Haberler

Prof. Dr. Ekinci: "Sakal-ı Şerîf Bereketlenmek Üzere Toplanırdı"

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, "Her asırdaki Müslümanlar Sakal-ı Şerif'i ibadet edilecek değil, bereketlenecek, peygamberi hatırlatacak vesileler olarak görmüştür" dedi.

İslamiyet'te bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, bu sene ramazanın 26'ıncı gecesi olan 21 Haziran Çarşamba'yı perşembeye bağlayan gece idrak edilecek. 'Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği' bu kutlu gece vesilesi ile birçok Cami'de Sakal-ı Şerif ziyareti yapılabilecek.

Sakal-ı Şerif'in önemi ile ilgili bir açıklama yapan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci, Hazret-i Peygamber'in eşyalarının bereketlenmek için toplandığını belirterek, "Hazret-i Peygamber'in eşyası, hatta kestiği tırnak ve saçlar, arkadaşları Sahabe-i kiram tarafından teberrük edilmek (bereketlenmek) üzere toplanırdı. Nitekim Hazret-i Peygamber'in sakalından Amr bin As'ın nezdinde saklanan birkaç taneyi vefatında gözlerinin üzerine konmasını vasiyet etmişti. Kur'an-ı kerimde, Hazret-i Yakub'un görmeyen gözlerinin, Hazret-i Yusuf'un gömleği sürülerek açılması hadisesine kıyasen, Müslümanlar Hazret-i Peygamber'in eşyasına şifa ve sair maksatlarla müracaat etmiştir. Hastalananlar, Hazret-i Ayşe'deki gömleği öper; Ümmü Seleme'deki bir tutam saçın konduğu suyu içerdi. Halid bin Velid, bütün muvaffakiyetlerinin başında taşıdığı bir sakal-ı şerif sayesinde olduğunu söylemiştir. Her asırdaki Müslümanlar, bu eşyayı ibadet edilecek değil, teberrük olunacak, yani bereketlenecek, peygamberi hatırlatacak, zikir ve salavat söylenecek vesileler olarak görmüştür. Bu sayede Hazret-i Peygamber'e ait eşya titizlikle saklanarak sonraki nesillere intikal etmiştir. Bu sakalın kimden kime intikal ettiğini gösteren silsilenameler de beraberinde hıfz edilmiştir" diye konuştu.

Sakal-ı Şerif gibi kıymetli eşyaların, özel kutularda muhafaza edildiğini vurgulayan Ekinci, "Bu gibi mukaddes eşyanın muhafazasına da itina edilmiştir. Hürmeten ziynetli kutular içinde muhafaza edilmiş; kat kat süslü bezler içine sarılmıştır. Bu adetin nereden geldiği bizce malum değildir. Ama her açılışı, ziyaret için bekleyenlerin ruhen hazırlanmasına, bu arada salavat getirmesine sebebiyet verdiği için makbuldür" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Ekrem Buğra Ekinci Kadir Gecesi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title