Haberler

Mazlumder'den Rusya'daki Hak İhlallerine Tepki

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Sarıyaşar: "Rusya'nın, azınlık grupların geneline uyguladığı baskıcı tutumu, özellikle Müslümanlar'a yönelik asimilasyonu ve Rus Müslümanlara yönelik soykırım politikalarını hiçbir surette kabul edilemez buluyoruz"

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) İstanbul Şube Başkanı Cüneyt Sarıyaşar, "Rusya'nın azınlık grupların geneline uyguladığı baskıcı tutumu, özellikle Müslümanlar'a yönelik asimilasyonu ve Rus Müslümanlar'a yönelik soykırım politikalarını hiçbir surette kabul edilemez buluyoruz" dedi.

Sarıyaşar, Fatih Belediyesi Nikah Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, Rusya'da Ortodoks olmayan Hristiyan gruplara, bilhassa da İslami gruplara ve bunların mensuplarına karşı çeşitli devlet birimleri ve gizli servis tarafından ciddi baskı uygulandığını öne sürdü.

Sayıları hızla artan ve etnik Rus Müslüman dernekleri kuruluş amaçları doğrultusunda yürüttükleri tebliğ ve dini kitapları tercüme faaliyetleri dolayısıyla tehditlere, polis baskılarına ve tutuklamalara maruz kaldıklarını öne süren Sarıyaşar, şunları söyledi:

"Kendi ülkelerinde tamamen barışçıl yaşamlarıyla, sadece dini tebliğ ve kitap yayın faaliyeti ile örgütlenme özgürlüğünü kullanan Rus Müslümanlar, en temel haklardan bile mahrum bırakılarak hukuksuz yöntemlerle üzerlerine atılan terör yaftası ve hapislerle ülkelerini terke zorlanmaktadırlar. Rus Müslümanlar, SSCB sonrasındaki hızlı çoğalmalarına karşı Rusya Federasyonu devletinin son zamanlarda yoğunlaşan politikalarıyla yok oluş sürecine sürüklenmekte olduklarını ve bunun bir soykırım niteliği taşıdığını söylemektedirler. Yine Rusya'da faaliyet gösteren Risale-i Nur talebeleri, Hizb-ut Tahrir ve Tebliğ cemaati üyeleri de en ağır şekilde baskı altında tutulmaktadırlar. Ayrıca etnik azınlık gruplara mensup Müslümanlar'ın 'terörist' yaftasıya, uğradıkları ağır işkence altındaki sorgu süreçlerinin yanı sıra suikaste kurban gittikleri de kaydedilmektedir."

Rusya'da fıkıh, hadis kitaplarının dahi terör örgütü üyeliğinin kanıtı gibi sunulduğunu kaydeden Sarıyaşar, sözlerini şöyle tamamladı:

"MAZLUMDER olarak Rusya'nın azınlık grupların geneline uyguladığı baskıcı tutumu, özellikle Müslümanlar'a yönelik asimilasyonu ve Rus Müslümanlar'a yönelik soykırım politikalarını hiçbir surette kabul edilemez buluyor, sorumluları insanlığa karşı bu zalimane tutumundan dolayı kınıyoruz. Rusya Federasyonu, 'insanlığa karşı suç' niteliği taşıyan bu saldırgan politikalarından derhal vazgeçmeli. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi sıfatıyla sorumlu olduğu tüm evrensel ilkeler ve insan hakları sözleşmelerince, gerek vatandaşlarının gerekse azınlık haklarının temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alan, koruyan devlet sınırlarına çekilmelidir. Rusya Federasyonu devletince, İslam'a ve Müslümanlar'ın dini özgürlüklerine, azınlık veya değil, bir tehdit algısı ile ötekileştirildiği kendi vatandaşlarına yönelik temel hak ve hürriyetlere karşı yürütülmekte olan bu politikada, Türkiye ve dünyada kendisi hak savunucusu olarak gören herkesi bu adalet ve özgürlük talebine duyarlı olmaya ve zalim Rusya Federasyonu devletine tepki vermeye çağırıyoruz."

"Kur'an-ı Kerim meali bile yasaklanmıştı"

Rusya'da faaliyet gösteren Memorial İnsan Hakları Merkezi Orta Asya Programı Direktörü Vitaly Ponomarev ise Rusya'da Müslümanlar'ın haksız ve delilsiz şekilde "irticai faaliyetlere katıldıkları" iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklanabildiğini söyledi.

Terör eyleminde bulunmadığı halde bazı İslami grupların "terör örgütü", mensuplarının ise "terörist" olarak nitelendirilebildiğini kaydeden Ponomarev, "Yasaya 'irticaya gizli davet' şeklinde ekledikleri bir maddeyle, irticaya davet eden bir ifade olmadan dahi insanlar suçlu ilan edilebiliyor. Kitaplar hakkında çıkan kararlar, uzman olmayan kişilerce alınıyor. 20 dakikalık bir mahkemede 64 kitap yasaklandı. Bunun içinde fıkıh, hadis kitapları da yer aldı. Bunun içinde teröre davet yok ama 'bunlar teröre davete zemin hazırlıyor' şeklinde bir suçlama yapılıyor. Rusça'ya tercüme edilmiş Kur'an-ı Kerim dahi yasaklandı. Ancak yapılan çalışmalarla bu yasak kaldırıldı. Sakalla gezmek dahi irticaya davet gibi bir suçla insanı yargı karşısına çıkarabiliyor. Bunun gibi temelsiz ve delilsiz olaylara çok sayıda örnek gösterebilirim" dedi.

Merkezlerinin çok sayıda hak ihlaline ilişkin şikayet aldığını ifade eden Ponomarev, Rusya'da Müslümanlar'a yönelik baskıların artmasından endişe ettiklerini dile getirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Cüneyt Sarıyaşar İstanbul Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title