Haberler

YKY'de Bu Ay

Türk ve Dünya Edebiyatından Seçmeler.

Nâzım Hikmet ve Vera Tulyakova 1955'te tanışmalarının ardından Ocak 1960'ta birlikte yaşamaya başlarlar. Bu süreç içinde Nâzım Hikmet, Vera Tulyakova'ya seyahat ettiği şehirlerden telgraflar ve posta kartları da gönderir. Vera Tulyakova Hikmet'in arşivinde ilk çalışmaları başlatan, Nâzım Hikmet'in edebî asistanı ve nikâhlarının tanığı Antonina Sverçevskaya'nın (Tosya olarak bilinir) dikkatini çeken ve "Rusça yazım hataları nedeniyle daha da sevimlileştiğini" belirttiği kartpostallar başlarda Ekber Babayev aracılığıyla ya da Vera Tulyakova'nın iş adresine gönderilmiş. Vera Tulyakova, kurşunkalemle bile olsa üzerlerine birşey yazmama dikkatini göstermiş ve tarihleri ayrı bir kağıt parçasında kartpostallara iliştirmiş. Nâzım Hikmet'in kısa ve net tümceler kullandığı görülen kartpostallarda Nâzım Hikmet'in kitaplarına girmemiş bir şiiri de bulunmakta. Prof. Dr. Svetlana Uturgauri'nin desteğiyle yapılan Türkçe çeviride Rusça'daki üslup korunmaya çalışıldı.

Bu Şehir Güzelse Senin Yüzünden / Nâzım Hikmet

Nâzım Hikmet'ten Vera Tulyakova'ya Kartpostallar

Sayfa: 72 Fiyat: 22 TL YKY Özel Dizi

Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi'nin onuncu ve son cildi tamamen Afrika kıtasına ayrılmıştır. Hac seyahatinden Mısır'a döndüğünde Mısır'ın bütün şehirlerini gezip görmüştür. Nil Nehri'nin Mısır için ifade ettiği önemi gördükten sonra Mısır'ın hayatı ve can damarı olan Nil'in doğduğu yeri merak etmiş ve bu büyük nehri takip ederek ekvatora kadar gitmiştir. Dönüşte Sudan'dan Habeşistan'a, oradan Somali'ye geçmiş, buradan da sahili takip ederek Cibuti üzerinden tekrar Mısır'a gelmiştir. Afrika toplumları ve Mısır ile ilgili çok ilginç ve geniş bilgiler verir.

Bu ciltte gezdiği yerler (ülke olarak) Mısır, Sudan, Habeşistan (Eritre ve Etopya), Somali, Cibuti, Kenya ve Tanzanya'dır.

Evliyâ Çelebi bu seyahat boyunca, dünyanın en eski medeniyet merkezlerinden olan Mısır ve dolayısıyla Afrika'nın o günkü yerleşik yerleriyle ilgili geniş bilgiler vermiş ve dünya devletlerinin kısa bir özetini yapmıştır.

Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi 10.Kitap / Seyit Ali Kahraman

Mısır - Sudan - Habeşistan - Somali - Cibuti - Kenya - Tanzanya I.Cilt 588 Sayfa

II.Cilt 628 Sayfa

Fiyat: 60 TL

YKY Edebiyat / Gezi-Anlatı

Yalçın Tosun'dan çarpıcı bir ikinci kitap: Peruk Gibi Hüzünlü

Dostluk, arkadaşlık, sevgi, tutku, bağlılık ve keder... Bu duygular arasında mekik dokuyan, gönül kırıklıklarını ustalıklı bir sevecenlikle onarmaya çalışan bir kitap, Peruk Gibi Hüzünlü.

İlk öykü kitabı Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler ile adını duyuran Yalçın Tosun, kısa sürede ikinci baskısı yapılan bu kitabıyla 2011 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü'ne de layık görülmüştü.

Öyküleri, edebiyat yazıları ve röportajları Adam Öykü, Notos, kitap-lık, Roll ve Radikal Kitap dergilerinde yayımlanan Yalçın Tosun'un kitaba adını veren "Peruk Gibi Hüzünlü" adlı şiiri Mabel Matiz tarafından bestelenmiş ve sanatçının aynı adlı albümünde yer almıştı.

Peruk Gibi Hüzünlü / Yalçın Tosun

Sayfa: 116 Fiyat: 6 TL

YKY Türk Edebiyatı / Öykü

İlk öykü kitabı Hop Eden Şey'den (1978) İncir Çekirdeği Yanığı'na (2010) bütün öykülerinde kendine özgü biçemiyle en sıradan görünen olayları bile sıradışı bir bakış açısı ve ustalıklı bir sinematografik anlatımla işleyen Şiir Erkök Yılmaz'ın yayımlanmış bütün öykü kitapları Eşekarısı'nda bir araya geliyor. İroniyi anlatım gücüyle birleştiren, dili şaşırtıcı bir gerçeklik duygusuyla bütünleştiren öyküleriyle Şiir Erkök Yılmaz sözcüklerden oluşturduğu sinema perdesinde yaşamı, her an, okurla buluşturabilecek bir yalınlık ve gerçekçilik içinde görüntülüyor.

Eşekarısı – Toplu Öyküler / Şiir Erkök Yılmaz

Sayfa:508 Fiyat: 34 TL

YKY Türk Edebiyatı / Öykü

Christina Rossetti'nin başyapıtı Cin Pazarı, yayımlandığı 1862'den bu yana özellikle tutucu çevrelerde bir zamanlar müstehcenlikle bile suçlanmış bir şiir.

