Haberler

Kuşadası'nda Milli Park İçin Genişletme Önerisi

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın çevresindeki ormanlık alanların da Milli Park sınırlarına katılması için çalıştay düzenlendi.

AYDIN'ın Kuşadası ilçesinde bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın çevresindeki ormanlık alanların da Milli Park sınırlarına katılması için çalıştay düzenlendi.

Kuşadası Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) birlikte organize ettiği 'Milli Park'ın Dilek Yarımadası Bölümünün Sınırlarının Genişletilmesi Çalıştayı'nda koruma alanının genişletilmesi istendi. Kuşadası Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ile EKODOSD'un Korumar Otel'de düzenlediği Milli Parkın Dilek Yarımadası Bölümünün Sınırlarının Genişletilmesi Çalıştayı'na Aydın Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Orman İşletme Şube Müdürü Arif Fidandan, Aydın Orman İşletme Müdürü Yusuf Karartı, Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Yılmaz Akkan, Aydın İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu temsilcisi H. Basri Özçakan, Kuşadası Orman İşletme Şefi Volkan Aydın, Kuşadası Ticaret Odası Temsilcisi Burhan Sezer, Aydın Turist Rehberleri Odası Başkanı İsa Levent Gürçavdı, muhtarlar ve kurum temsilcileri katıldı.

Çalıştayın ilk bölümünde farklı meslek disiplinlerinden uzmanlar, Dilek Yarımadası ve genişletilmesi önerilen alanların doğal ve kültürel kaynak değerleri ile kendi alanlarıyla ilgili bilgileri aktardı. İkinci bölümde ise yetkili makamlara sunulmak üzere öneriler sıralandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne iletilecek çalıştay sonuç bildirgesinde dile getirilen öneriler şöyle:

"Genişletilmesi önerilen alan Milli Park ile ekolojik ve coğrafi açıdan devamlılık arz etmektedir. Genişletilmesi önerilen alan koruma statüsü kazanır ise, ilk defa bir Milli Parkta, üç bitki coğrafyasına (Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz Bitki Coğrafyası) ait bitkiler bir arada bulunmuş olacak. Sadece 10-15 kilometrelik bir alan içerisinde, farklı bitki coğrafyası ve bu coğrafyalara özgü fauna türlerini görmek mümkün olacaktır. Genişletilmesi önerilen alan, Dilek Yarımadası'nı, Söke Ovası'ndaki azmaklar vasıtasıyla Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları'na bağlaması nedeni ile bütüncül bir ekolojik koridor oluşmasını sağlayacak ve ülkemiz için ilk örneklerden olacaktır. Kurşunlu Manastırı ve çevresindeki arkeolojik değerlerin, genişletilmesi önerilen alan içerisinde kalması nedeniyle tarih ve kültürel mirasımızı zenginleştirecektir. Böylelikle söz konusu kültürel varlıklar, Milli Parkın koruması altına girecektir. Genişletilmesi önerilen alanda özel şahsa ait araziler bulunmamaktadır. Önerilen yerin tamamı ormanlık alandır. Söz konusu önerilen alanın Milli Park'a dahil edilmesi ile ülkemizin uluslararası alandaki algısını pozitif yönde etkileyecektir. Bununla birlikte alanda ekoturizm faaliyetlerinin gelişebilmesi için kaynak değerleri artmış olacaktır."

- Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adnan Menderes Üniversitesi Fatih Deniz Özer Ömer Faruk Günay Volkan Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title