Haberler

TBMM Genel Kurulu

ODTÜ'den geçirilen yol Genel Kurul'da tartışıldı CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "Ankara Büyükşehir Belediyesi ve valiliğin tutumu, demokrasiye aykırı. Kısa bir süre önce gezi meydanı harak...

TBMM Genel Kurulu'nda, yol yapılacağı gerekçesiyle ODTÜ arazisinde ağaçların kesilmesi tartışıldı.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.

Mumcu, gündemdışı konuşma yapması için CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ü kürsüye çağırdı.

Öğüt kürsüye gelmeden Mumcu, "Ufak bir teknik yanlışlık oldu, özür dileriz" diyerek, AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç'ı davet etti.

Kılıç, Dünya Gıda Günü nedeniyle yaptığı gündemdışı konuşmada, "Bir ülkede açlık ve yoksulluk varsa, o ülkede sıkıntı vardır" dedi.

Dünyada insanların yeterli gıdaya ulaşamadığını belirten Kılıç, "Dünyada yaklaşık 1 milyar insan, açlık ve yoksullukla mücadele içinde. 1960'lı yıllarda dünyada açlık ve sefaleti bitirme gayretiyle tarım devrimi yapıldı. Fakat yıllar boyunca açlık ve sefalet içindeki insan sayısı azalmadı, giderek arttı" diye konuştu.

BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumları ile cezaevlerinde yaşanan sorunlar hakkında yaptığı gündemdışı konuşmada, yaşanan sıkıntılara rağmen bu konuda bugüne kadar adım atılmadığını ileri sürdü.

Hasta tutuklu ve hükümlülerin tahliye edilmediğini, cezaevlerinde tutularak tecrit edildiğini ifade eden Aksoy, 2011'de 268,  2012'de de 260 tutuklu ve hükümlünün cezaevinde yaşamını yitirdiğini iddia etti. "Yani haftada 5 kişi yaşamını yitirmektedir" diyen Aksoy, hala ölüm aşamasında olup da cezaevinde olan tutuklu ve hükümlü bulunduğunu kaydetti.

Ankara'nın Başkent oluşunun 90. yıldönümü nedeniyle gündemdışı konuşan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de Cumhuriyetin Ankara'da ilan edildiğini anımsattı.

Atatürk ve silah arkadaşlarına en büyük desteği veren Ankara'nın, konumunun gelişmeye açık olması nedeniyle İsmet İnönü ve arkadaşlarının verdiği önergeyle Başkent yapıldığını belirten Gök, "Ankara hoşgörü anlayışından uzaklaşmış, Cumhuriyetin nitelikleri, sosyal ve kültürel yaşantısı, iktidar ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin tehditi altındadır" dedi.

- ODTÜ arazisinden geçen yol

CHP'li Gök, ODTÜ'nün mülkiyetinde olan bir araziye gece yarısı girilerek ağaçların yok edilmesinin hukuku derinden sarstığını ifade etti.

Yerlerinden söz alan bazı milletvekilleri de çeşitli konulara ilişkin görüşlerini ifade etti.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Başkent'e bayramda su kesintisini nedeniyle kerbela hayatı yaşattığını belirterek, "Bayram gününden başka bir gün bulunamadı mı?" dedi. Özcan, ODTÜ'de ağaçların kesilmesi ile ilgili olarak da "Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, gece yarısı devlet destekli eşkıya tavrını kınıyorum" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Iğdır Müftüsü'nün Caferiler ile ilgili raporunan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Müftünün görevini kötüye kullanma suçu işlediğini belirten Özgündüz, "Rapor, Iğdır Valisi tarafından İçişleri Bakanlığı'na ve diyanetten sorumlu bakanlığa gönderilmiştir. Hükümet ve müftü ve vali hakkında işlem yapaacak mı?" diye sordu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, polis destekli olarak ODTÜ yönetiminden izin alınmadan ODTÜ arazisinden yol geçirilmesi meselesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ve valiliğin tutumunun, demokrasiye insan hak ve özgürlüğüne aykırı olduğunu söyledi.

Yol ile ilgili olarak askıya çıkmış olan planlar kesinlik kazanmadan yolun yapılmak istendiğini ifade eden Hamzaçebi, öğrencilerin belediyenin bu hukuksuz tutumu ile ilgili olarak yapmak istediği müracaatların hukuk devletinde olmayacak şekilde kabul edilmediğini kaydetti. Hamzaçebi, "Kısa bir süre önce gezi meydanı haraketlerini yaşadık. Hükümetin bu hareketten ders çıkarması gerekirken çıkarmadığını görüyoruz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, ODTÜ arazisinden geçen yolla ilgili Ankara nazır imar planının yeni olmadığını söyledi.

Yolla ilgili olarak 27 alternatif proje hazırlandığını ve ODTÜ'nün bunları kabul ettiğini ifade eden Aydın, ağaçların 600 kadarının farklı yere taşındığını, bin 400 ağacın da parası ödenerek kesildiğini kaydetti. Aydın, "Bölgede trafik her sabah kaplumbağa hızında ilerliyor. Önemli olan insanların faydasına iş yapmaktır. Yeşille ilgili olarak hiç kimse kusura bakmasın, AK Parti ile boy ölçüşemez" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Akif Hamzaçebi Halil Aksoy Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title