Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Trabzon'da

Bakan Yazıcı: "Rutin olarak temmuz ayında tayin, atama yönetmeliğine göre yer değiştirmeye tabi tutulmuştur.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, rüşvetle mücadele ettiği için görev yeri değiştirildiği iddia edilen gümrük görevlisine ilişkin, "Rutin olarak temmuz ayında tayin, atama yönetmeliğine göre yer değiştirmeye tabii tutulmuştur. Olay bundan ibarettir" dedi.

Bakan Yazıcı, Akçaabat Muhtarlar Derneği'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Yazıcı, rüşvetle mücadele ettiği için görev yerinin değiştirildiği öne sürülen İstanbul'da görevli gümrük görevlisi Teoman Coşkun Dudak'ın tayinine ilişkin soru üzerine, gümrüklerin bir ülkenin ticari hareketliliği bakımından son derece önemli, hassas yerler olduğunu belirterek, " Türkiye'nin dış ticaretinden söz ettiğimizde 403 milyar dolar, 2013 rakamları, ithalat-ihracat toplamı. Bu şu demektir; 403 milyar dolarlık emtia, bunlar hep gümrük alanlarından giriş çıkış yapmış. Bunlara ilişkin bütün işlemleri gerçekleştiren gümrük muhafaza memurlarıdır. Dolayısıyla bu kadar akçeli bir alanda çalışmak ve elbette ki dedikodu, şaibeden uzak durmak önemlidir ve esastır" diye konuştu.

Bakan olduğu günden bu yana gümrüklere baktığını dile getiren Yazıcı, şunları söyledi:

"Şu anda da Gümrük ve Ticaret Bakanıyım. Hep şunu söyledim; özellikle gümrük alanında ve diğer alanlarda çalışan arkadaşlarımdan etik kural ihlali, hukuksal kural ihlali konusunda kusuru, eylemi olan hiçbir arkadaşımı tolere etmem. Bunun ötesinde bulunduğu yerde beklediğim performansı gösterip göstermediği konusunda toleransım olur. Çünkü kişi gücü, takati kadar iş ve hizmet üretir. Ben kişiden, kabiliyetinin üzerinde bir iş üretimi beklemem. Bu insan doğasına aykırı. Dolayısıyla sanki gümrüklerde herkes şöyle veya böyle etik kural ihlal ediyormuş da bir tane bulunmuş gibi bunun gündem olması, dürüst çalışan arkadaşlarım açısından haksızlıktır. Arkadaşımızın da böyle gündem olmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum. O ayrı birşey. Diyorlar ki arkadaşımızı aradın mı, niye arayayım, insan işini yapmışsa. Herkesten onu bekliyorum zaten. Beklediğim dışında bir çıkarı olursa onu çağırırım. Hayat akışına, beklentimize uygun iş yapan insana gerektiğinde takdir belgesi veririz. Onun da mevzuatı var."

Bakan Yazıcı, Tayin Atama Yönetmeliği olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"2008'de gümrük ve yer değiştirmelere ilişkin yönetmeliği yeniden dizayn ettik. Türkiye'de çok değişik yerlerde gümrük kapımız var. 19 kara hudut kapımız var. Hava, deniz, demir yolu hudut kapılarımız var. İç gümrüklerimiz var. Biz gümrükte çalışan müdür, müdür yardımcısı dışındakiler hariç, yer değiştirmeleri bir plana bağladık. Bunlar elektronik ortamda yapılıyor. Tuşa basarak herkes yaptığı tercih dikkate alınarak, kriterler var, onlar belirlenmiş, ona göre yerleştirmeleri otomatik yapılır. Aslında ben yetkimi, yaptığım yönetmelikle makineye terk etmişim. Teknolojiyi tercih etmişim. Nedir, kayırmalar gibi dedikodulardan kurumu korumak için. Hadi müdür yardımcısı, müdür düzeyindeki taşrada çalışan insanlarımız, bunların tayinleri yer değiştirme yönetmeliğine tabidir. Bunların tayinlerini kıdemlerine göre yapacak Tayin Atama Kurulu var. Bunlar yapıyor. Bu arkadaşımız da İstanbul 1. bölgede. Birinci bölgede bulunma süresi 8 yıldır. Bunu doldurmuştur. Rutin olarak temmuz ayında Tayin Atama Yönetmeliğine göre yer değiştirmeye tabi tutulmuştur. Olay bundan ibarettir.

'Siz rüşvete karşı duranları tayin ediyormuşsunuz' diye soru soruluyor bana. Çok saçma bir soru. Yani rutin tayin atama yönetmeliği çerçevesinde yapılmış, hatta başka yerleri tercih etmiş, daha büyük bir yer olan Gaziantep'e tayin atama yönetmeliği çerçevesinde atama kurulu tarafından tayini yapılmıştır ve arkadaşımız çalışmasına devam ediyor."

Bakan Yazıcı, Muhtarlar Derneğinin ardından Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Odasını, ardından esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. - Trabzon

Kaynak: AA / Politika

İstanbul Akçaabat Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title