Haberler

Manisa Valisi Bektaş, Akhisar Tarihini İnceledi

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Akhisar'ın tarihi alanlarında incelemelerde bulundu. Vali Bektaş'a incelemelerinde Manisa Vali Yardımcısı Yakup Tat, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Manisa İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve Akhisar Thyateria Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz eşlik etti.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş Akhisar'ın tarihi alanlarında incelemelerde bulundu. Vali Bektaş'a incelemelerinde Manisa Vali Yardımcısı Yakup Tat, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, CBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Manisa İl Kültür Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Akhisar Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi ve Akhisar Thyateria Kazı Başkanı Prof. Dr. Engin Akdeniz eşlik etti.

Öncelikle Akhisar içinde bulunan Tepe Mezarlığı alanında incelemelerde bulunan Vali Bektaş buradaki kalıntılar ve çalışmalarla ilgili Prof. Dr. Engin Akdeniz'den bilgi aldı. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleri ile kazı çalışmalarının devam ettiği Hastane Höyüğü'nde incelemelerde bulunan Vali Bektaş buradaki ekiple bir araya geldi. Prof. Dr. Engin Akdeniz'in kazı başkanlığında yürütülen çalışmalar neticesinde ortaya çıkartılan kalıntıları inceleyen Vali Bektaş, "Manisa'mız için çok önemli alanlardan bir tanesi. Buradaki yapılacak çalışmaların devam etmesi hem kültürümüz, hem de turizmimiz açısından son derece önemli. Ayrıca proje çalışması tamamlanan Tepe Mezarlığı içinde bulunan Antik Roma Sütunlarının ayağa kaldırılması da şehrimiz için önemli bir çalışma olacaktır. Emeği geçenleri kutluyorum" dedi. Vali Bektaş kazı alanına yaptığı ziyaretin ardından kadim bir geçmişe sahip Akhisar Ulu Camii'nde incelemelerde bulunarak yapının önceki kullanım şekilleri ile ilgili bilgi aldı. İlçe ziyaretinin sonunda Akhisar Kayalıoğlu Mahallesinde bulunan 1905 yılında açılmış olan eski Tarım Okulu binasında incelemelerde bulunarak bina hakkında bilgi aldı.

THYATERİA'NIN TARİHİNİ DEĞİŞTİRECEK BULUŞLAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Adnan Menderes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Akdeniz'in başkanlığında bir ekip tarafından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izin ve maddi destekleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİM) ile Akhisar Belediye Başkanlığı'nın maddi, işgücü ve ekipman katkılarıyla 2015 yılında da devam etmekte olan arkeolojik kazı çalışmalarında Thyateira'nın ve bölgenin bilinen tarihini değiştirebilecek nitelikte buluntular ortaya çıkarıldı.

Son Kalkolitik Çağ'dan itibaren yerleşime sahne olan Hastane Höyüğü'ndeki tabakaları saptamak amacıyla devam edilen çalışmalarda ilk defa (M.Ö. 9-6. yüzyıllar arasına) tarihlenebilecek boyalı ve boyasız seramik örnekleri de ele geçti. Çalışmalarda bulunan seramik örnekleri Thyateira antik kentinin söz konusu dönemlerde iskan gördüğünü kanıtlar nitelikte. Höyüğün zirvesinde yer alan, Helenistik dönemde yapıldığı düşünülen İon düzenindeki altar ya da tapınak yapısında yoğunlaştırılan kazılarda yapıya girişi sağlayan merdiven basamaklarından beş tanesi (krepis) açığa çıkarıldı.

Thyateira antik kentinin yayılım sahasında, Manisa Müze Müdürlüğü sorumluluğunda bir ören yeri olma özelliğine sahip Tepe Mezarlığı'nda sürdürülen temizlik çalışmalarıyla turizme açık bu alanın ziyaretçiler açısından daha sağlıklı bir şekilde gezilmesi amaçlanmakta. Bu seneki çalışmalarda temizlik ve kimi ziyaretçilerin yarattığı tahribatların giderilmesine yönelik acil onarımlar, ören yeri bilgilendirme panolarının yenilenmesi, gerekli yasal izinlerin alındığı sütunlu cadde restorasyon projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Erdoğan Bektaş Engin Akdeniz Akhisar Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title