Haberler

Halkın Yüzde 68.7'si Erdoğan'ın Meydanlara İnmesine Karşı

Güncelleme:

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Ankete göre AK Partililerin yüzde 37.6'sı Erdoğan'ın meydanlara inmesini istemiyor.

Türkiye, 26. Dönem milletvekillerini belirlemek için 1 Kasım'da sandığa gidecek. Seçime 3 hafta kala seçmenin nabzını tutan ANDY-AR'ın anketine göre en beğenilen 3 lider; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu. Her 3 seçmenden 1'iyse artan terörün hiçbir partiyi etkilemeyeceği görüşünde

ANDY-AR SEÇMENE EN BEĞENDİĞİ LİDERİ SORDU

ANDY-AR, anket çalışmasında yer alan 1764 seçmene, "En beğendiğiniz siyasi lider hangisi?" diye sordu. Ankete katılanların % 25.1'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini verdi. Erdoğan'ın ardındansa Başbakan Ahmet Davutoğlu % 17.8 ile ikinci sırada yer aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise az bir farkla % 17.7'yle üçüncü oldu.

SEÇMENİN 4'TE 3'Ü: ERDOĞAN MİTİNG YAPACAK

ANDY-AR, ankete katılanlara, "1 Kasım seçiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, meydanlara ineceğini, miting yapacağını düşünüyor musunuz?" diye sordu. Bu soruya seçmenin % 74.2'si "Evet yapacak" cevabını verirken, % 25.8'i "Hayır yapmayacak" dedi.

Araştırma şirketinin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın miting yapmasını destekliyor musunuz?" sorusuna ise katılımcıların % 31.3'ü "Evet destekliyorum" derken, % 68.7'si "Hayır desteklemiyorum" yanıtını verdi.

SEÇMEN: TERÖR HİÇBİR PARTİYİ ETKİLEMEZ

Kamuoyu araştırma şirketi, 7 Haziran genel seçimlerinin ardından yükselen terörün seçime nasıl yansıyacağını seçmene sordu. Katılımcıların % 20.2'si terör saldırıları ve güvenlik operasyonlarının AK Parti için olumlu bir etkisi olacağını belirtti. HDP'nin bu süreçten olumlu etkileneceğini söyleyenlerin oranı % 12.8 olurken, "CHP" diyenlerin oranı % 12.2, "MHP" cevabını verenlerin yüzdesi ise 6.2 olarak belirlendi. Terörün kimseye yaramayacağını ifade edenlerse % 32.6'yla pastanın en büyük dilimini oluşturdu.

3 KİŞİDEN 1'İ 'HDP BARAJI GEÇMELİ' DİYOR

7 Haziran genel seçiminde barajı geçen HDP'nin, 1 Kasım seçimlerinde barajı geçip-geçememesine ilişkin olarak ANDY-AR ankete katılanlara, "Sizce HDP barajı geçmeli mi?" sorusunu yöneltti. Ankete katılanların % 63.9'u "Hayır geçmemeli" cevabını verirken, % 34.4'üyse "Evet geçmeli" yanıtını verdi. Bu soruya % 1.7'lik oransa, "Bilmiyorum-Fikrim yok" dedi.

SEÇMENE GÖRE SANDIKTAN ÇIKAN SONUÇ NE KADAR GÜVENİLİR?

Kasım genel seçiminin sonucuna ilişkin olarak da ANDY-AR katılımcılara, "Sandıktan çıkan resmi sonuçların güvenilir olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu. Bu soruya "Evet" diyenlerin oranı % 43.1, "Hayır" cevabını verenlerse % 49.7 çıktı.

"SEÇMENİN ORTAK PAYDASI TERÖR KARŞITLIĞI"

ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, tırmanan terör olaylarının hiçbir partiye katkı sağlamayacağını düşündüğünü ve bunun da seçmenin terör karşısında ortak bir paydada buluştuğu anlamına geldiğini söyledi. Acar, şu değerlendirmeleri yaptı: "Terör sonrasında operasyonlarla AK Parti'nin şahin politikalar uygulaması ve olayların dinmesi, AK Parti'nin operasyonlardaki kararlılığını gösteren bir algı oluşturdu. Bu AK Parti'ye katkı sağlayacak. MHP'nin yüksek çıkabileceği beklenebilir. Ancak MHP oylarında dikkate değer bir katkısı olmadığı ortaya çıkıyor. MHP bu süreçte kendini seçmene iyi ifade edemedi. Asıl önemli sonuçsa 'Hiçbir partiye etkisi olmayacak' diyenlerin oranı. 'Terörün kimseye faydası yok' diyor seçmen. İstikrar bozuluyor. İnsanlar ölüyor. Seçmenlerin teröre karşı bir konsensüs içerisinde olduklarını ve ortak paydada buluştuklarını görüyoruz."

