Haberler

Sokakta "Güven" Var

İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan "Güven Timleri" kılıktan kılığa girerek polisin sokaktaki hakimiyetini güçlendirdi Seyyar satıcı, sokakta yaşayan kişi, milli piyango satıcısı gibi görünümlerini değiştirerek gasp, kapkaç, yankesicilik, hırsızlık, sarkıntılık, esrar.

MUSTAFA YILDIRIM - İzmir Emniyet Müdürlüğü, suçların yoğun olduğu bölgelerde, farklı görünümlerde görev yapan sivil "güven timleri" uygulamasıyla sokaktaki hakimiyetini güçlendirdi.

Seyyar satıcı, sokakta yaşayan kişi, milli piyangocu, çiçekçi gibi görünümlerini değiştirerek, gasp, kapkaç, yankesicilik, hırsızlık, sarkıntılık, esrar satımı, yaralama gibi yüzlerce olaya müdahale eden ve zanlıları yakalayan "Güven Timleri", suçlulara büyük darbe vurdu.

Uygulamayla, sokaklara sakinlik hakim olurken, huzuru bozmak isteyen zanlılara da göz açtırılmıyor. Kendilerini kamufle etmiş, küpe takan, saç ve sakal uzatan sivil polislerin oluşturduğu "Güven Timi" ekipleri, suça anında müdahalesi ve psikolojik etkisiyle "sokaklarda artık rahat suç işlenemeyeceğini" ortaya koyarken sokaktaki hakimiyetini de güçlendiriyor.

Kılıktan kılığa girerek vatandaşların güven ve huzuru için suçlularla mücadele eden ekipler, alışveriş merkezleri, hastaneler, semt pazarları, gibi yerlerde ani gelişen olaylara suçüstü müdahale ederek, olayın şüphelilerini suça konu eşya ile birlikte yakalayarak yargılama sürecindeki delillendirme yetersizliğini de ortadan kaldırıyor.

Suçüstü müdahale örnekleri

Yaya ve sivil motorize ekipler olarak görev yapan "Güven Timleri" oldukça başarılı işlere imza atıyor. Alsancak bölgesinde emniyetten ve savcılıktan aradıklarını söyleyerek vatandaşı 219 bin 800 lira dolandırılan 2 şüphelinin paralarla birlikte suçüstü yakalanması, Kemeraltı çarşısında oksijen tüpüyle çelik kasanın açılması suretiyle kuyumcudan hırsızlık olayını gerçekleştiren zanlının yakalanması, Karşıyaka ilçesinde bir bankada meydana gelen silahlı gasp olayının şüphelilerinin yakalanması, ekiplerin bu yıl düzenlediği operasyonlardan sadece bir kaçını oluşturuyor.

Ekiplerin bu yıl içinde yaptığı suçüstü müdahalelerde ise 168 evden hırsızlık şüphelisi, 178 işyerinden hırsızlık şüphelisi, 101 gasp-yağma suçu şüphelisi, 180 dolandırıcılık şüphelisi, 63 yankesicilik şüphelisi ve 17 kapkaç faili yakalandı.

Bu yıl içinde "Güven Timleri"nin yaptığı müdahalelerde 36 silah, 38 gram eroin, 5 gram kokain, 20 kilogram esrar, 4 kilo 657 gram toz esrar, bin 515 "meşe" tabir edilen içime hazır esrar, bin 467 içimlik Jamaika, 588 içimlik Bonzai, bin 396 uyuşturucu hap, 329 kök hint keneviri ile 153 bin 958 paket gümrük kaçağı bandrolsüz sigara ele geçirildi.

"Mesai saatleri yok"

Asayişten Sorumlu İzmir Emniyet Müdür Yardımcısı Şerafettin Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada 2006 yılında ilk defa İzmir'de kurulan "Güven Timi" ekiplerinin 240 personelle hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.

Polisin asli görevi olan önleyici hizmet anlayışına "Güven Timleri" sayesinde delillendirme olgusunun da eklendiğini ifade eden Aslan, bunun da yakalanan suçluların yargılanması aşamasında gerekli cezayı almaları için önemli olduğuna dikkati çekti.

"Güven Timi"nde görev yapan personelin mesai mefhumu olmaksızın çalıştığı bilgisini veren Aslan, "Olayın olduğu ve olması muhtemel yerlerde görev alan ekipler, delilleri, bilgileri topladıktan sonra yapanlar ve yapılış şekilleriyle ilgili sonuca ulaşmak için kendi şekillerini değiştirerek, gerekirse de ortama uyarak polis oldukları görüntüsünü ortadan kaldırarak çalışıyorlar" dedi.

Vatandaşların desteği başarıyı katlıyor

Bu çalışmalarda en büyük destekçilerinin vatandaşlar olduğunu ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

"Güven Timleri suç alanının olduğu yerde kendisini belli etmeyecek şekilde fiziken nasıl bir konsepte girmesi gerekiyorsa hemen onu kendisine oturtan bir yapıdır. Bu arkadaşlarımız, halkla iletişim ve diyalog halindeler. Halkımızı bizim yanımıza alabilmek için de telefonlarımızı onlara bırakıyoruz. Verdiğimiz numaralara ulaşılmasıyla da biz bu başarıyı katlayarak devam ettiriyoruz. Göstermiş olduğumuz başarıda en büyük etken bizim yanımızda olan İzmir halkıdır. Teşkilatım adına hepsine minnettarlığımı belirtmek isterim."

Güven Timlerine resmi asayiş ekiplerinin de destek verdiğini belirten Aslan, teknolojiden yararlandıklarını GPS sistemi sayesinde talep edilen bölgeye en yakın gezici asayiş ekibin kısa sürede yönlendirildiğini sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Şerafettin Aslan Güven Timleri İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title