amirlerine "gıcık olduğu" için yalan ifade verdiğini iddia eden, bilirkişi raporunu kabul etmediğini dile getiren tutuksuz sanıklardan vardiya teknikeri Serdar Günay'ın savunmasına ise yoğun tepki gösterdi.

Salondakiler, Günay'a yönelik, "Doğruyu söyle, vicdanın var mı? Bizimkiler mezarda. Bizimkiler birinci gruptaydı, siz de ikinci grupsunuz, sıra sizde. Bakalım o zaman ne yapacaksınız?" ifadelerini kullandı.

Serdar Günay'ın, 2009'da işe girenlerin de aralarında bulunduğu tutuksuz sanıkların gaz maskelerinin bakımının sadece bir kez yapıldığı yönünde ifade vermesinin aksine, bakımların düzenli ve en son ocak ayında yapıldığını söylemesi de tepki gördü.

Mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın, 5 Mayıs'taki 12 saati aşkın karbonmonoksit değer aşımıyla ilgili sorusuna Günay, "Panonun bulunduğu yerde, havalandırmayla ilgili problem vardı. Bunu bildirdim. Buraya yakın yerlerde değerler yüksek çıkmadığını söyleyince biraz daha üretime devam etmemiz söylendi" yanıtını verdi.

Mahkeme başkanı Ballı, 3 tutuksuz sanığın da askerlik görevini yerine getirdiğini belirterek, bunlardan alınanlarla, 8'i tutuklu 45 sanığın savunmasının tamamlandığını kaydetti.

Ballı, duruşmaya öğle arası verdi.

-Açıklamalar

Faciada ölen Kader Yıldırım'ın annesi Esma Kaya, gazetecilere, duruşmaları takip etmek için Soma'dan, oğlunun mesai arkadaşları ve birkaç gönüllü hayırsever tarafından getirildiğini söyledi.

Hiçbir geliri bulunmadığına dikkati çeken Kaya, "Kaymakamlığın verdiği iki ayda bir 300 lira var, bütün gelirim bu. Bir su bile içmeden eve geri dönüyorum. Akşamki yediğimle, sabah arabaya biniyorum, tekrar akşam kızımın hazırladığı yemekten yiyorum" dedi.

Ölen Hakan Uçkun'un eşi Sibel Uçkun ise çocuğunun, 8 aylıkken babasını kaybettiğine değinerek, adaletin bir an önce yerini bulmasını istediklerini vurguladı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de ailelerin ulaşım ve yemek sorunları bulunduğunu dile getirerek, her gün bir belediyeden ailelerin taşınması için araç ayarlamaya, araç kiralamak için para toplamaya çalıştıklarını kaydetti.

-Sanıklar hakkında istenilen cezalar

Davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Yerel

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Serdar Günay Serhat Dinç Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title