Haberler

Mersin Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 92'nci Yıl Dönümü Kutlandı

Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 92'nci yıl dönümü kutlandıMersin'de Atatürk'ün kente gelişinin 92'nci yıl dönümü düzenlenen törenlerle buruk kutlandı.

Atatürk'ün Mersin'e Gelişinin 92'nci yıl dönümü kutlandı

Mersin'de Atatürk'ün kente gelişinin 92'nci yıl dönümü düzenlenen törenlerle buruk kutlandı. Her yıl kutlamalarda yer alan folklor ve halkoyunları gösterileri, Ankara'da yaşanan terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Mersin Garı'ndaki törene Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal, Ak Parti Milletvekili Hacı Özkan ve CHP Milletvekili Hüseyin Çamak ile vatandaşlar katıldı. Vali Çakacak, trenle gelen temsili heyetten Türk bayrağını öperek teslim aldıktan sonra beraberindekilerle Cumhuriyet Alanı'na kadar yürüdü. Buradaki resmi törene, Seyit Onbaşı'nın torunları Şaban Çabuk ve Bayram Özçetin de katıldı. Programda yer alan folklor ve oyun gösterileri, Ankara'da yaşanan ve 35 kişinin ölümü ile sonuçlanan bombalı saldırı nedeniyle iptal edildi. İstiklal Marşı ve çelenk sunumlarının ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Mehmet Özgür Sanal, "Mersinlikler önce Fransız sonra da Ermeni çetelere karşı bağımsızlık savaşı vermiştir. Şehitler verdiğimiz mücadeleler sonucunda Ermeni çetelerin baskısı Fransızların kaçmasıyla son bulmuştur. Çukurova ve Mersin'in Türkmen ve Yörük yurdu olduğu bir kez daha tarihe yazılmıştır. Yakılan bağımsızlık ateşi vatan evlatlarının ellerinde yükselmiştir. Bundan tam 93 yıl önce, Mustafa Kemal Atatürk tarafından gerçekleştirilen ziyaretteki tarihi konuşmada, "Arkadaşlar gidip Toros dağlarına bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz, o çadırda duman tütüyorsa şunu çok iyi biliniz ki, dünyanın hiç bir güç kuvveti bizi yenemez" dmiştir. Bu, Atatürük'ün Mersin'e ne kadar değer verdiğini gösteren bir sözdür" dedi.

Öğrencilerin şiir okuması ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından tören sona erdi.

MARUL VE KISIR YEDİLER

Tarsus İlçesi'nde düzenlenen törende ise, Atatürk Treni'nin vagonundan temsili olarak Atatürk portresi ile inen 4 gaziyi protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı. Karşılamanın ardından katılımcılar kortej halinde Cumhuriyet Alanına kadar yürüdü. Öğrencilerinde hazır bulunduğu programda protokol üyeleri çelenk sunumu yaparken, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Törene katılanlar daha sonra Atatürk'ün Tarsus'a gelişinde gezdiği şelaleye geçerek burada ikram edilen marul, kısır ve ayranı yedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Mehmet Özgür Mersin Politika Güncel Haberler

title