'HDP İYİ YÖNETEMEDİ'

"7 Haziran öncesinde yapılan araştırmalarda 'HDP barajı aşmalı' diyenlerin oranı yüzde 50'nin üzerindeydi. Bugün itibarıyla bu oranın düştüğü görülüyor. Bu sonuç, HDP'nin seçim sonrasındaki algısıyla ilgili. Seçim sonrası süreci iyi yönetemeyen HDP'nin algısının iyi bir yerde olmadığını görüyoruz. Ancak yine de 'Evet' oranı çok önemlidir."
"Seçmende Erdoğan'ın, AK Parti'nin doğal lideri olduğu görüşü kabul görüyor. Seçmen, AK Parti'nin iki liderle kampanya yürüteceğini düşünüyor. 'İnmeli mi?' sorusunu sorduğumuzdaysa 'İnmemeli' görüşü ortaya çıkıyor. Böyle düşünen AK Parti seçmenleri de var.

Liderin beğenisinde en dikkat çekici sonuç Başbakan Davutoğlu'nun oranı oldu. Genel başkan olmasıyla başlayan ve sonraki tüm araştırmalara baktığımızda Davutoğlu'nun adı ön plana çıkmıyordu. AK Parti seçmenleri 'Lider için oy verdim' demiyorlardı. Bu anket sonuçlarında ismi belirgin şekilde öne çıktı. Bu sonuç, Cumhurbaşkanı artık AK Parti'de gönüllerden düşüyor anlamına gelmiyor. Erdoğan yine en çok beğenilen lider. AK Parti seçmeninin neredeyse tamamına yakınının bir beğenisi var."

'SONUÇLARA GÜVEN'

"30 Mart seçimleri, Cumhurbaşkanı seçimi ve 7 Haziran seçimi öncesinde özellikle internet fenomeni haline gelen bir sosyal medyacının iddialarıyla seçmende seçimlerde hile yapılacağı algısı oluştu. 7 Haziran'da da bu gündeme geldi. Hile yapılsaydı AKP iktidarı kaybetmezdi. Tabii oy ve ötesi gibi sandıklara sahip çıkan seçmen vardı. Bu seçimde de aynı olumsuz düşünce geçerli. Güven duymayan seçmen sayısında azalma olsa da oran yeterli değil." (Kaynak: Habertürk)





Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Davutoğlu Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (101)

mahmutMobil-IOS:

ak parti kazanır beyler sakın olun

8
34
yanıtYanıtla
) ) ):

sen oyle sann rüyanda mı gördün dicem rüyada bile olacak iş değill HDP alırrr

yanıt3
yanıt3
AK PARTİ:

SEN YOKSAN HERŞEY EKSİK SEN VARSAN HERŞEY TAMAM. . . TÜRKİYENİN GELECEĞİ SİZE EMANET . . . YOLUN YOLUMUZDUR. . . SENİ SEVİYORUZ CUMHURBAŞKANIMIZ. . .

17
24
yanıtYanıtla
Seren c:

Zaten akp en iyi yaptığı iş halkı halka yuhalatmak yıllardır bunu yaptılar 2 kasımda yuh görecekler pislikler

24
12
yanıtYanıtla
Kasap:

Sana yuh mal

yanıt3
yanıt6
inadına akpMobil-ANDROID:

Recep Tayyip Erdoğan

15
20
yanıtYanıtla
TürkMobil-IOS:

Kayserili olarak çok akpye verdim artık oyum hdpden yana

24
11
yanıtYanıtla
dindar:

senin kanında bi bozukluk var o zaman

yanıt5
yanıt4
Merdan mardinli:

Sen kayserili değil zaten HDPKK ının malısın

yanıt3
yanıt5
musa dunya:

pkk kayseriye kadar gelmiş demek:))

yanıt3
yanıt4
Tüm 101 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title