Haberler

"Tam Gün" Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

CHP'li Atıcı: "Tasarı akla ve vicdana uygun değil" MHP'li Öz: "Sağlıkta erişebilirliği kolaylaştırmak önemli olmakla birlikte asıl olan sağlık hizmetinde kalitenin artırılmasıdır"

TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "tam gün" tasarısı olarak bilinen, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı'nın görüşmelerine başlandı.

Tasarının tümü üzerinde BDP grubu adına söz alan Muş Milletvekili Demir Çelik, bu ve benzeri yasaların 90 yıllık Cumhuriyet tarihinde çokça geçirildiğini kaydetti.

AK Parti iktidarları öncesinde de onlarca kez "Sağlığa neşter vuracağım. Radikal değişikliklerle sorunu çözeceğim" iddiasında bulunan hükümetlerin sorunu çözemeyip, kangrenleşmesinin önüne geçemediğini belirten Çelik, aynı şekilde AK Parti'nin de 11 yıllık iktidarında başta sağlık olmak üzere "çözeceğim" iddiasında bulunduğu alanlarda kaos yaşadığını öne sürdü.

Çelik, "90 yıl boyuncu ulus üniter devletin o katı, merkeziyetçi, hiyerarşik ilişkisiyle soruna yaklaştığımız,  toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamaktan öte, dar, elitist siyasetin öngördüğü bir kısım ihtiyaçları karşılama anlayışı ve acelesiyle hareket ettiğimiz için Meclis asli görevini yapmıyor. Özgürlükleri, demokrasiyi, ortaklaşmayı, diyaloğu, müzakereyi ve barışı esas alan bir algıdan çok, günü kurtaran bir kısım palyatif çözümlerle gündemi işgal etmeye devam ediyoruz. Buna hakkımız da yok, buna lüksümüz de yok" diye konuştu.

CHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tasarının "akla ve vicdana uygun olmadığını" savundu.

"Paran çıkmazsa canın çıksın" anlayışıyla hareket edildiğini öne süren Atıcı, "11 yıldır halkın sağlığını unuttunuz, koruyucu hekimlik sorunlarını ihmal ettiniz. Bu nedenle çocuk felci ve kızamık gibi salgın hastalıklar yeniden hortladı" dedi.

En çok acile gidenlerin Türkiye'de olduğunu belirten Atıcı, "Çünkü polikliniğe gittiğinde para ödüyor" ifadesini kullandı.

Şehir hastahanelerine ilişkin eleştirilerini ifade eden Atıcı, tasarının adının "tam gün" olmaması gerektiğini kaydetti.

Atıcı, tasarının "yandaşlara ve candaşlara özel uygulamalar getirdiğini" öne sürdü.

MHP grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Ali Öz, tasarının tüm sağlık çalışanlarını ilgilendirdiğini ifade etti.

Tasarının eşitlik ilkesine aykırı oluğu için Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini öne süren Öz, yanlış olan kısımları düzeltmek için zaman olduğunu kaydetti.

Hastaneden eczaneye gidene kadar her aşamada para alındığını ifade eden Öz, "Bu, toplumun sağlığını düşünen hekimlerin suçu değil. Bu, AK Parti'nin sağlık politikalarının yerinde olmayan politikaları sonucudur" dedi.

Sağlıkta dönüşümde yanlış olan yönleri söylediklerinde buna kulak verilmesinin hükümetin de menfaatine olacağını ifade eden Öz, "Sağlıkta erişebilirliği kolaylaştırmak önemli olmakla birlikte asıl olan sağlık hizmetinde kalitenin artırılmasıdır" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Demir Çelik Aytuğ Atıcı Ak Parti Ali Öz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title