Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç, Suudi Arabistan'da

"Türkiye, Yemen'in gelişmesi, kalkınması ve bu sürecin başarıyla sonuçlanması için kendine göre bazı yardımların yol haritasını çizmiş durumda" dedi.

Ferdi Türkten - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,

" Türkiye, Yemen'in gelişmesi, kalkınması ve bu sürecin başarıyla sonuçlanması için kendine göre bazı yardımların yol haritasını çizmiş durumda" dedi.

Arınç, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde başkent Riyad'da düzenlenen, Yemen'in Dostları Grubu Toplantısı'nın ardından, değerlendirmelerde bulundu.

Toplantının üçüncüsünün gerçekleştirildiğini hatırlatan Arınç, toplantıların devam etmesinde fayda gördüklerini, çünkü Yemen'de demokratik bir süreç başladığını, her alanda yeni gelişmeler yaşandığını söyledi.

Yemen'in, güvenlikten ticarete, az gelişmişlikten işsizlikteki yüksek oranlara kadar pek çok sorunu bulunduğunun altını çizen Arınç, "Bu yeni demokratik süreçte Yemen'in desteklenmesi gerekiyor. Türkiye ile Yemen arasında da belki 400 yıllık bir beraberliğin getirdiği bir kardeşlik, dostluk duygusu hakim. Bu bize sorumluluk yüklüyor. Türkiye, Yemen'in gelişmesi, kalkınması ve bu sürecin başarıyla sonuçlanması için kendine göre bazı yardımların yol haritasını çizmiş durumda. Bugünkü konuşmamda da bundan bahsetmeye çalıştım" dedi.

Arınç, Türkiye'nin Yemen'e sağlık, teknik eğitim alanlarında destek verdiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırıldığını anlattı.

Toplantıya katılan 30'dan fazla ülke ve kuruluşun Yemen'e destek vaadinde bulunduğunu belirten Arınç, bunların ne kadar gerçekleşeceğinin zaman içinde görüleceğini söyledi.

Yemen Başbakanı Muhammed Basendwah ile toplantı öncesi ve sonrasında görüştüklerini aktaran Arınç, "Kendisi Türkiye'ye çok müteşekkir, hayranlık ifade ediyor. 'Bizim tüm emelimiz Türkiye gibi gelişen, kalkınan bir ülke olmak' diyor. Demokraside Türkiye'nin gelişmelerini hayranlıkla takip ettiğini ifade ediyor. Biz de Yemen halkıyla olan dostluğumuzun demokratikleşme ve özgürlükler konusundaki atılımlarıyla Yemen'e yardımcı olmanın bir vazife ve sorumluluk olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Yemen'de tedavi edilemeyen bazı hastaların Türkiye'de tedavi edilmesini sağladıklarını, bu sayının 100'e yaklaştığını bildiren Arınç, Türkiye'nin seyyar hastane ve doktor ekibiyle Yemen içerisinde faaliyet göstereceğini bildirdi.

-TİKA'nın Sana'da ofis açması planlanıyor-

Yemen'deki, bazı tarihi ve kültürel varlıkların Türkiye tarafından desteklenmesi ve bunların restore edilmesi, ayrıca Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın(TİKA) Sana'da ofis açmasının planlandığını anlatan Arınç, "Çok önemli gelişmelere Türkiye bütün gücüyle yardımcı olmaya çalışıyor" dedi.

Toplantıda, pek çok ülkenin bakanı ve üst düzey yetkilisiyle görüşmeler yaptığını kaydeden Arınç, ev sahipliği yapan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal'ın Türkiye'ye dostluğunu, sevgisini çok yakından bildiklerini ifade etti.

Arınç, "Kendisiyle kısa süreli bir görüşmemiz oldu. Türkiye'ye, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, selamlarını ve takdirlerini ifade ettiler" diye konuştu.

Sonuç bildirisinde de Yemen'e olan dostluğun teyid edildiğini belirten Arınç, "Yapılacak yardımlar ve koordinasyondan sonra hangi kararların alındığı ifade ediliyor. Bence başarılı bir toplantı oldu. Hem katılım bakımından, hem görüşmeler ve sonuç bildirisine konulan hususlar bakımından. Herkes Yemen'in bu içinde bulunduğu çıkmazdan biran önce kurtulması ve ona yardımcı olunması konusunda hemfikir oldular" ifadelerini kullandı.

- RİYAD

Kaynak: AA / Politika

Suudi Arabistan Bülent Arınç Türkiye Yemen Politika Güncel Haberler

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Haziran enflasyonu hariç memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Enflasyon mayıs ayında yüzde 3,37 arttı, yıllık bazda yüzde 75,45 oldu

Taksiciden aracına aldığı 3 genç kıza ahlaksız teklif! O anlar kamerada

Taksiciden aracına aldığı 3 genç kıza ahlaksız teklif! O anlar kamerada

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title