Haberler
'Esad kaçtı' iddialarının ardından Suriye medyasından yeni açıklama geldi: Beşar Esad Tahran'a gitti

Suriye medyasından yeni açıklama geldi: Esad Tahran'da

Kritik toplantının ardından Suriye'den açıklama: Türkiye'yi davet edeceğiz

Kritik toplantının ardından Suriye'den açıklama: Türkiye'yi davet edeceğiz

Muhalifler Şam'a doğru adım adım ilerliyor! Esad'a 24 saat süre tanıdılar

Muhalifler Şam'a doğru adım adım ilerliyor! Esad'a 24 saat süre tanıdılar

Esad için yolun sonu geliyor mu? Muhalifler tüm dünyaya hedeflerini bir kez daha ilan etti

Esad için yolun sonu geliyor mu? Muhalifler tüm dünyaya hedeflerini bir kez daha ilan etti

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Aile Hekimliği Yönetmeliği Açıklamaları

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, tartışmalara neden olan yeni aile hekimliği yönetmeliğine ilişkin konuştu. Söz konusu yönetmeliğin aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmediğini, reçete yazma özgürlüğünü koruduğunu belirtti. Ayrıca, sağlıklı kalma hedefiyle aile hekimliği sisteminin etkinliğine vurgu yaptı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, açıkladıkları yeni aile hekimliği yönetmeliğinin aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmediğini, reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmadığını söyledi.

"DÜNYANIN EN KAPSAYICI SAĞLIK SİSTEMİNİ SUNUYORUZ"

Antalya programı kapsamında Vali Hulusi Şahin'i ziyaret eden Bakan Memişoğlu, valilik şeref defterini imzaladı.

Ziyaretin ardından Memişoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağlık hizmetlerine vatandaşlarının en rahat erişebildiği ülkelerden olduğunu söyledi.

Dünyanın en kapsayıcı ve kapsamlı sağlık hizmetlerinden birisini sunduklarını belirten Memişoğlu, hedeflerinin koruyucu hekimlik ve temel sağlık hizmetleri olduğunu dile getirdi.

Vatandaşların hastalanmadan sağlıklı kalmaları için çalıştıklarını ifade eden Memişoğlu, "Daha çarpıcı ifade etmek gerekirse biz hastalık bakanlığı değil Sağlık Bakanlığıyız. Her şeyden önce aile hekimliği sistemini etkili ve verimli kılmamız gerekiyor." dedi.

"YENİ YÖNETMELİK HERKESİ MEMNUN EDECEK"

Aile hekimlerine güvendiklerini ve onları sağlığın teminatı olarak gördüklerine dikkati çeken Memişoğlu, "Vatandaşların sağlığa eriştiği ilk kapının aile hekimi olmasını istiyoruz. Entegre sağlık hizmetleri zinciri içerisinde işlevsel yapılandırılması önem arz ediyor. Bunun için de yönetmelik hazırladık ve kamuoyu ile paylaştık. Göreceksiniz ki bu yönetmelik, sonuçları itibarıyla eş zamanlı olarak vatandaşlarımızı da sağlık çalışanlarını da memnun edecektir. Birkaç ay içinde bu, çok daha belirgin olarak görülecektir." diye konuştu.

AİLE HEKİMLERİ ARTIK İLAÇ YAZAMAYACAK MI?

Dezenformasyon çağında yaşadıklarını anlatan Memişoğlu, olguların değil algıların belirleyici olabildiğine dikkati çekti.

"Çeşitli sosyal mecralarda aile hekimlerinin bundan sonra ilaç yazamayacağı, ilaç yazması durumunda maaşlarından kesinti yapılacağı iddiaları dile getiriliyor." diyen Memişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Şunu net ifade edeyim: Sağlık Bakanlığı olarak açıkladığımız yeni aile hekimliği yönetmeliği, aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmiyor, reçete yazma özgürlüğünü de ortadan kaldırmıyor. Bilakis Sağlık Bakanlığı olarak akılcı ilaç uygulamalarını teşvik ediyoruz. Akılcı ilaç uygulamasına katkı sağlayan hekimlerin maaşlarına teşvik ödemesi yapıyor. Hedef hastaların tanısına göre en uygun ilaç, uygun dozda ve sürede kullanılmasıdır" diye konuştu.

BAKANDAN YARIM İLAÇ UYARISI

Toplumun ilaç kullanmadan önce hekime danışması gerektiğinin altını çizen Memişoğlu, yakınların tavsiyesi ile ilaç kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Evlerde kullanılmamış ya da yarım kullanılmamış ilaçların mevcut olduğunu kaydeden Memişoğlu, "Lütfen, aile hekimlerinin önerileri doğrultusunda ilaç kullanmanızı önemsiyorum. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, insanlarda bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, tedavi maliyetlerinin artmasına sebep oluyor." ifadelerini kullandı.

"İYİ AİLE HEKİMLERİNİN GELİRİ ARTACAK"

Akıllı aile hekimliği uygulamasında özellikle hastalık yüküne göre çalıştıklarına dikkati çeken Memişoğlu, aile hekimlerini hastanelerle entegre ettiklerini, hastanelerde aile hekimleri için randevu kontenjanları oluşturduklarını belirtti.

Memişoğlu,sağlıkta değer bazlı yaklaşımla aile hekimliği üzerinden başlangıç yaptıklarını, iyi hekimlik yapan aile hekimlerinin gelirinin artacağını vurguladı.

