Haberler

'Zorba', Danslarıyla Çeşme'deydi

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Yunanlı yazar-şair ve düşünür Nicos Kazancakis'in 'Zorba' adlı kitabından uyarlanan aynı isimli iki perdelik baleyi, sahneledi.

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Yunanlı yazar-şair ve düşünür Nicos Kazancakis'in 'Zorba' adlı kitabından uyarlanan aynı isimli iki perdelik baleyi, sahneledi.

Çeşme Açıkhava Tiyatrosu'ndaki, müziklerini Mikis Theodorakis'in bestelediği, kareografisini Lorca Massine'nin yaptığı ve Polonyalı Koreograf Anna Krzyskow'un sahneye koyduğu gösteride, Kıvanç Ekin, Emre Kaynarsu, Aslı Kaynarsu, Dolun Doyran, Banu Dağcıoğlu, Sertan Yetkinoğlu ve Çağan Hazar Özideşin oynadı. İki dünya ve iki uygarlık arasında dostça bir buluşmayı büyük aşk ve dans tutkusuyla resmeden Yunan folklorik müziklerinin de kullanıldığı bale gösterisini yaklaşık 3 bin kişi izledi. Oyunun sonunda, izleyicilerin yoğun alkışı üzerine sanatçılar dört kez 'bis yaptı.'

İzmir Devlet Opera ve Balesi Müdür ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç, bu eseri sadece Çeşme'de değil belki Efes gibi uygun açık hava mekanlarının olduğu yerlere taşımayı planladıklarını anlattı. Büyüksaraç, şöyle dedi:

"Örneğin; Ödemiş'te geçen hafta 'Çakırcalı'yı yaptık belki burada da onu sahneleyebiliriz. Açıkcası bu tür mekanların kendi disiplinimizi taşımak ve daha çok sevdirmek daha da yaymak adına uygun olduğunu düşünüyoruz. 'Bu eseri açık havaya taşıyabilir miyiz?' diye bir düşünce içindeyiz. Zorba'nın seçilmesindeki en önemli sebep Türk Yunan dostluğuna katkı olacağını düşündük. Karşıda bulanan komşu Sakız Adası'ndan da insanların buraya gelmelerinin hoş olduğunu bu sayede de Türk Yunan dostluğunun daha da pekiştireleceğini düşündük. Daha ilerleyen zamanlarda Sakız'da da bu eseri sanelemeyi planladık. Bununla ilgili girişimlerimiz var. Bu tür mekanların bu tür gösterilere daha çok açılması gerektiğini düşünüyoruz."

"ZORBA BİR AŞK HİKAYESİ"

John adında bir Amerikalı,Yunan geleneklerinin cazibesine kapılarak güzel dul Marina'ya aşık olur. Marina da onun aşkına karşılık verir. Marina üstelik kendisine aşık olan köyün yakışıklı delikanlısını reddetmiştir. Köyün dışından yabancı birine aşık olduğu için, Marina'nın bu aşkına köylüler karşı çıkar. Bu aşka köyün kimsesiz, güçlü ve özgür adamı Zorba sahip çıkar ve onlara aşklarını yaşamaları için fırsat verir. Birlik ve geleneklerini koruma gayreti içinde olan kızgın köylüler bu aşkın yaşanmasını istemezler. Zorba zavallı John'u köylülerin elinden zor da olsa kuratarırken John'un sevgilisi Marianna köylülerin elinde kurban olur. Marina'nın ardından yaşama küsen Zorba sirtaki oynayarak teselli bulurken, John ve diğerleri de dansa katılır. - Çeşmeizmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Mikis Theodorakis Doyran Çeşme İzmir Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title