Haberler

Meclis'te Cinsiyet Eşitliği Toplantısı

TBMM'de, Türkiye'de Cinsiyet Eşitliğine Yönelik Elverişli Ortamın Teşvik Edilmesi BM Ortak Programı düzenlendi.

Meclis Konferans Salonu'nda yapılan toplantıda konuşan BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, ekonomik üretimin artması ve demokrasinin gelişmesinin en etkili araçlarından birinin kadının güçlendirilmesi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ciddi bir mesafe katettiğini belirten Malhotra, ancak özellikle kadının iş gücüne katılımında istenilen oranın yakalanamadığını ifade etti. Malhotra kadının iş gücüne katılım oranı yüzde 30,8 olan Türkiye'nin, ortalaması yüzde 65,5 olan OECD ülkelerinin gerisinde kaldığını bildirdi. Kamal Malhotra, bu konudaki dünya ortalamasının ise yüzde 56 olduğunu anımsattı.

Malhotra, Türkiye'de, üst düzey yönetimlerde yer alan kadın oranının da düşük olduğuna dikkati çekti.

Program Destek Bölümü Direktörü Gülden Türk, Türkiye'nin cinsiyet eşitliğine yönelik ciddi bir ilerleme kaydettiğini ancak insan ve mali kaynaklarda bazı boşlukların mevcut olduğunu ifade etti.

Kadınların ekonomiye daha fazla dahil olması, siyasete katılımlarının güçlendirilmesi gerektiğini dile getiren Türköz, bu konuda Türkiye'nin, bölgesinde rol model olabileceğine işaret etti.

-"Diğer ülkelerden geri değiliz"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Türkiye'de öncelikle anayasanın kadına pozitif ayrımcılığı emrettiğini anımsattı.

Cinsiyet eşitliğinin yalnızca kadına değil bütün topluma fayda sağlayacağını belirten Asan, bu konuda farkındalık yaratmak için Bakanlık olarak yoğun çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Cinsiyet eşitliğine yönelik yayımlanan bazı uluslararası raporlarda Türkiye'nin aşağılarda yer almasına üzüldüklerini anlatan Asan, "Bu, bizim kadınlarımızın bizden yukarıda yer alan ülkelerin kadınlarından daha kötü durumda olduklarını göstermiyor. Bizdeki sorun, erkeklerimizin durumunun çok çok iyi olması. Kadınlarımızın durumu, diğer ülkelerin kadınlarından geri değil" dedi.

-"71 bin 836 kadın hakkında koruma kararı"

İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Bakanlık olarak kadınları koruyucu önlemler kapsamında 2012 yılından bu yana 71 bin 836 kadın hakkında koruma kararı alındığını belirtti. Güneş, tanık koruma düzenlemesi çerçevesinde 135 kadından 88'ine yeni kimlik belgesi verildiğini açıkladı.

Kadına yönelik şiddete karşı çalışmalar da yürüttüklerini kaydeden Güneş, bu konuda teknik araç takip sistemi oluşturduklarını, Bursa ve Adana'da pilot uygulamaya geçildiğini, 63'ü Bursa, 75'i Adana olmak üzere 138 kişiye güvenlik butonu verildiğini bildirdi.

TBMM kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, cinsiyet eşitliğine yönelik düzenledikleri bölge toplantılarına değindi. Bu toplantılar sayesinde yerelde ortaya çıkan sorunları, çabaları daha iyi tespit ettiklerini belirten Gönül, en fazla kadına karşı şiddet ve erken yaşta evlilik sorunlarıyla karşılaştıklarını anlattı.

Bunun yanında çok güzel uygulamalar da şahit olduklarını söyleyen Gönül, bunlardan birinin Bursa'nın Saitabat köyünde yaşandığını kaydetti. Köydeki kadınların hikayesini kısa bir filmle sunan Gönül, buradaki kadınların dernek kurduklarını ve erkeklerin elindeki kooperatifin yönetimine geçerek büyük başarı sağladıklarını ifade etti.

Gönül, cinsiyet eşitliği konusunda toplumu bilinçlendir için komisyon olarak yoğun bir çaba içerisinde olduklarını sözlerine ekledi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Osman Güneş Aşkın Asan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title