Haberler

Madımak Kararı Ankara'yı Sokağa Döktü

Güncelleme:

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılmasına ilişkin davanın, firari 7 sanıklı bölümü, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, avukatların son beyanlarının dinlenmesinin ardından karar açıklandı. Mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmeleri; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

ADLİYE ÖNÜNDE GÖSTERİ

Sivas olaylarına ilişkin davanın zaman aşımına uğramasını istemeyen kalabalık grup Ankara Adliyesi önünde toplandı. Bazı Alevi dernekleri, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ile sendika ve konfederasyonların üyelerinden oluşan gruptakiler çeşitli döviz ve pankartlar açarak, ''Zaman aşımına hayır adalet istiyoruz'', ' ' Sivas'ın ışığı sönmeyecek'' sloganları attı. DİSK Genel-İş Sendikasına ait ses yayın aracından Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Okunan her isimin ardından gruptakiler ''Burada'' karşılığını verdi. Davayı izlemek üzere bazı CHP'li milletvekilleri de adliyeye geldi.

KARAR, ANKARA'YI SOKAĞA DÖKTÜ

Karara tepki gösteren kalabalık bir grup, sabah saatlerinde Ankara Adliyesi önünde toplandı. Bazı Alevi dernekleri, siyasî partiler, sivil toplum kuruluşları ile sendika ve konfederasyonların üyelerinden oluşan gruptakiler, çeşitli döviz ve pankartlar açarak ''Zamanaşımına hayır, adalet istiyoruz'', ''Sivas'ın ışığı sönmeyecek'' sloganları attı.

DİSK Genel-İş Sendikası'na ait ses yayın aracından Sivas olaylarında hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Okunan her isimin ardından gruptakiler ''burada'' karşılığını verdi.

Ankara Adliyesi önünde bekleyen gruplar, Sivas davasıyla ilgili zaman aşımı kararının çıkmasının ardından Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapattı.

Grubun, polislere taş ve sopalarla saldırması üzerine Çevik Kuvvet ekipleri, gaz ve su ile müdahalede bulundu. Çevik Kuvvet ekipleri ile eylemciler arasında ara sokaklarda kovalamaca yaşandı.

Yaşanan arbede sırasında bazı vatandaşlar yaralanırken, birçok araçta maddi hasar meydana geldi. Olaylar Kızılay'da son buldu. Olaylar sırasında aralarında gazeteci, polis ve eylemcilerinde olduğu birçok kişi yaralandı.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER

Karara sosyal medyada da tepkiler büyüktü. İşte Twitter üzerinden verilen tepkiler:

Umur Talu : Zamanı aşırabilir ama tarihin vicdanından kaçamazsınız!

Biricik Suden : Zaman herseyin ilacıdır sözü artik teselli icin kullanılamayacak

Ersin Tokgöz : Demek ki Türk adaletinin adalet duygusu zaman aşarken fazlasıyla aşınmış ve YOK OLMUŞ.

Candaş Tolga Işık: Adalet cılkın temelidir.

Serhat Uçak: Artık Türkiye'de insanları yakmak resmen serbest olduğuna göre bize sadece evlerimizi işaretleyip yakmalarını beklemek kalıyor galiba.

Banu Güven: Zaman Sivas'ta dondu, farkında degiller

Cafer Solgun: Madımak katliamı davasında "zaman aşımı" kararı... Yazıklar olsun! Vicdanlarımız "zaman aşımına" uğramayacak!

Tuğçe Tatari : Sivas katliamını gerçekleştiren sözde dinciler ve onları koruyan büyükleri Allah hepinizin belasını verecek, orada kaçış yok!

İsmet Berkan: 15 koca yıl geçmiş, dönüp bakmamışız bile, son iki ayda bağırıp vicdanımızı temizleyeceğiz, öyle mi? Benim vicdanım hiç de rahat değil

Gökmen Karadağ: Şaşırtmadınız bizi... Soruşturma ve dava kaplumbağa hızıyla yürürken zamanaşımı kontörü tıkır tıkır işledi

Rahşan Gülşan : Offf! Bu kararı hazmetmek zor! Katiller mutlu, biz azap içinde...

Nihat Sırdar : Hiç utanması yok bu adaletin, hiç...

Sanem Altan : Yakmak suç değil yanmak suç sanırım...

İrfan Değirmenci: İnsan yakmak, canlara kıymak cezasız mı kalır bu ülkede? Zaman aşımı mı olur insanlık suçlarında? Ayıptır, günahtır, zulümdür!

Efkan Bolaç : Hiçbir sey yokken polis gaz bombası atmaya başladı

Ece Temelkuran: Biz unutmak istesek de hatırlatıyorlar. Gaz ile, tazyikli su ile, dayak ile... Adliye önünde saldırı!

Ferhat Tunç: Madımak önünde toplanan katil sürüsünü biber gazı kullanarak dağıtmak aklına gelmemişti bu devletin!

Hüseyin Aygün : Şu an gaz bombası altındayız, çocuk ve kadınlar var..

Zeynep Altıok : İmdat çığlıkları. Kaçamıyoruz!

Güvenç Dağüstün : Polis biber gazı ve panzerlerle saldırdı. Adliye sarayı bahcesinde sıkıştık. Çıkamıyoruz!

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hakan Karaca Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title