Haberler

Ödemiş'in Arıcıları Sertifikalandı

Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Ödemiş’in Tosunlar'da arıcılık kursuna katılan arıcılara sertifikaları verildi.

Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Ödemiş'in Tosunlar'da arıcılık kursuna katılan arıcılara sertifikaları verildi.

Tosunlar köyü ilkokul binasında düzenlenen sertifika törenine Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, Ödemiş İlçe Emniyet Müdürü Okan Kestek, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü, İlçe Müftüsü Mustafa Bilgiç, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Turan Yüzük, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Çamlıca, Torbalı İş Kur Şube Müdürü Mustafa Şimşek, Tosunlar Muhtarı Osman Önder, Orman İşletme Şefi Mustafa Özdoğan, İzmir Arıcılar Birliği Ödemiş Temsilcisi Mahmut Kaçan, Kurs Öğretmenleri Fahri Sayat, Mustafa Tekin ve çok sayıda arıcı katıldı.

"KÖYÜMÜZ SEZONDA 25 İLE 30 TON ARASI BAL ÜRETİYOR"

Açılış konuşmasını yapan Muhtar Osman Önder, "Köyümüz 275 nüfuslu ziraatçılık ve arıcılıkla geçimini sağlayan bir köydür. Yılda 25 ile 30 ton arasında petek bal üretimi yapmaktayız. Aynı zamanda sarımsak ve yayla domatesi üretimimiz ile de ön planda bulunuyoruz. Arıcılık bizim öncelikli işimiz, arıcılığı ne kadar iyi yapabilirsek ne kadar şartlara uygun yapabilirsek üreticimiz o kadar iyi gelir elde edecektir. Bu anlamda köyümüzde 10-27 Mart tarihleri arasında düzenlenen kursumuz biz üreticiler için büyük bir avantaj olmuştur" dedi.

Ödemiş Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Çamlıca, "29 personel ile 410 öğrencimiz ile görev yapıyoruz. Bunun yanında toplam 53 meslek dalında bin 168 kursiyerimize eğitim sağlamaktayız. İstihdam garantisiz kurslar içerisinde yer alan arıcılık kursumuzu İşkur işbirliği ile gerçekleştirdik. 20 kursiyerimize günlük 20 TL yevmiyelerini ve sigorta pirimlerini İşkur aracılığı ile sağladık. Talep olduğu sürece bu gibi eğitim ortamlarını hazırlamaya her zaman hazırız" dedi.

"ARICILARIMIZ KOSGEB'E DE BAŞVURSUN"

Torbalı İşkur Müdürü Mustafa Şimşek "Sorumluluk sahamızda toplam 7 ilçemiz var. Bu sahada her ne talep olursa olsun destek vermeye hazırız. İşverenlerimizin aradığı eleman temininde işverenlerimizin yanında, işsizlerimizin ve mesleksizlerimizin yanındayız. İşsizlik maaşı ödemeleri yapıyoruz. Bunların yanında meslek kazandırma programlarına destek veriyoruz. Arıcılık kursunda eğitim gören arıcılarımız bundan sonra daha kaliteli bal üretimi yapacaklardır. KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı) projeleri yaparlar ise 30 bin TL'ye kadar hibe 70 bin TL'ye kadar da geri ödemeli kredi imkanı sahip olabilirler" dedi.

Kaymakam Abdullah Dölek ise şunları söyledi: "Bölgemiz tarım ve hayvancılık ürünleri üretiminde oldukça zengin bir yer. İlçemizin her bölgesinde o bölgenin yetiştirdiği kendine ve yöresine özgü ürünler var. Tosunlar köyümüzde arıcılık ve bal üretimi ile ön planda yerini alıyor. Bizler kamu yöneticileri bal üretmesini bilmeyiz ya da nasıl daha iyi çiftçilik yapılır bilmeyiz. Her gün sizlerden bizler de yeni bir şeyler öğreniyoruz. Bu kursun sizler adına verimli geçtiğini inanıyorum. Sizler biz devlet kurumlarını daha çok çalıştırın. Bir şeyleri istemekten çekinmeyin. 10-15 kişi bir araya gelin şu kursu istiyoruz deyin.Bizler sizlerin her zaman yanınızdayız. Tosunlar köyünde öyle bir bal yetiştirin ki ünü yurt dışına çıksın. Bu sayede mutlu Tosunlar mutlu bal üretimi yapmış olun ve bu isim marka olsun. Günümüzde artık tüketiciler mutlu tavuk yumurtası, mutlu inek sütü yani organik ürünler talep ediyor. Sizde mutlu bal üretin adınızı herkes duysun hayırlı işler bol kazançlar diliyorum."

"BÖLGEDE DAHA ÇOK BAL YAPAN BİTKİ ÖRTÜSÜNE İHTiYAÇ VAR"

İzmir Arıcılar Birliği Ödemiş Temsilcisi Mahmut Kaçan ise "Bu bölgeye yakın bir yerde bal ormanı yapıldı. Ancak arılarımız ölmesin diye zaman zaman şeker ile besleme yapıyoruz. Şuan bal için doğamız çok zengin bir doğa değil. Bu anlamda kurs yada eğitimlerimizin yanı sıra bölgeye daha çok bal yapan bitki örtüsünü de sağlamak gerekmektedir. Birlik olarak Ödemiş, Kiraz ve Beydağ bölgelerinde çalışmalarımız sürüyor. Ödemiş'te de ilçe tarım ve orman müdürlüklerimiz ile ortaklaşa çalışmalarımız sürecektir" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kursa katılan arıcılara sertifikalarını verdiler.

Program daha sonra köy kadınları tarafından yapılan saç pidesi, ayran aynı zamanda keşkek ve Tosunlar balı ikramı ile devam etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından Kaymakam Abdullah Dölek saç pidelerini yapan köy kadınlarının yanına giderek onlara teşekkür etti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdullah Dölek Tosunlar Ödemiş İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title