Haberler

Ankaralılar Gezici Festival'i Yalnız Bırakmadı

3 Aralık'ta Ankara'dan Yola Çıkan 16. Gezici Festival Bir Hafta Boyunca Ankaralı Sinemaseverlere Sinemayla Dolu Günler Yaşattı.

3 Aralık'ta Ankara'dan yola çıkan 16. Gezici Festival bir hafta boyunca Ankaralı sinemaseverlere sinemayla dolu günler yaşattı. Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Valiliği, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliği'nin katkılarıyla düzenlenen Festival'in hemen her seansındaki filmlerin biletleri saatler öncesinden tükendi.

Pek çok yabancı filmin Türkiye, yerli filmlerin de Ankara galasına evsahipliği yapan Gezici Festival Türkiye sinemasının önemli isimlerini de Ankara'da ağırladı.

Gezici Festival bu yıl Almanya'dan Güney Kore'ye, Singapur'dan Polonya'ya 33 ülkeden 71 yönetmenin toplam 68 filmini Ankaralı sinemaseverlerle buluşturdu.

En yeni filmler ilk kez Gezici Festival'de gösterildi

Türkiye sinemasının 2010 yapımı filmleri Ankara galalarını Gezici Festival'de yaptı. İlksen Başarır'ın senaryosunu Mert Fırat'la birlikte yazıp yönettiği Atlıkarınca üzeri kapatılan, konuşulması ve dolayısıyla çözümü de tabu olan ensesti konu alıyordu. Ankara galasını yapan filmlerden Gişe Memuru'nun gösterimine Antalya Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanan Serkan Ercan, Saç'ın gösterimine filmin oyuncuları Ayberk Pekcan ve Rıza Akın, Zefir'in gösterimine filmin oyuncularından Oktay Kaptan ve Tülay Kaptan, Kars Öyküleri'nin gösterimine oyuncuları Erol Babaoğlu, Necmettin Çobanoğlu ve Rıza Akın da katıldı.

Venedik Film Festivali'nde Geleceğin Aslanı Ödülü'nün yanı sıra Antalya'dan "En İyi Film", "En İyi Yönetmen", "En İyi Erkek Oyuncu" dallarında ödülleri toplayan Çoğunluk'un gösterimine filmin oyuncusu Nihal Koldaş ve yapımcılarından Sevil Demirci katıldı. Ankara'da sanatçıların, gazetecilerin ve politikacıların uğrak yeri olan Siyah Beyaz adlı barda geçen filmi Siyah Beyaz'ın gösteriminde ise yönetmen Ahmet Boyacıoğlu, oyuncular Derya Alabora ve Taner Birsel seyircilerin sorularını yanıtladılar.

Paneller, söyleşiler yoğun ilgi gördü

Gezici Festival'in panelleri de seyircilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. 4 Aralık Cumartesi günü Mithat Sancar'ın moderatörlüğünde yapılan ve Sırrı Süreyya Önder, Özlem Sulak ve Ertuğrul Kürkçü'nün konuşmacı olduğu "Darbe, Sinema ve Bellek" başlıklı panelde seyirciler yer bulmakta zorlandı ve pek çok kişi paneli başından sonuna dek ayakta durarak ya da yerlerde oturarak izledi. Panel 2 saatten fazla sürdü.

"Kentinde Mülteci" bölümü kapsamında yer alan Evim Sulukulede'ydi'nin gösterimi ardından filmin yönetmeni Astrid Heubrandtner, Ali Cengizkan ve Hacer Foggo'nun katıldığı bir söyleşi düzenlendi. 5 Aralık Pazar günü Ankara Alman Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşide kentsel dönüşüm projelerinin kentlerin haritalarında olduğu kadar insanların hayatlarında yarattığı değişimler konuşuldu.

Önümüzdeki aylarda yeni filmini Ankara'da çekecek olan usta yönetmen Zeki Demirkubuz'un konuşmacı olduğu "Taşrada Var Bir Zaman" konulu panel de büyük ilgi gördü. Umut Tümay Arslan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen ve Demirkubuz'la birlikte Tanıl Bora'nın konuşmacı olduğu panelde taşranın Türkiye sinemasında nasıl hayat bulduğu konuşuldu.

Panelin bir de sürpriz ismi vardı. Türkiye sinemasının en iyi taşra filmlerinden biri olan Vavien'in senaristi ve oyuncusu Engin Günaydın taşranın üretim sürecinde nasıl bir malzeme olduğunu anlattı. Günaydın ayrıca "Taşrada Var Bir Zaman" bölümünde yer alan Vavien'in gösterimine de katıldı.

Yolculuk Artvin ve Ordu'da devam edecek

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Valiliği, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliği'nin katkılarıyla düzenlenen Festival'in Ankara'daki yolculuğu bugün sonra eriyor. Festival sonraki rotası 10-16 Aralık tarihlerinde Artvin, 16-20 Aralık'ta ise Ordu olacak.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title