Haberler

Kul hakkı namazı ne zaman kılınır? Kul hakkı namazı var mıdır, nasıl kılınır? Kul hakkı namazına nasıl niyet edilir, kaç rekattır, nasıl kılınır?

Güncelleme:

Üç aylara girmemizle birlikte, yeni yılın ilk kandili olan Regaib kandilinde ibadetlerini yapmak isteyen vatandaşlar, kul hakkı namazı ne zaman kılınır sorusuna yanıt arıyor. Bilerek ya da bilmeyerek kul hakkına girmiş olan müslümanlar, bunu telafi etmek için Kul Hakkı namazının gerçekten olup olmadığını merak ediyorlar. Peki, kul hakkı namazı var mıdır? Kul hakkı namazı nasıl kılınır? Diyanet'e göre kul hakkı namazı var mıdır? İşte, detaylar...

Kul hakkı namazı ne zaman kılınır sorusunun yanıtı mübarek gün ve gecelerde araştırılan konular arasında yer alıyor. Hasımları razı etmek niyetiyle kılınabilecek bir namaz olan kul hakkı namazı hakkında detaylar merak ediliyor. Bir kulun hakkına bilerek veya bilmeyerek girildiğinde ancak helallik istenemeyecek bir durum olduğunda (kişi vefat ettiğinde) kılınabilecek olan kul hakkı namazı hakkında detayları sizler için derledik. Kul hakkı namazı var mıdır, nasıl kılınır?

DİYANET: KUL HAKKI NAMAZI VAR MIDIR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı kul hakkından kurtulmanın helalleşmek olduğunu şu sözlerle ifade ediyor;

İslam dininde ibadetler, Allah ve Resûlü tarafından belirlenmiştir. Ne Kur'an'da ne de Sünnet'te "kul hakkı namazı" diye bir namazdan söz edilmiştir. Kişinin kul hakkından kurtulmasının yolu, hak sahibine hakkını vermesi ve onunla helalleşmesidir. Yaptığı zulüm için de Allah'a tevbe etmelidir. Tevbe etmeden önce iki rekât namaz kılınması menduptur. Kul hakkı konusunda Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Kimin üzerinde birinin namusu ya da malıyla ilgili bir zulüm varsa, altın ve gümüşün bulunmadığı kıyamet gününden önce onunla helalleşsin. Aksi takdirde kendisinin salih amelleri varsa, yaptığı zulüm miktarınca sevabından alınır, hak sahibine verilir. İyilikleri yoksa zulüm yaptığı kardeşinin günahından alınır, onun üzerine yükletilir." (Buhârî, Mezâlim, 10).

KUL HAKKI NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?

Kamuoyunda İsmail Ağa cemaatine göre var olduğu belirtilen kul hakkı namazı, senede 6 gün kılınabilir.

  • Terviye günü (Kurban bayramı arefesinden bir gün öncesine, yani zilhicce ayının 8.gününe Terviye günü denir)
  • Arefe günü (kurban bayramı arefesi)
  • Kurban Bayramı
  • Aşure günü
  • Şa'ban ayının 15.(Berat) günüve
  • Ramazan ayının son cuması gününde kılınır.

NOT: Kul hakkı namazının kişiden helalleşme almadan kılınması veya bir durumla karşı karşıya geldikten sonra tek yapılması gerekenin bu namazı kılmak olmanın doğru olduğu belirtilmemektedir. Farz, vacip olmayan bu namaz müstehaptır. Allah rızası için kılınmalıdır. Kişi birinin hakkına girmiş ise önce hakkına girdiği kişiyle helalleşmelidir.

KUL HAKKI NAMAZI NASIL KILINIR?

Bu namaza aynı zamanda "husema namazı" da denir. Husema kelime anlamı olarak, karşı taraf, muhalif, hasım, düşman anlamlarına gelmektedir.

Namaz, 4 rekatlık sünnet gibi kılınır.

Kul hakkı namazına diye niyet ettikten sonra,

1. Rekatta fatihadan sonra 11 kere ihlâs süresi okunur.

2. Rekatta fatihadan sonra 3 kâfirun 11 ihlâs süresi okunur.

3. Rekatta Subhaneke, fatihadan sonra 1 tekasur 11 ihlas okunur.

4. Rekatta fatihadan sonra 3 kere ayetel kürsi 25 ihlâsı şerif okunur.

Namaz bitiminde "salâvat-ı şerife" (Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammedin ve sellim) okunur.

Şimal Güdüm
Haberler.com - Gündem

Dini Gündem Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title