Haberler

Şehircilik Şurası 8 Kasım'da Sona Erecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Türkiye'nin yeni şehirleşme vizyonunun gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde katılımcı şekilde belirlenmesi amacıyla 27 Ocak'ta başlatılan "Şehircilik Şurası", 8 Kasım'da sona erecek.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Türkiye'nin yeni şehirleşme vizyonunun gelişen ve değişen koşullar çerçevesinde katılımcı şekilde belirlenmesi amacıyla 27 Ocak'ta başlatılan "Şehircilik Şurası", 8 Kasım'da sona erecek.

"Şehirlerimizde Kimlik, Planlama ve Tasarım", "Kentsel Dönüşüm, "Şehirleşme, Göç ve Uyum, " Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü" başlıklı dört ayrı konu başlığında, yaklaşık 10 aydır yürütülen şuranın son toplantısının 8 Kasım'da yapılmasının ardından genel kurul yapılacak ve şura kararlarına nihai şekli verilecek.

Şura kararlarının yer aldığı sonuç bildirisi ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından açıklanacak.

AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaklaşık 10 aydır yürüttüğü ve açılışı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Külliye'de gerçekleştirilen çalışmanın finalinin "Dünya Şehircilik Günü" olan 8 Kasım'da yapılacağını söyledi.

Şuranın, şehircilikte yeni bakış açıları ve yeni vizyon ile yeni projeler hazırlanması noktasında önemli olduğunu belirten Karaaslan, şura çalışmalarının, şehir ve yaşam alanlarına dair dönüşüm içerisinde olan Türkiye'ye faydalı olacağını ifade etti.

Türkiye'de bugüne kadar şehircilik anlayışının "günü kurtarmaya" dayalı olduğunu değerlendiren Karaaslan, "eski Türkiye" olarak adlandırılan o dönemde birtakım siyasi çıkarlar uğruna şehirlerin heba edildiğini aktardı.

Karaaslan, şehrin, sadece kağıt üzerinde çizerek, masa başında alınan kararları uygulamaya dökerek, yeni baştan tasarlanacak, anlaşılacak ya da değiştirilecek bir alan olmadığını vurgulayan Karaaslan, şehrin yaşayan bir organizma olduğunu anlattı.

Şehir denilince, akla sadece Ankara, İstanbul'un gelmediği, bütün Anadolu'dan bahsettiklerini söyleyen Karaaslan, şöyle devam etti:

"Bu anlamda önemli olan önce farkında ve bir şeyleri değiştirebilme iddiasına sahip olmak. Daha sonra da bunu uygulamaya dökecek kudrete, güce, aynı zamanda çalışma azmine sahip olmak. Sanırım bu dönemde hepsi var bizde. Biz artık yeni şeyler söylemek lazım diyoruz. O nedenle bundan sonraki dönemde şehircilikle ilgili, özellikle şehir ve medeniyet ile kimlikli şehirler vurgusunu merkezine alan ve diğer her şeyi insanın ihtiyaçlarını merkezine alıp, diğer her şeyi onun etrafında şekillendiren bir şehircilik anlayışıyla ilerleyeceğiz. Aynı zamanda çevre ve doğayla uyumlu bir şehircilik anlayışı bizim olmazsa olmazımız."

Karaaslan, "Bundan 15 yıl önce evinizin önünde kanalizasyonlar akarken, yoldan bahsetmek mümkün değilken, çöp dağları varken kimse kalkıp kent estetiğinden bahsedemezdi, bahseden olsa bile ütopik gelirdi. Bugün geldiğimiz noktada biz artık şehirlerimizin temel sorunlarını çözdük ve daha ötesinin arayışındayız. Toplum da bunu bizden bekliyor biz de bu arayışın önünü çeken temsilciler olmayı vadediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Şura kararları yol haritası olacak"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Şehircilik Şurası Yönlendirme Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu da komisyonların ocak ayından beri belirli aralıklarla toplandığını hatırlattı.

Çalışma gruplarında 150'ye yakın uzman ve 10 yakın farklı kurum, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katıldığını anlatan Tuzcuoğlu, "9 ay süresince bu çalışmalar, istişareler, bilgi paylaşımları devam etti. Şimdi komisyonlar görüşlerini netleştirdi. Bu ortaya çıkan görüşler şimdi genel kurulda 2 gün boyunca görüşülecek." diye konuştu.

Tuzcuoğlu, şuranın kapanış genel kurulunun, 8 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirileceğini belirterek, genel kurula 300'ü akademisyen, kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütlerinden katılım olacağını belirtti.

Böylece toplumun her kesiminden görüş alacaklarını vurgulayan Tuzcuoğlu, "İkinci günün sonunda çıkacak sonuç bildirgesini Çevre ve Şehircilik Bakanımız kamuoyuyla paylaşacak. Şura sonuç bildirgesinin akabinde biz şurada yapılan bütün bu çalışmaları, değerlendirmeleri bir kitap olarak basacağız ve tüm kurumlara ulaştıracağız. Burada alınan kararlar her kurum için bir yol haritası olacak." dedi.

Şuranın sonucunda alınan kararları takip edecek bir birimin, şuradaki kararların hayata geçirilmesini adım adım takip edeceğini de dile getiren Tuzcuoğlu, şunları kaydetti:

"Şura kararlarının takibiyle de 'Konuşuldu, lafta kaldı' olmayacak. 2009 yılında Kentleşme Şura'sı yapılmış, Burada alınan kararlar büyük oranda hayata geçmişti. Geçen maddelerden biri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurulmasıydı. Şurada söylenmiş. 2011'de gerçekten bakanlık kurulmuş. Şura kararlarının bir yaptırımı yok sadece bir görüş, bir tavsiye kararını ifade ediyor ancak bu kadar kapsamlı çalışma sonucu alınan kararları hayata geçirmemiz gerek. Bakanlığımız olarak her bir şura görüşünü pratiğe aktarmak istiyoruz. Özelikle bizim bakanlığımızın görev ve yetki alanındaki konuları. Diğer ilgili kurumlar, bakanlıklara da şurada alınan kararlara ilişkin bir bilgilendirmede yapacağız."

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Çiğdem Karaaslan Refik Tuzcuoğlu Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hafta Sonu Kafeler Boykot Ediliyor: Sosyal Medyada Başlatılan Boykotun Sebepleri Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title