Haberler

Neü'de "Mühendislik Günleri 1" Paneli Düzenlendi

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi tarafından "Mühendislik Günleri 1" adlı panel düzenlendi.

Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi tarafından "Mühendislik Günleri 1" adlı panel düzenlendi.

Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen panele, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ademoğlu, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Aktaş, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, Nevşehir Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ersan Kabalcı, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

"Gizli Tehlike: Genetiği Değiştirilmiş Organizma" konusunda katılımcılara bilgiler veren Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aktaş, genetiği değiştirilmiş gıdalara (GDO) yönelik katılımcıları bilgilendirdi.

GDO'nun genetiği değiştirilmiş mikroorganizmalar vasıtasıyla üretilen gıdalar olduğunu söyleyen Aktaş, "Bunlar transgenik ürünler olarak da adlandırılmakta ve soya fasulyesi, patates, salatalık, biber, bezelye, mısır, kanola, pirinç, pamuk gibi ürünlerden oluşmaktadır" dedi.

Aktaş, son 15 yılda GDO'lu olarak üretim yapılan alanların 17 bin kilometrekareden 1 milyon 600 bin kilometre kareye çıktığını belirterek, 2010 yılında genetiksel olarak modifiye edilmiş bitkisel ürünleri yetiştirmeye yönelik alanın dünyadaki üretim alanının yüzde 10'nu oluşturduğunun rapor edildiğini dile getirdi.

Aktaş, GDO'lu gıdaların insan sağlığı üzerinde tehlikeli sonuçlarının olabileceğini tespit eden araştırmalara değinerek GDO'lu gıdaların etkileri konusunda kesin yargıya varılabilmesi için daha fazla bilimsel veriye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

" Kapadokya'da Jeofiziksel Fırsatlar" konulu bir sunum yapan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Çakır da, Kapadokya bölgesinin termal turizm ve jeotermal enerji üretimine ve seracılığa uygun olduğunu söyledi.

Jeotermal enerji üretiminin faydalarına değinen Çakır, "Jeotermal elektrik günümüzde yenilenebilir, çevreci, yerli, güvenilir ve ekonomik bir kaynağa sahip" dedi.

Kapadokya bölgesinin yer üstü zenginliklerinin yanı sıra yer altı zenginliklerine de sahip olduğunu belirten Çakır, "Bunlardan en önemlileri yer altı boşlukları ve yer altı şehirleridir. Çok eski tarihlerden kaldıkları düşünülen yer altı boşluklarının en önemlisi Nevşehir merkezde Nevşehir Kalesinde yer almaktadır. Modern jeofizik teknikleri ile bu yer altı şehirlerinin detaylarını ortaya çıkarmak mümkün. Nevşehir Belediyesi ve Nevşehir Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümünün işbirliği ile Nevşehir Kalesi bölgesinde tomografi çalışmalar yapmaktayız" diye konuştu.

"Su Kirliliği ve Çevresel Etkisi"ne yönelik açıklama yapan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seval Aras ise suyun insan hayatındaki önemine değindi.

Suyun doğadaki döngüsünü anlatan Aras, "Bu süreç sırasında suya karışan maddeler, suyun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini değiştirmekte ve su kirliliğine neden olmakta. Su kirlenmesi, su kaynağının fiziksel, kimyasal, bakteriyolojik, radyoaktif ve ekolojik özelliklerinin olumsuz yönde değişmesi şeklinde olur. Sudaki bu özelliklerin değişmesine bağlı olarak sularda yaşayan çeşitli canlı varlıklarda olumsuz etkilenmekte" şeklinde konuştu.

"Ülkemizin Beyaz Altını: Bor" konulu sunumunda Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Çarboğa da, borun tabiatta hiçbir zaman serbest halde bulunmadığını ve doğada 230 çeşidinin bulunduğunu kaydetti.

Çarboğa, şöyle devam etti:

"Dünya genelinde en zengin bor rezervine sahip olan ülkemizde 885 bin ton bor rezerviyle, dünya ülkelerinin yüzde 71,3'lük kısmı Türkiye'de bulunmakta. Türkiye de ise bor madeninin bulunduğu alanlar Balıkesir, Kütahya, Bursa, Eskişehir'dir. Yani ülkemiz bor hammaddesi olarak önemli bir paya sahip. Ancak rezervin yüksek olması ve cevher kalitesi iyi olmasına rağmen yurt içi ve yurt dışı pazarda istenen düzeyi henüz yakalayamamıştır. Dünyada bor, cam, seramik, deterjan, gübre ve diğer sektörlerde yoğun olarak kullanılmakta."

Yayıncı: Yücel Velioğlu - NEVŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Nevşehir Üniversitesi Çetin Pekacar Tahsin Aktaş Kapadokya Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title