Christina Georgina Rossetti (1830 – 94), İngiliz Edebiyatı'nın şaşırtıcı isimlerinden biridir. Özellikle 1960 sonrasında gelişen feminist yaklaşımların ışığında yapılan yeni okumalarla, ünlü ağabeyi Dante Gabriel Rossetti'nin (1828 – 82) önüne geçmiştir.

Başyapıtı olan Cin Pazarı ise yayımlandığı 1862'den bu yana hem çok sevilen hem de karşı çıkılan, özellikle tutucu çevrelerde bir zamanlar müstehcenlikle bile suçlanmış bir şiirdir. Yapı Kredi Yayınları Kazım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi'nden çıkan Cin Pazarı ve Seçme Şiirler adlı seçki, Christina Rossetti'nin şiir serüvenini bütün yönleriyle özlü bir biçimde sunuyor.

Cin Pazarı / Christina Rossetti

Çeviren: Fahri Öz

Sayfa: 96 Fiyat: 10 TL

YKY Kâzım Taşkent Klasik Yapıtlar Dizisi /Dünya Şiir

Uçmak… Hepimizin düşü değil mi? Gökyüzünde kuşlar kadar özgür, bulutlar kadar hafif, yıldızlar kadar parlak olmak…

Arslan Sayman, Hezarfen'in İzinde… Gökyüzünde kitabında, büyük-küçük hepimizin bu ortak ve belki insanlık kadar eski düşünü, küçük kahramanımız Onat üzerinden anlatıyor. Hezarfen Ahmed Çelebi'ye ve Vecihi Hürkuş'a selam etmeyi de unutmuyor.

Kitaptaki kahramanlar ise Cansu Kaykaç'ın güzel resimleriyle varlık kazanıyor.

Hazerfen'in İzinde… Gökyüzünde / Arslan Sayman

Sayfa: 64 Fiyat: 6 TL

YKY Doğan Kardeş / Çocuk Kitapları (7-9 yaş) / Resimli Öykü

Yapı Kredi Yayınları, milyonlarca çocuğa okuma zevki kazandıran Ayşegül'ün albümlerini yayımlamaya devam ediyor. Ayşegül Kıyafet Balosuna Hazırlanıyor ve Ayşegül Lunaparkta Eğleniyor dizinin iki yeni albümü.

Ayşegül öyküleri, yalın bir olay örgüsünün yalın bir anlatımından oluşur. Ama öykü kadar, kitabın her sayfasını süsleyen şiir gibi resimler de çok etkileyicidir. Ne yapar Ayşegül? Örneğin her çocuk gibi kardeşiyle çekişir, kavga eder. Sonra kardeşine haksızlık yaptığının bilincine varır, onun gönlünü almak için mektup yazar, resim yapar, bir armağan götürür ona. Oysa o arada kardeşi de ablasına karşı haksızlık yaptığını düşünmektedir. İki kardeş hemen barışır. Annelerinin ve babalarının gönlünü almaya giderler.

Ayşegül 19 Kıyafet Balosuna Hazırlanıyor / Gılbert Delahaye - Marcel Marlıer

Çeviren: Füsun Önen Pinard

Sayfa:20 Fiyat: 5 TL

YKY Doğan Kardeş / Çocuk Kitapları (3-8 yaş)

Ayşegül 20 Lunaparkta Eğleniyor / Gılbert Delahaye - Marcel Marlıer

Çeviren: Füsun Önen Pinard

Sayfa:20 Fiyat: 5 TL

YKY Doğan Kardeş / Çocuk Kitapları (3-8 yaş)

Davut'un Önlenemez Yükselişi, Düşüşü ve Yükselişi kitabı, sanatçı Serkan Özkaya'nın İtalyan Rönesansı'nın ünlü sanatçısı Mikelanj'ın Davut heykelinin iki katı büyüklüğündeki bir kopyasını yapmasını ve sergilenmek için taşınırken yıkılmasını ve heykelin tekrar yapım aşamasını fotoğraflarla anlatıyor.

Bu ilginç hikaye, Özkaya'nın 2004 yılında Stanford Üniversitesi'nin geliştirdiği bilgisayar modelinden yola çıkarak yaptığı dokuz metre yüksekliğindeki altın renkli dev Davut heykelini, 9. Uluslararası İstanbul Bienali'nde sergilenmek üzere 11 Eylül 2005 tarihinde Şişhane Meydanı'na getirmesiyle başlıyor.

Ancak heykel beş metrelik kaidesine yerleştirilirken üzerindeki işçilerle beraber, düşerek yıkılıyor. İşçiler hafif yaralarla kurtulurken, heykel ise gördüğü hasar sebebiyle bienalde sergilenemiyor. Kazanın ardından, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in çabalarıyla ''Davut (Mikelanj'dan Esinle)'' Eskişehir'de yeniden inşa ediliyor. Bu sırada ABD, Kentucky'deki 21C Müzesi'nin daimi koleksiyonuna dahil etmek üzere aldığı heykel, şimdi Türkiye'den Amerika'ya doğru yola çıkıyor. 16 Eylül Perşembe günü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Bakım ve Onarım Atölyesi'nden tır üzerinde İstanbul'a doğru yola çıkacak olan heykel, 17 Eylül Cuma günü Haydarpaşa Limanı'ndan şilebe yüklenerek Batı Lojistik desteğiyle New York'a doğru yola koyulacak.

The Rıse And Fall And Rıse Of Davıd

Davut'un Önlenemez Yükselişi, Düşüşü ve Yükselişi / Serkan Özkaya

İngilizce,

Sayfa: 335 Fiyat: 65 TL

YKY Sanat

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title