Haberler

Muhafız Alayı Darbe Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski Alay Komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski Alay Komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da yer aldığı 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na giden grupta yer alan eski uzman çavuş Erol Kökçü savunma yaptı.

Kökçü, darbe girişimi öncesinde komutanları tarafından alayda tatbikat olacağı bilgisi verildiğini, bunun için hazırlık yaptıklarını, darbe girişimine dair hiçbir duyum almadığını ileri sürdü.

15 Temmuz günü tatbikat yapılacağına dair emri eski bölük komutanı Recep Karabayır'dan aldığını öne süren Kökçü, darbe girişiminden haberdar olmadığını kendisine rutin tatbikat denilerek Genelkurmay'a götürüldüğünü, ilerleyen saatlerde ise bu durumdan şüphelendiğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Murat İlhan'ın "Kendi komutanlarına şüphelendiğin durumu iletme gereği duymadın mı?" sorusunu Kökçü, "O gece yanımıza hiçbir komutan gelmedi. Ben de kimseyi bulamadım. Ortalık karışıktı. Durumu başta kendimiz kavramaya çalıştık." diye cevapladı.

Gecenin ilerleyen saatlerinde uçak seslerinin gelmeye başladığını, yanlarına özel kuvvetlerden personellerin geldiğini ve 'kimseye ateş edilmeyecek' dediklerini ifade eden Kökçü, "Ben de yanımdaki askerlere 'kesinlikle ateş edilmeyecek' diye emir verdim." dedi.

Eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın ifadesinde geçen 'Bu darbe girişiminden uzman çavuş ve erlerin hiçbir bilgisi yoktur' beyanlarına atıf yapan Kökçü, sözlerine şöyle devam etti:

"Beni ve ailemi mağdur eden başta hain Fetullah Gülen'den, beni 'İŞİD saldırısı var' diye Genelkurmay'a götüren Muhsin Kutsi Barış'dan ve o geceden bilgisi olan tüm subaylardan şikayetçiyim. Uzman erbaş olduğum için kandırdılar."

"İyi ki size güvenip savaşa girmemişiz"

Sanık eski uzman çavuş Hakan Şahin de darbe girişiminden birkaç gün önce bölük komutanı Burak Ercan tarafından tatbikat yapılacağı bilgisinini kendisine iletildiğini, 15 Temmuz sabah içtimasında da tatbikat için gruplara ayrıldıklarını söyledi.

Şahin, Ercan tarafından saat 15.00 sırasında Whatsup grubundan kimin hangi silahla tatbikata çıkacağının yazdığı listeninin yayınlandığını, daha sonra yine aynı gruptan mesainin erken bitirileceğine dair emir aldığını iddia etti.

Eski alay komutanı Muhsin Kutsi Barış, Genelkurmay'a saldırı olduğunu söylemesi üzerine, bölük komutanı Burak Ercan tarafından saat 22.50 civarında 2 nolu nizamiyeden çıkış yaptıklarını aktaran Şahin, çıkış yapan ikinci araçta olduğunu, Kızılay civarında 15-20 dakika beklediklerini, daha sonra saat 23.50'de araçlarla Genelkurmay'a girdiklerini anlattı.

Uçak ve silah sesleri duymasının ardından havaya birkaç kez uyarı ateşi açtığını ileri süren Şahin, o gece kendilerinin olduğu bölgede şehit ya da yaralıların olmadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı İlhan'ın Genelkurmay Karargahına kendisiyle gelen uzman çavuşları içeride görüp görmediğni sorması üzerine sanık Şahin, "Yok görmedim" cevabını verdi. Bunun üzerine Başkan İlhan'da "Hiçbir şey görmemişsin o gece. İyi ki size güvenip savaşa girmemişiz " karşılığını verdi.

Hakan Şahin, FETÖ'ye ait okullara kendisi ve eşinin gitmediği, Bank Asya'da hesabı olmadığını ve örgüt bünyesinde yer almadığını savunarak tahliyesini talep etti.

Sanık Zeki Polat da üzerine atılı suçları redederek savunmasına başladı.

Darbe girişimi gecesi tatbikat olacağını adının da "Pars" olacağını bölük komutanından öğrendiğini savunan Polat, tatbikatta görev alacak personelin bölük personelin oturdukları semtlere göre ayrıldığını, listenin de bölük komutanı tarafından hazırlandığını duyduğunu ileri sürdü.

Polat, "Burak Ercan 15.30 civarından toplantıdan geldi. Bölük komutanı odasında bölük astsubaylarını ve uzmanları yanına çağırdı. Toplantı yaklaşık 15-20 dakika sürdü. Tatbikatın bu gece icra edileceğini, gece yarısından sonra herhangi bir saatte olacağını söyledi." ifadelerini kullandı.

Daha sonra, alay komutanı Barış'ın, "Genelkurmay'a yönelik IŞİD saldırısı var. Çatışmalar devam ediyor, şehit ve yaralılar var. Allah yardımcınız olsun." dediğini aktaran Polat, önceki planlı tatbikatlarda da böyle yapıldığını, bu nedenle emirleri tatbikat senaryosu olarak değerledirdiğini ifade etti.

Polat,15 Temmuz günü yaşadıklarına ilişkin şunları söyledi:

"Nöbetçi olduğum için askerlere yat yoklamasına uzun kollu gömlekle geleceklerini söyledim. 20.15 gibi askerlerini çağırdım. Saat 21.00 civarında Burak Ercan beni aradı 'Zeki Pars' dedi. 'Anlaşıldı komutanım' dedim, Askerlere 'tatbikat başladı hazır olun' dedim. Muhimmat dağıtımıyla ilgili hiçbir emir almadım. Mühimmatı da dağıtmadım. Tatbikatın alay dışında yapılacağını bilmediğim gibi mühaimmatın da dışarıda kullanılacağını bilmiyordum. Genelkurmaya gidince gördüklerim karşısında gerçekten saldırı olduğunu düşündüm."

Polat, emrinde olduğu komutanların yapması gerekenleri kendisinin yaptığını, kendisine teslim edilen erlerin hayatını kurtarmak için herhangi bir silahlı müdahaleden uzak durduğunu ifade ederek tahliyesini talep etti.

Sanık eski uzman erbaşlar Recep Şenay ve Bünyamin Dağlıoğlu'nun da savunmalarını alan mahkeme, duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hakan Şahin Ali Yazıcı Kutsi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
title