Haberler

Potansiyellerinden Hedeflerine Bafra Sempozyumu Başladı

Samsun'un Bafra ilçesinde 2 gün sürecek olan "Potansiyellerinden Hedeflerine" konulu Bafra Sempozyumu geniş bir davetli ve bilim adamının katılımı ile Bafra Belediyesi Kültür Merkezi'nde başladı.

Samsun'un Bafra ilçesinde 2 gün sürecek olan "Potansiyellerinden Hedeflerine" konulu Bafra Sempozyumu geniş bir davetli ve bilim adamının katılımı ile Bafra Belediyesi Kültür Merkezi'nde başladı.

Türkiye'nin dört bir yanından katılımcı ve konuşmacı olarak Bafra'ya gelen bilim insanları ve Bafralılar sabahın erken saatlerinden itibaren Kültür Merkezi'ni dolduramaya başladı. Sempozyum, Düzenleme Kurulu üyesi Mustafa Kurt'un sunumu ile başladı. Törene katılamayanların telgrafları Mustafa Kurt tarafından okundu. Açılış konuşması, Bafra Sempozyumu ortağı Bafra İçin Hepimiz Oluşumu'nun düzenleme kurulu üyesi Yavuz Kabaoğlu tarafından yapıldı. Kabaoğlu, "Ekonomik ve sosyal açıdan geriye gidiyoruz, gereği kadar ilerleyemiyoruz. Peki, bu normal mi?

Yaratılmış tüm varlıklar gibi ülkelerin ve şehirlerin de hayatı inişli çıkışlı oluyor. Bazen aşağıdan yukarıya, bazen de yukarıdan aşağıya. Şu an Bafra için söylenenler içinde en makul olanı 'daha iyi olmalıydık' sözü olsa gerek" dedi.

Kabaoğlu'nun konuşmasından sonra Bafra Musiki Cemiyeti Türk Halk Müziği konseri ile devam eden sempozyumda, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Kaymakam Ali Katırcı'nın konuşmasından sonra Bafra'ya yapılacak olan Turizm Fakültesi'nin arsasını bağışlayan Samsun Dernekler Federasyonu (SADEF) Başkanı Kaya Aşcı'ya, Başkanı Zihni Şahin tarafından altın varaklı vazo hediye edildi.

Hediye merasiminden sonra kürsüye gelen Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Sempozyum özellikle bölgenin değerlerini ortaya koymak için tartışılması gelecek için önemli bir çalışma. Bu sempozyumda ana başlığı 'Potansiyellerinden Bafra'mıza' hedefini taşıyor olması oldukça önemli bir başlangıç. Bizleri çoğu zaman potansiyellerimizin farkına varmıyoruz, ne kadar potansiyelimiz var bunları bilmiyoruz ve bu bilmediğimiz potansiyeller üzerinde de gerekli çalışmalar yapamıyoruz. Eğer potansiyellerimizin farkına varırsak, bu potansiyellerle hedeflerimizi ortaya koyarsak, öyle zannediyorum ki çok kısa zamanda önemli mesafeleri almış oluruz. Bu bakımdan bu sempozyumun başlığının bu şekilde belirlenmiş olması da bu sempozyumun hedeflerinin, hedeflerine ulaşması bakımında da oldukça önemli bir başlık olarak görüyorum" dedi.

Vali Aksoy'un konuşmasının ardından eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk tarafından, "Genel Perspektif" konulu konferans verildi.

Türk, "Bafra, Samsun'un değil, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri. Ekonomik nedenlerle Doğu Karadeniz illerinden göçen, Lozan Barış Antlaşması gereğince Türkiye ve Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesi ile gelen veya sonraki yıllarda Bulgaristan'dan göçe zorlanan insanların bir Bafralılık ruhunda kaynaştığı dinamik bir sosyal yapıyı ifade etmektedir. Şimdiye değin Bafra'da devlet, il ve belediyece önemli kamu hizmetleri gerçekleştirildiği gibi, sivil toplum örgütlerince de önemli işler başarılmış ve bunların alt yapıları hazırlanmıştır. Genel olarak nüfusu ve ekonomisiyle Türkiye büyüdüğü gibi, Bafra da büyümektedir. Doğal olarak bu gelişme, yeni gereksinmeleri de birlikte getirmektedir. Aslında bu, insanlar ve toplumlar var oldukça hiç bitmeyecek bir süreçtir. Önümüzdeki beş, en çok on yıl içinde Bafra'da veya Bafra için öncelikle yapılması gereken işler nelerdir? Bu soruyu Bafra şehri ve Bafra geneli için ayrı ayrı cevaplandırmak, uygun olacaktır. Ekonomik bakımdan Bafra, verimli topraklarıyla bir tarım bölgesidir. Aslında Bafra ve Çarşamba Ovaları, başka bir deyişle, Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları, Türkiye'yi besleyebilecek bir ürün potansiyeline sahiptir. Fakat Türkiye'nin başka bölgelerinde olduğu gibi Bafra'da da tarım, genellikle küçük aile işletmeleri biçiminde ve makine kullanımı bakımından kaynak israfına yol açar biçimde yapılmaktadır. Bu sakıncalar, giderilebilir veya azaltılabilir Bafra'da son yıllarda çiftçilerin tütün yerine başka alternatif ürünlere yönlenmeleri, olumlu bir gelişmedir. Alternatif ürünleri olabildiğince çeşitlendirmekte yarar var. Görüldüğü gibi Bafra, bundan sonra da büyük bir kalkınma ve gelişme potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin en iyi biçimde değerlendirilmesi, devletin, ilgili kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarının, taciri, esnafı, çiftçisi ve serbest meslek erbabıyla tüm Bafralıların ortak görevidir" şeklinde konuştu.

İki gün sürecek olan sempozyumun ilk gününde tarih, coğrafya ve turizm, tarım ekonomisi, kentleşme yeşil alanlar ve bölgesel kalkınma oturumu yapılacak. İkinci gün ise eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu tarafından "Kültür, Sanat ve Sosyal Hayatımız" konulu oturumdan sonra

"Geçmişe Özlem" ve "Kızlırmak Deltası" karma fotoğraf sergisi açılışı ve kokteyl sonrası Kızılırmak Deltası tanıtım gezisiyle sempozyum son bulacak. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kurt Türkiye Samsun Bafra Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title