Haberler

Şehirder: "Milletvekili Yeminindeki Anlatım Bozukluğu Artık Düzeltilmeli"

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, Türkiye Cumhuriyeti milletvekillerinin okuyup ant içtiği yemin metninde anlatım bozukluğu olduğunu ve zaman zaman dile getirilen bu bozukluğun neden düzeltilmediğine anlam veremediklerini söyledi.

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, Türkiye Cumhuriyeti milletvekillerinin okuyup ant içtiği yemin metninde anlatım bozukluğu olduğunu ve zaman zaman dile getirilen bu bozukluğun neden düzeltilmediğine anlam veremediklerini söyledi.

ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, muhtemel erken seçim öncesi yetkililerin ve kamuoyunun dikkatini bir kez daha "milletvekili yemini"ne çekmek istediklerini ifade etti. Ertaş, "Bilindiği gibi milletvekili yeminine son şekli 1982'de verildi. Yapılan değişikliklerle birbirine 11 adet 've' bağlacı ve 7 virgül ile bağlanmış tam 59 kelimenin doldurulduğu tek cümlelik bu yemin 1924, 1928 ve 1961 anayasalarında belirlenen yemin metinlerinin en uzunudur. Virgüllerle sıralanmış anlam öbekleri de üç noktalı virgülle birbirine bağlanmıştır. Toplamda tek cümle olan metinde diğer söz ve anlam öbekleriyle ilgisiz, ortada kalmış bir söz öbeği vardır; 'toplumun huzur ve refahı' ifadesi. Bu ifade bir fiilimsi (yan cümle) ile mutlaka anlam bütünlüğüne kavuşturulmalıdır. Eylemsiz her ifade söz olamamış, yargısı tamamlanmamış demektir. Milletvekili metninde şöyle bir düzenleme yapılırsa anlatım bozukluğu giderilmiş olur; 'toplumun huzur ve refahı için çalışacağıma...' Yahut 'çalışmak' yerine metnin anlamına bağlı başka bir fiilimsiyle mesele halledilir. Bir başka yorumumuz da şöyledir; 'toplumun huzur ve refahı' ifadesi kendisinden sonra gelen "…milli dayanışma ve adalet anlayışı'nın sıfatı yahut sonucu olarak cümlede yer almışsa ki, bu durumda söz öbeğinden sonraki virgül kalkmalı ve cümlenin kalan kısmı yeniden inşa edilmelidir. Konunun daha iyi anlaşılması için 1982 anayasasıyla son şekli verilen milletvekili yemin metninin tümüne bir bakalım: 'Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim"

Ertaş, ŞEHİRDER olarak milletvekili yemin metninin seçimlerden önce mutlaka düzeltilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Murat Ertaş Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title