Haberler

Mardin'de Çocuk Arkeologlar İş Başında

Mardin'de çocuk arkeologlar iş başında Çocuk arkeologlardan tarihi eser çalışmasıMARDİN - Mardin Müzesi çocukların tarihi sevmesi ve tarihi eserlerin korunması için 2010 yılından bu yana sürdürdüğü örnek proje ile bu yaz döneminde de çocuklara kapılarını açtı.

Mardin'de çocuk arkeologlar iş başında

Çocuk arkeologlardan tarihi eser çalışması

MARDİN - Mardin Müzesi çocukların tarihi sevmesi ve tarihi eserlerin korunması için 2010 yılından bu yana sürdürdüğü örnek proje ile bu yaz döneminde de çocuklara kapılarını açtı. Mardin Müzesi Arkeopark alanı oluşturarak yaşları 7 ile 12 arasındaki öğrencilere arkeolog olması için imkan tanıdı. Minik öğrenciler tarihi kazı alanı olarak belirlenen alanda ellerinde fırçalar ile önce toprağı kazdı, ardından buldukları tarihi eserleri laboratuvara teslim etmek üzere kutulara koydu. Minik öğrencilerin tarihi eserleri bulma anları renkli görüntüler oluşturdu.

Mardin Müzesi örnek bir çalışma ile çocukların bir günlük arkeolog olmasına imkan tanıdı. Mardin Müzesi oluşturulan Arkeopark alanında arkeolog eğitmenler öğrencilere tarihi eserlerin nasıl bulunduğunu uygulamalı olarak anlattı. Küçük arkeologlar müze bahçesinde arkeologları aratmayacak bir çalışma ile toprağı kazdı, eserleri titizlikle bulup laboratuvara götürmek için büyük bir hassasiyetle çalıştı.

Minik arkeologlar profesyonel arkeologları aratmadı

Minikler kazı yapmak için oluşturulan alanda buldukları tarihi eserleri önce fotoğrafladı ardından hazırlanan kutulara koydu. Minik arkeologlar yaptıkları çalışmadan çok mutlu olduğunu ifade etti. Minik arkeologlardan 9 yaşındaki Emirhan Artukoğlu, çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Herkesin görmesini istediğim bir şey oldu. Çok mutlu oldum. Vazo ve büyüteç buldum. Önce bulduğumuz kazıları fotoğrafladıktan sonra müzeye verip fişleyeceğiz sonra onlar da müzenin içine koyacaklar" dedi.

Minik arkeologlardan 10 yaşındaki Büşra Aykul, çalışmalar yapıyoruz toprağın altından tarihi eserler çıkarıyoruz diyerek, "Bende bir vazo buldum ve arkeolog olmak çok güzel bir duygu" diye koştu.

10 yaşındaki Melike Sultan Kızılkapçı bir tas bulduğunu ifade ederek, "Kazdık baktık bir tas çıktı. Şimdi onu temizleyip laboratuvara götüreceğiz" dedi.

"Birincilik almış bir müzeyiz"

Mardin müzesinde görevli sanat tarihçisi Seher İvrendi, Mardin müzesinin 2010 yılında hazırladığı programlarla çocuklara yönelik eğitim faaliyetleri yürüttüğünü söyledi. İvrendi, "Nitekim bu alanda 2014 yılında dünyaca ünlü iletişim tasarım ödülleri konusunda birincilik almış bir müzeyiz. Gençlere yönelik en iyi program dalında birincilik alarak birçok müzeye de rol model oluşturduk. 2010 yılından bu yana yaklaşık 20 bin öğrenciye müze eğitimi vererek hizmet verdik. Arkeopark kazı alanımızda kültürel varlıkların korumaya ve yaşatmaya yönelik bilinç kazandırılıyor çocuklarımıza. Daha bilinçli nesiller yetiştiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Mardin müzesi rol model oluyor

Müze eğitimcisi Işılay Baysak Burası, arkeopark alanında Mardin müzesi olarak çocuklarla arkeoloji bilimi üzerine hem teorik hem de pratikte bilgiler verip onlara uygulamalar yaptırdıklarını söyledi. Burası, "Burada neolitik yaşamı görüyorlar. Neolitik yaşama dair bulgular elde edip neolitik yaşamı tanıtıyorlar. Daha sonra arkeopark alanında imitasyon ürünlerini daha öncesinden toprak altına koyuyoruz. Üstünü toprakla kapatıyoruz. Onlar da birer arkeolog olarak kazı yapıp, o ürünlerini bulup çıkarıyorlar. Mardin müzesi bu konuda bir ilk hatta bu çalışma da ilk ve bir çok müzeye bu konuda rol modellik yapıyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Mardin Müzesi Mardin Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title