Haberler

Öldürülen Köpekler, Hayvanseverleri Ayaklandırdı

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı belediyesi sınırları içinde öldürülen sokak hayvanları, hayvanseverleri aya kaldırdı.

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı belediyesi sınırları içinde öldürülen sokak hayvanları, hayvanseverleri aya kaldırdı.

İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı beldesinde yaşanan olaylar hakkında bilgi veren Çandarlı Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Celal Soygüzel, üç sahipsiz bir sahipli köpek ve bir kedinin cumartesi günü sabah saatlerinde zehirlenerek öldürüldüğünü söyledi. Duruma tepki gösteren Soygüzel, yaşanan süreç hakkında şu bilgileri verdi:

"Hafta sonu cumartesi günü, Ada Mahallesi'nde üç tane sahipsiz bir tane de sahipli köpek ve bir tanede kedi zehirlenerek katledildi. Katledilen bu hayvanları ben, hayvansever arkadaşlar ve belediyede çalışan arkadaşlarımız ile birlikte bulduk. Biliyorsunuz ki hayvanların iç güdüsel olarak saklanma özelliğinden dolayı daha bir çok cesedin daha olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü besleme noktalarımızda baktığımız beş köpeğimiz daha eksik. Hiç gecikmeden

jandarmaya başvurdum ve olay jandarmaya intikal etti. Olay ayrıntılı fotoğraflarla sabitlendi. Ama maalesef elimizde bunu yapan fail ya da failler yok. Belediye veterinerimiz Mine hanım olaya hassasiyet gösterip tatil günü Çandarlı'ya geldi. Bir köpeğimizi inceme için Ege Üniversitesi'ne otopsiye gönderiliyor. Bu Çandarlı'nın Ada mahallesinde yapılan üçüncü zehirleme olayı. Rutin aralıklarla bu cani yada caniler katliam yapıyor" dedi.

İkinci olayın da 24 Eylül gecesi gerçekleştiğini, bir arkadaşlarından aldıkları ihbar üzerine Atatürk Mahallesi'ne gittiklerini anlatan Soygüzel, bu olay hakkında da şunları söyledi:

"Atatürk Mahallesi'nde bebekleri olan bir çocuğumuzun daha zehirlendiğini arkadaşlarımızdan öğrendik. Onu kurtarmak için çaba gösterdik. Şu an iyi, yavruları da sağlam Allah'a şükür. Üçüncü zehirlenmenin sonuçları ise çok daha ağırdı. Olay, 26 Eylül gecesi Ada Mahallesi'nden çok farklı bir bölgede, pazar yeri

etrafında gerçekleşti. 50 ye yakın canımız gitti. Sabah besleme noktalarımıza gittiğimizde hiç can yoktu. Ordaki hayvansever arkadaşlardan zehirleme olduğunu, 50'den fazla canın gittiğini öğrendik. Olay yerinde bağırsak parçası bulundu, tahlilde tarım ilacı çıktı. Tahlil raporu belediye veterineri Mine hanımda mevcut. Jandarma olay yerine intikal edip, sabah devriyesinde fotoğrafları çekmiş ancak idari sorgu başlattığı için resimleri bizlere vermiyorlar. Çöplüğe gittiğimizde her çöp yığının altında köpekler vardı ama bunun yanında kedi, tavuk, martı ölüleri de vardı."

Konu ile ilgili Çandarlı Belediye Başkanı Ahmet Dağdelen açıklama yaparak, olayın kendileriyle alakası olmadığını, yaşanan olayı insanlık dışı bulduklarını belirterek, "Belediyemiz, Çandarlı'da yaşayan tüm hayvanların sağlıklı ve güvenli yaşamalarına yönelik gerekli tedbirleri almasına rağmen son bir haftadır bazı kişi veya kişilerce köpekler zehirlenmiştir. Beldemizde gerçekleşen bu insanlık dışı olayın sorumlularını nefretle kınıyoruz. Belediyemiz, tüm sokak hayvanlarının bakımının sağlanması ve yaşamlarını sağlıklı bir şekilde geçirmeleri amacıyla veteriner hekimliği muayenesi birimi kurmuştur. Birimimiz, kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanların tüm aşılarını yapmakta, kısırlaştırma operasyonlarını steril ortamlarda gerçekleştirmekte ve tüm sokak hayvanlarını sürekli gözetim altında tutmaktadır" diye konuştu.

Başkan Dağdelen, sürekli veterinerlik hizmeti vermelerinin yanı sıra sokak hayvanları için sağlıklı ve güvenli barınak kurulması amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirtti. Sokaklarda gördükleri öldürülmüş hayvanlarının kendilerini derinden üzdüğünü dile getiren Başkan Dağdelen, şöyle konuştu:

"Sokak hayvanları için sağlıklı ve güvenli bir barınak kurulması amacıyla girişimlerimize devam ediyoruz. Çandarlımıza kazandıracağımız barınak ile sokak hayvanlarımızın artık böylesine canice olaylar ile karşılaşmayacağını umut ediyoruz.

Beldemizde yaşanan köpek zehirlenmesi olaylarında veteriner hekimliği muayenesi birimimize getirilen zehirlenmiş köpekler tüm müdahalelerimize rağmen kurtarılamadı. Zehirlenen köpeklerden alınan örnekler Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildi. Yapılan ilk otopsi sonucunda köpeklerin metomil adlı tarım ilacı ile zehirlenmiş oldukları ortaya çıktı. Belediyemiz sağlık ekiplerince olay yerlerinde yapılan ilk incelemeler sonucunda zehirlenen köpeklere dair tutanaklar tutulmuş olup, gerekli işlemlerin yapılması için sorumlu devlet birimlerine iletilmiştir. Birçok vatandaşımızın dahi yaz aylarında kapılarının önlerine bir tas su ve yemek bırakarak yaşam mücadelelerini desteklediği sokak köpeklerimizin böylesine bir olayla karşılaşması bizleri derinden üzmüştür. Sokak köpekleri dahil tüm hayvanların da biz insanlar gibi yaşam hakları bulunmaktadır. Aynı şehri paylaştığımız, aynı sokaklarda yürüdüğümüz tüm canlılara belediye olarak gösterdiğimiz özenin tüm vatandaşlarımızdan aynı derecede olmasını beklemekle beraber bundan sonra bu derece üzücü olayların yaşanmamasını ümit ediyoruz." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Dağdelen Çandarlı Dikili İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title