Haberler

Nobel Ödülünü Alan Mardinli Bilim Adamı Aziz Sancar'ı, Emekli General Ağabeyi Anlattı

ABD vatandaşı olan Türk asıllı Mardin doğumlu Aziz Sancar'ın, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alması, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde yaşayan emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi Kenan Sancar'a da büyük sevinç yaşattı.

ABD vatandaşı olan Türk asıllı Mardin doğumlu Aziz Sancar'ın, 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alması, İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde yaşayan emekli Tuğgeneral olan en büyük ağabeyi Kenan Sancar'a da büyük sevinç yaşattı. Kardeşiyle çocukluğundan eğitimine kadar tüm hayatını anlatan Kenan Sancar, Nobel ödüllü kardeşi Aziz Sancar'ın, bir ay önce ziyaretine geldiğini, Nobel ödülü için isminin geçtiğini anlattığını kanser tedavisi için de, 'Yakında bir bomba patlatabiliriz" dediğini aktardı.

2015 Nobel Kimya Ödülü'nü ABD vatandaşı olan Türk asıllı Mardin doğumlu bilim adamı Aziz Sancar'ın alması, hayatıyla yaşamıyla ilgili ayrıntıları da gündeme getirdi. Aziz Sancar'ın, çocukluğundan eğitimine, ABD'ye gitmesinden en son kanserle ilgili araştırmalarına kadar tüm ayrıntıları emekli tuğgeneral olan 83 yaşındaki ağabeyi Kenan Sancar anlattı. Sekiz kardeşin en büyüğü olan İzmir'in Seferihisar ilçesinde oturan Kenan Sancar, Aziz Sancar'ın ise, kendisinden 9 yaş küçük olduğunu söyledi. Kenan Sancar, 'Biz Mardin'in Savur ilçesinde, doğup büyüdük. Babam ticaretle uğraşıyordu. Ekonomik olarak iyi bir çocukluk geçirdik. Ben eğitimimi Mardin merkezde, büyükannemin yanında yaptım. Sonra Ankara'ya gittim. Ben subay olduktan sonra Aziz'i, yanıma aldım. İlkokul üçüncü sınıftan itibaren yanımda okudu. Ardından da Ortaokul ve lise eğitimini tekrar Mardin Savur'da yaptı. Okulunu hep birincilikle bitirdi. Onun böyle bir başarı elde edeceği zaten belliydi. Cerrah Paşa Tıp Fakültesi'ni dereceyle bitirdikten sonra Mardin'e döndü. Savur'un köyünde iki yıl sağlık ocağında doktorluk yaptı. Hatta Burada hasta olan köylüler için Kürtçe öğrendi. Kardeşim o zamanlar bile maaşını almazdı, küçük bir bölümünü ihtiyacı için alır gerisini hasta çocuklara dağıtması için anneme verirdi" dedi.

BİLİM İÇİN ABD'YE GİTTİ

Yaklaşık iki yıl Mardin Savur'da kaldıktan sonra TÜBİTAK'ın bursuyla kardeşinin ABD'ye gittiğini anlatan Sancar, "Orada önemli başarılar göstermeye başladıktan sonra, ondan ABD vatandaşı olması istendi. Ama o zaman bu teklifi kabul etmedi. Vatandaşlık teklifini kabul etmemesi üzerine ise Türkiye'ye gönderildi. O zaman ben kardeşimin uğradığı haksızlık üzerine TÜBİTAK yetkilileriyle görüştüm. Başarılarını anlattım. Bunları gören TÜBİTAK yetkilileri, bunun üzerine kurallar gereği aynı ülkeye göndermeyip İngiltere'ye gönderdi. Ama kardeşim bilimsel çalışmalardan vazgeçmedi. 6 ay kadar İngiltere'de kalıp para biriktirdikten sonra tekrar ABD'ye gitti. Burada bilimsel çalışmalarına devam etti" dedi.

NOBEL İÇİNİ ADININI GEÇTİĞİNİ SÖYLEDİ

Kardeşi Aziz Sancar'ın en son bir ay önce eşiyle Seferihisar'a yanına geldiğini de anlatan Kenan Sancar, 'Bizim evde öyle siyaset, partiler konuşulmaz. Bilim çalışmalarıyla ilgili fazla biri konuşma da yapmadı. Çünkü kendisi öyle kendisini öven, anlatan birisi değildir. Sadece isminin Nobel ödülü için geçtiğini söyledi. ve bu kadar önemli biri olayı, 'bakalım ne olacak' sözleriyle, geçiştirdi" dedi. Kansere karşı bilimsele araştırmalar da yaptığını bildiği içini bu konuda da soru sorduğunu ifade eden Kenan Sancar, 'Yakında bir bomba patlatabiliriz. Ama daha çok gelişme kaydedilmesi de lazım, sözleriyle bana gelişmeleri anlattı" dedi.

AZİZ KISA ZAMANDA DA KANSERE ÇARE BULACAKTIR

Kardeşini kutlayan Kenan Sancar, 'Onunla gurur duyuyorum. Bu başarı beklediğimiz bir başarıydı. Bunun devamını diliyorum. Kendisine sağlıklar diliyorum. Bana kanser tedavisi için 'yakında bir bomba patlatabiliriz' dedi. Kanser tedavi için de kendisinden bir başarı bekliyorum. Kendisi de zaten açıkladı. Aziz kısa zamanda ona da bir çare bulacaktır. Bizim için onun başarılı olması, özel bir durumu değil çünkü kendisi dünyadaki üç önemli isimden birisidir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mardin Savur Seferihisar İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title