Haberler

Orsam'dan "Japonya ve Türkiye: İnsani Güçler" Paneli

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezinin (ORSAM) düzenlediği "Japonya ve Türkiye: İnsani Güçler" başlıklı panelde, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Türk ile Japon sivil toplum kuruluşları ele alındı.

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezinin (ORSAM) düzenlediği "Japonya ve Türkiye : İnsani Güçler" başlıklı panelde, iki ülke arasındaki ilişkiler ve Türk ile Japon sivil toplum kuruluşları ele alındı.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi sosyal tesislerinde düzenlenen panele, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka ile Türkiye Japonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun yanı sıra birçok diplomat, milletvekili, akademisyen ve öğrenci katıldı.

Büyükelçi Oka, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'ye 6 ay önce geldiğini ve bu kısa süre içinde iki ülke arasında olumlu gelişmeler olduğunu belirtti.

Osmangazi Köprüsünün inşaatında Japonlarla çalışıldığını anımsatan Büyükelçi Oka, temmuz ayında yapılan bir anlaşma gereği Japon-Türk Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin açılmasını beklediklerini ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin 120 yıla dayandığını ve bir panele sığamayacağını vurgulayan Oka, Türkiye'nin İstanbul'da dünyanın ilk insani zirvesini organize ettiğini de söyledi.

Büyükelçi Oka, Japon otomotiv şirketi Toyota'nın hibrit modelinin üretimi için ABD veya Japonya'yı değil de Türkiye'deki fabrikasını seçtiğini anımsattı.

"Japonya'nın da Türkiye'nin de insani yardım sicilleri temiz"

Japonya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Niğde Milletvekili Kavaklıoğlu da panelde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, "Prens Mikasa zamanında gelişen ilişkilerimizin dost bir yolda devam edeceğine inanıyorum, 2014 yılında diplomatik ilişkilerimizin 90. yılını kutladık." dedi.

Sivil toplum kuruluşlarının insani diplomasideki etkileri üzerine konuşan Kavaklıoğlu, Türkiye'nin 3 yıl üst üste en çok insani yardım yapan 3. ülke konumunu koruduğunu vurguladı.

Kavaklıoğlu, "Ülkemiz, Dünya İnsani Zirvesi'ni ilk olarak gerçekleştirmiştir, Japonya da Türkiye de insani yardım kapsamında sicili tertemiz ülkelerdir." ifadesini kullandı.

Eski Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Başkanı Tokyo Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Akihiko Tanaka, "Japonya'nın Küresel Etkisi" üzerine yaptığı sunumda, JICA'nın yılda ortalama 40 ila 60 proje yürüttüğünü belirtti.

Tanaka, JICA başkanlığı yaptığı dönemde Türklerle çalışmaktan keyif aldığını söyledi.

"Yumuşak güç çekim gücü oluşturur"

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ise "Bir ülkenin sert gücünün yanı sıra yumuşak gücü vardır, sert güç maliyetlidir, yumuşak güç ise o ülke için çekim gücü oluşturur." ifadesini kullandı.

Aynı zamanda eski Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı olan Kulaklıkaya, Afrika kıtasında Türkiye'nin kabul edilebilirliliğinin yüksek olduğunu söyleyerek, "Türkiye'nin sicilinde sömürgecilik yer almaz, ülkemizin sicili temizdir." dedi.

Türkiye'nin dış temsilciliklerinin sayısının 250'ye yaklaştığını anımsatan Kulaklıkaya, Türkiye'nin AFAD, TİKA, Yunus Emre ve Kızılay gibi unsurlarıyla ülke ilişkilerinde faal olduğunu vurguladı.

Kulaklıkaya, kuruluşunda JICA'nın kurumsallığı örnek alınan TİKA'nın yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir kalkınma gibi projeleriyle önemli görevler üstlendiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Alpaslan Kavaklıoğlu AK Parti Japonya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title