Haberler

MİT Teklifi İçişleri Komisyonu'nda

Milli İstihbarat Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin tümü üzerindeki görüşmeler, TBMM İçişleri Komisyonu'nda sürüyor.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Çözüm sürecini dinamitlemek, bu sürecin bitmesini isteyenlere asla prim vermedik ve vermeyeceğiz. Bu ülkenin insanları olarak hepimiz sorumluluk altındayız" dedi.

"Teklifin içinde İmralı görüşmelerini ilgilendiren konuların binde bir" olduğunu belirten Kaplan, dinlemeler ve bazı düzenlemelerin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, "Teklifi geri çekin. Güçlü bir istihbarat örgütüne ihtiyacımız var ama denetimsiz ve dokunulmazlıklarla donatılmış bir istihbarat örgütüne değil. Bu yasa çıkarsa, MİT, El Muhaberat'a; Türkiye de Esad'ın Baas rejimine dönüşür" dedi

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, teklifle, polis devletini, tek adamlığı kurumsallaştıran bir adım atıldığını öne sürdü.

"Siyasi muhalifleri yok etmek için görev verilirse MİT bunu yapacak mı?" diye soran Dinçer, "MİT'e anayasa üzerinde yetkiler tanınıyor. HSYK gibi bu da bir panik düzenlemesidir. MİT mensuplarına, milletvekillerinin dokunulmazlığının üzerinde bir dokunulmazlık getiriliyor" ifadelerini kullandı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, teklifin zamanlamasının manidar olduğunu söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, "Öyle geniş yetkilerle bir MİT yaratmaktayız ki paralel devlet kavramını kendimiz yasayla kurmuş olacağız. MİT'e, Anayasamızın hepimize güvence teşkil eden hükümlerinin tamamı çöpe atma imkanın veriyor" diye konuştu.

"MİT teklifi böyle geçerse hiç birimiz 'yatak odamızda MİT'ten kimse yok' diye düşünemeyeceğiz" ifadesini kullanan Ekşi, özel hayatın bu derecede ağır bir saldırıya maruz kalacağını savundu.

Ekşi, "Bu teklif, hukuk devleti tabutuna son çiviyi çakan öneri gibi görünmektedir. Cinayete, devlet yasa çıkararak izin veriyor" görüşünü öne sürdü.

-"MHP'yi dinlediniz mi, dinlemediniz mi?"

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler sırasında yaptığı konuşmada, Türkiye'de bir parti devleti zihniyeti olduğunu, teklifin kanunlaşmasının ardından ise parti devletinin bir adım ötesine geçilerek, "siyasallaştırılmış, silahlandırılmış, Başbakan'ın ifadesiyle 'herkesin inine girebilecek' yetkilerle donatılmış bir MİT ile istihbarat devleti yaratılacağını" savundu.

2011 yılı seçimleri öncesinden MHP Genel Merkezi'nin dinlendiği ve genel merkez binası önündeki şüpheli aracın MİT'e ait olduğu yönündeki iddiaları hatırlatan Bal, "Ben buradaki MİT temsilcisi arkadaşlara soruyorum: MHP'yi dinlediniz mi, dinlemediniz mi? Dinlemediyseniz niye çıkıp açıklama yapmadınız?" ifadelerini kullandı.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da teklifin pek çok açıdan anayasa aykırı olduğuna ileri sürerek, özel hayatın gizliliğini ve  basın hürriyetini ortadan kaldırdığını savundu. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın istihbarat faaliyetlerinin parlamenter denetim altına alınmasına ilişkin sözlerini hatırlatan Serindağ, CHP'nin bu yöndeki teklifin iki yıldır bekletildiğini hatırlattı. Serindağ, "Bu teklifimiz iki yıldır bekletilmekteyken, sizin 'MİT, parlamentonun denetimine tabi tutulması gerekir demeniz ne kadar inandırıcıdır, kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

MİT'e operasyonel görev yetkisi verilmemesi gerektiğini de belirten Serindağ, istihbarat yetkisi ve operasyonel görev yetkisinin bir arada bulunmasının sakıncalı olduğunu söyledi.

Teklif sahiplerinden AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın zorluklarına dikkati çekerek, bu zorluklarla mücadelede MİT'in görev ve sorumluluklarına dikkati çekti. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Ahmet Toptaş Türkiye İmralı Şırnak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title