Haberler

Söke'de Beşparmak Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği Yapıldı

Bu yıl 5.'si düzenlenen Söke Karakaya Köyü Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği renkli görüntülere ev sahipliği yaptı.

Bu yıl 5.'si düzenlenen Söke Karakaya Köyü Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı şenlik, Beşparmak Dağının zirvesindeki yaylada gerçekleşti.

Söke'ye bağlı Karakaya Köyü'ndeki Göktepe kaya sığınağında 8 Bin yıl önce çizilen kaya resmindeki ilkbahar şenliklerinden yola çıkılarak, EKODOSD-Karakaya Muhtarlığı tarafından gerçekleştirilen İl Özel İdare, söke Kaymakamlığı ve Söke Belediyesi tarafından desteklenen geleneksel şenliklerin 5.'si Karakaya Köyü Kavalan mevkiinde yapıldı.

Şenliklere Beşparmak Dağları'nın köyleri, beldeleri, Aydın, Söke, Kuşadası, Didim, Milas ve İzmir'den, Avrupa'dan, Amerika'dan gelen 4 Bin'e yakın konuk katıldı. Katılımcıların arasında Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem (Ak Parti), Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar (CHP), Ali Uzunırmak (MHP), Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, Aydın İl Genel Meclisi Üyeleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürü Sadık Yılmaz, Manisa 4.Bölge Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ticaret Odası Başkanı Süleyman Toyran, Siyasi parti temsilcileri, Sivil toplum örgütleri temsilcileri de yer aldı.

Söke Karakaya Köyü Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği etkinliklerine Söke Belediyesi Bandosu Konseri, Söke Belediyesi Halk Oyunları ekibinin zeybek oyunları, Kuşadası Halk Dansları Eğitim Derneği'nin gösterisi, yerel sanatçıların müzik ziyafetleri renk kattı.

Beşparmak Dağları'nın kuzey bölgesindeki dağ köylerinden Karakaya, Avşar, Serçin, Yeşilköy, Güneyyaka, Güzeltepe, Karacahayıt, Kisir, Bağarcık, Çavdar köylerinden vatandaşlar kendi ürünlerini sattıkları stantlar açtı. Kırsal kesimin kızları, erkekleri, kadınları, çocukları kentlilerle kaynaşarak şenliği coşkuyla kutladılar.

Beşparmak Dağları'nın doğal ve kültürel zenginlikleri EKODOSD tarafından hazırlanan poster sunumlarıyla konuklara tanıtıldığı şenlikte; katkısı olanlara EKODOSD tarafından hazırlanan günün anısını taşıyan hediyeler verildi.

Bu yıl ilk kez başlatılan "Doğa Ödülü"; geleneksel yaşam tarzıyla, kendi yaşam alanında yaratmış olduğu mimarisiyle, yaşamış olduğu bakir coğrafyada teknolojinin tüm imkanlarından mahrum bir şekilde elektriksiz, susuz bir şekilde yaşamaya devam eden ve doğaya saygılı bir şekilde yaşamını sürdüren Teslime ve Yusuf Bilir çiftine verildi.

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)Başkanı Bahattin Sürücü, şenliklerin amacının; tüm bölge insanını bir araya toplamak, bu insanların kültürlerini yansıtan ve mutlu bir gün geçirmesini sağlamak, farkındalık yaratıp binlerce yıllık tarihsel mirasların korunması ve tanıtılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beşparmak Dağları Söke Belediyesi Karakaya Aydın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title