YENİDOĞAN SKANDALLARI SONRASI ÖNEMLİ ADIM

Halen daha acısını hissettikleri yenidoğanla ilgili kamu ve özel hastanelerdeki tüm yenidoğan bakımlarının işleyişlerini değerlendirmek üzere Yenidoğan Yoğun Bakım Denetim ve Değerlendirme Bilimsel Komisyonunu oluşturduklarını hatırlatan Memişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Türkiye'nin önde gelen yenidoğan yoğun bakım bilim insanlarıyla oluşturulan bu Komisyon, üniversite, özel ve kamudaki tüm hastanelerin yenidoğan yoğun bakımlarına yönelik işleyiş ve denetim süreçlerini takip edecek, inceleyecek, elde edilen sonuçlara göre sistemin daha etkin işleyişini sağlayacaktır. Komisyon tarafından yenidoğan yoğun bakımlara ilişkin yeni bilimsel rehberler oluşturulacaktır. Amacımız, iyi, etkin, güvenilir ve nitelikli sağlık hizmetlerini sürdürmeye devam etmektir."

AİLE HEKİMLERİ YENİ YÖNETMELİĞE TEPKİLİ

Aile hekimleri Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği yeni yönetmeliğe tepki olarak geçtiğimiz hafta içinde Türkiye genelinde 3 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişti. 5-6-7 Kasım'da iş bırakma eylemi yapan aile hekimlerinin aralık ayının başında yeni bir greve daha gidecekleri konuşuluyor. Grevler nedeniyle Türkiye geneli hastanelerde ve Aile Hekimliklerinde yoğunluğun arttığı belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu 30 Ekim tarihli yönetmeliğe göre lohusalık süreci boyunca aile hekimini ziyaret etmeyen hastaların faturasını aile hekimlerine kesileceği belirtildi. Yönetmelikte yer alan diğer kararlara göre aile hekimleri işe geç gelirse, Sağlık Bakanlığı bunu sözleşme fesih gerekçesi olarak gösterebilecek.

Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Aile Hekimliği Yönetmeliği Açıklamaları
Kaynak: AA / Süleyman Elçin - Politika
500

Yorumlar (12)

Haber YorumlarıSer_hat:

İyi aile hekimi derken...Neye göre, kime göre. Bunlara ayrı bütçe ayıran sizsiniz ,beğenmeyen de sizsiniz.maşallah hep tasarrufu hep eğitim ve sağlıktan yapıyorsunuz.birazda kendi itibarınızdan mı tasarruf etseniz acaba...

Yorum Beğen62
Yorum Beğenme5
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMustafa muh:

Aile hekimleri bu ilaçları yazmak istemeyecek. Hastanın bu ilaca ihtiyacı olsa da yazmayacak birçoğu.ama özel hastahanelerde sıkıntı yok onlar yazıyor.bu yönetmelik insanları özel hastahanelere yönlendirecek.başka bir amacı yok..

yanıt0
yanıt0
Haber YorumlarıMete Halıcı :

Çok memnunuz. Raporlu ilacımızı yazdıramıyoruz. Römatoloğun yazması gerekiyor. Devlet hastanelerinde römatolog randevusu alamıyoruz. Özel hastaneye gidip ilaç yazdırmak için bir dünya para ödüyoruz. Allah razı olsun.

Yorum Beğen61
Yorum Beğenme3
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMustafa muh:

Aile hekimleri antibiyotik,ağrı kesici,mide koruyucu ilaçları yazmak istemeyecek. Hastanın bu ilaca ihtiyacı olsa da yazmayacak birçoğu.ama özel hastahanelerde sıkıntı yok onlar yazıyor.bu yönetmelik insanları özel hastahanelere yönlendirecek.başka bir amacı yok..

yanıt0
yanıt0
Haber Yorumlarısosso Bilge:

Içine ettiniz sağlık sisteminin, doktorlari zor durumda bıraktınız keza hastalarida öyle.Sen James Bond gibi gez olur mu beceriksiz bakan.

Yorum Beğen47
Yorum Beğenme7
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarıhasan kaçan:

yalan söylüyor bakan bey. annemin sürekli kullandığı ilaçlar vardı. 3 ayda bir gidip yazdırıyordu. geçen gün gittiğinde sadece 1 kutu yazmışlar yasaklandı fazla yazamıyoruz demişler. eczacı da uzman doktorların yani hastanelerde birden fazla yazılacak demiş. ihtiyar insanlar nasıl gidecek sürekli hastaneye. saçma sapan uygulamalar getiriyorlar.

Yorum Beğen45
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıEVO20 :

Doğru bir kısmı var ilaç alıp doğru düzgün kullanmıyorlar sonra direnç gelişiyor devlete yük! Tabi gereksiz ilaç yazan ilaç firması anlaşmalı doktorlarda var!

Yorum Beğen35
Yorum Beğenme12
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıMustafa T. null:

sevk zinciri sevk zinciri sevk zinciri... bu olmadan aile hekimliginin bir mantigi yok, bunu sizde cok iyi biliyorsunuz, peki neden getirmiyorsunuz, cunku ozel hastaneler etkilenmesin demi, recep akdagdan gelen her bakan kamuyu bitirip özel hastaneleri kalkindirdi, cunku hepsinin devasa özel hastaneleri vardi

Yorum Beğen36
Yorum Beğenme2
yanıtYanıtla
Haber Yorumlarısade vatandaş:

bırakın ilaç direncinini milletin sağlığını düşünüyorsanız önce uluslararası gıda teröristlerinin Türkiyeye dayatmış olduğu nişaşta bazlı şekerleri glikoz şurubu kullanımını yasaklayın bir ülkenin yöneticileri halkının sağlığına bu kadarmı düşman olur

Yorum Beğen36
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Haber YorumlarıReşat Taylan:

Di mi ama? o kadar doktor yapan söylüyor, bir tek sen doğruyu... Yersen...

Yorum Beğen25
Yorum Beğenme0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title