Haberler

Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır? Antalyalı kadınların geçim kaynağı olan keçiboynuzu pekmezi tarifi

Güncelleme:

Keçiboynuzu pekmezi faydaları nelerdir? Keçiboynuzu pekmezi fiyatı nedir?

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ NASIL YAPILIR?

Keçiboynuzunu çekiçle döverek ezip saatlerce kazanlarda kaynatıyorlar.

Kilogramını 30 TL'den sattıkları pekmezi hazır bekleyen müşterilere gönderiyorlar.

Ağustos ayında topladıkları keçiboynuzlarını Aralık ayında bir araya gelip pekmez yapıyorlar.

Antalya'nın Akseki İlçesinde yaşayan kadınlar keçiboynuzu pekmezi yapıp satarak evine ekonomik katkı sağlıyor. Mahalle halkı imece usulüyle bir araya gelip Ağustos ayı boyunca topladıkları keçiboynuzundan Aralık ayında pekmez üretimine başladı. Köylü kadınlar ortalama 80-100 kilogram arasında ürettiği keçiboynuzu pekmezinin kilogramını 30 liradan satışa sunuyor. Ağustos ayında toplanan keçiboynuzununun pekmez yapılması için Aralık ayına kadar bekletilmesinin sebebi ise soğuk havanın verdiği kalite.
Ağustos ayının 15'inden sonra keçi boynuzunu topladıklarını anlatan Fatma Büyükarslan, "Kasım-Aralık ayında ise pekmez yapmaya başlıyoruz. Topladığımız zaman hemen pekmez yapılmaz. Çünkü sıcaklarda pekmez ekşi olur. Ekşi olmaması için Kasım-Aralık ayını bekleriz. Havalar serinleyince yapıyoruz."
Kazanlarda 7- 8 saat kaynatılıyor.
Toplanan keçiboynuzundan yıra yarıya pekmez elde eden kadınlar kilogramını 30 TL'din sattıkları pekmez için Keçiboynuzunu ezdikten sonra suyun içinde üç gün bekletiyor. Şırasını keten çuvallarda süzüp kaynatıyorlar. Kaynayan şırayı kazanlarda bir saat durduktan sonra dinlenmeye alan kadınlar şırayı yeniden süzüp süreyle 7-8 saat tekrar kaynatıp pekmez haline dönüştürüyor. Aksekili kadınlar ortalama 50-60 kilo keçi boynuzundan 20 kilo pekmez çıkartıyor.
Komşularla yardımlaşarak yapılıyor.
Komşularla birlikte 3-4 aile bir araya gelip yardımlaşarak pekmez yaptıklarını anlatan Fatma Büyükarslan, "Komşularımıza sırayla bir araya gelerek keçi boynuzlarını elde çekiçle döverek eziyoruz. Keçi boynuzunu makinalarda çekmiyoruz. Makinede çekilen pekmez iyi olmaz. Çünkü ince çekiliyor. Biz bunları döverek yapıyoruz. Çünkü elde kırılan keçi boynuzunun pekmezine paha biçilmez. Çok lezzetli oluyor. Hepimizin hazır müşterileri var, pekmezin yapılacağı tarihleri bekliyorlar" dedi

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ FAYDALARI NELERDİR?

Keçiboynuzu pekmezi,enfeksiyonlu yere, kalp ve damar sağlığına, diş sağlığına, kolesterole, kansere, diyabete ve daha birçok şeye iyi gelir.

Keçiboynuzu Pekmezi Kadınların Geçim Kaynağı Oldu

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİ TARİFİ NEDİR?

Keçiboynuzunun yumuşamasını beklemek gerektiği için yapımı yaklaşık 2 gün sürecek bu pekmezden sonra, evinizde doğal ve çok faydalı bir besin olacaktır. Faydaları saymakla bitmeyen bu pekmezi her gün tüketmenizi öneririz.

Malzemeler

500 gr kuru keçiboynuzu

500 gr toz şeker

Yarım limon

Hazırlanışı

Keçiboynuzlarını iyice yıkayın, parçalara bölün ve bir kaba alın. Üzerleri örtülecek kadar su koyun. 1 gün boyunca burada yumuşaması için beklemeleri gerekir. Suyun rengi değişmeye başladığında, suyu değiştirin. Renginin değişmesi, keçiboynuzu bitkisinin suya rengini vermesinden kaynaklı olacaktır. Suyu birden fazla kez değiştirmeniz gerekebilir.

İkinci aşama olarak, keçiboynuzu bitkilerini bir tencereye alın. Üzerini 2 cm geçecek kadar su koyun. Ve bu şekilde yaklaşık 1 saat kaynatın.

Kaynayan suyu, temiz bir bez veya tülbente alarak sıkın. Suyu bir başka kaba almanız gerekir. Bu şekilde posa ayrılacaktır.

Ayırmış olduğunuz suya, keçiboynuzu miktarı kadar şeker ekleyin (500 gr keçiboynuzu için 500 gr şeker.)

Yarım limonu ekleyin.

Orta ateşte, yaklaşık 6 saat boyunca pişecek olan keçiboynuzunu arada bir karıştırmalısınız. Kıvamına göre süre uzayabilir.

Pişen pekmezi kavanozlara alabilirsiniz.

DİKKAT

Keçiboynuzu pekmezini yüksek ısıda yapmamanız gerekir. Bu şekilde besin değerleri düşecektir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Aralık Haberler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title